ΥΓΕΙΑ

Αυτή είναι η απάντηση! Γιατί δεν μπορούμε να κοιμηθούμε εύκολα σε ξένα κρεβάτια

Αυτή είναι η απάντηση! Γιατί δεν μπορούμε να κοιμηθούμε εύκολα σε ξένα κρεβάτια

Μια ομάδα επιστημόνων έσκυψε πάνω στο φαινόμενο «πρώτη νύχτα» ώστε να κατανοήσει γιατί ο ύπνος που κάνουμε σε άγνωστο μέρος είναι συνήθως τόσο άσχημος και ταραγμένος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πέσει θύματα της «πρώτης νύχτας» είτε σε ξενοδοχείο, είτε σε σπίτι φίλων, είτε στο καινούριο δωμάτιο μετά από μετακόμιση. Ο ύπνος είναι δύσκολος, σχεδόν αδύνατος. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο και περιγράφει τη διαταραχή που προκαλείται όταν εγκαινιάζουμε ένα μέρος που δεν είναι αυτό όπου κοιμόμαστε συνήθως.

Το φαινόμενο καταγράφηκε επίσημα για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960. Μισό αιώνα αργότερα, οι Αμερικανοί ερευνητές επιχείρησαν να εμβαθύνουν στο φαινόμενο. Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Brown μελέτησε τους μηχανισμούς που οδηγούν στον κακό ύπνο μέσα σε ορισμένες συνθήκες.

Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Current Biology και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι όλα συμβαίνουν στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Το φαινόμενο, όπως γράφουν, αφορά όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας και προέλευσης. «Ακόμη και στους νέους καλής υγείας, που δεν εμφανίζουν προβλήματα στον ύπνο τους, το 99% εμφανίζουν συμπτώματα της πρώτης νύχτας», αναφέρουν.

Οι ερευνητές μελέτησαν πολλούς εθελοντές που δέχθηκαν να περάσουν μερικές νύχτες στο εργαστήριο. Η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού οι εθελοντές κοιμήθηκαν σε ένα σκάνερ που είχε τοποθετηθεί για την περίσταση.

«Το σκάνερ διαθέτει ένα κρεβάτι με ίσιο στρώμα, βάλαμε πολλές πετσέτες και μαξιλάρια για να το κάνουμε αναπαυτικό», δήλωσε ο γιατρός Yuka Sasaki, υπεύθυνος της έρευνας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αυτά τα άτομα να αποκοιμηθούν την πρώτη νύχτα, καθώς και τις συχνές φάσεις «παράδοξου ύπνου». Τα συμπτώματα σταμάτησαν ελαφρώς από τη δεύτερη βραδιά.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το φαινόμενο της πρώτης νύχτας συνδέεται με εξαιρετικά μεγάλη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Οι ερευνητές έβαλαν έναν ήχο που έκανε «μπιπ» σε διάφορες φάσεις της νύχτας, στο δεξί και στο αριστερό αυτί, για να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Ετσι, συμπέραναν ότι το δεξί αυτί έχει μεγαλύτερη ευασθησία κατά την πρώτη νύχτα ύπνου σε άγνωστο μέρος, πιθανόν για να προειδοποιεί για ενδεχόμενους κινδύνους! Το αριστερό αυτί αναλαμβάνει τον ίδιο ρόλο κάποια στιγμή. Επειδή το μέρος είναι άγνωστο, η λειτουργία από το ένα αυτί στο άλλο είναι τόσο συχνή που ο ύπνος είναι ταραγμένος.

Αυτή η εξαιρετική και μοναδική λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου έχει ήδη παρατηρηθεί σε θαλάσσια θηλαστικά, όπως τα δελφίνια και οι φάλαινες, τα οποία εναλλάσσουν τις φάσεις ύπνου στα αριστερά και δεξιά ημισφαίρια του εγκεφάλου τους, προκειμένου να μην ξεχνούν να ανέβουν στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσουν!

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top