Tην ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς τα Ηνωμένα Έθνη και τις χώρες που συμβάλλουν με στρατεύματα στην ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ στη Κύπρο ( ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για τη βοήθεια τους, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συμμετείχε και μίλησε την Παρασκευή στην ανοικτή συζήτηση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα τη προστασία αμάχων στο πλαίσιο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Τη συνάντηση συγκάλεσε η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου κατά τον τρέχοντα μήνα.
Ο κ. Κασουλίδης είπε η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με ανθρωπιστικές δραστηριότητες, ενώ ανέφερε ότι η εμπειρία της Κύπρου μας βοηθά να αντιληφθούμε τις δυσκολίες στην εφαρμογή της εντολής μιας ειρηνευτικής επιχείρησης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού ανέφερε ότι η κατάσταση των αμάχων στις σημερινές συγκρούσεις, παρά τη σημειούμενη πρόοδο, αποτελεί πηγή έντονης ανησυχίας επισήμανε ότι η έλλειψη σεβασμού προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ατιμωρησία είναι μερικοί από τους λόγους συνέχισης της κατάστασης αυτής.
Υπογράμμισε ότι η προστασία των αμάχων αποτελεί υποχρέωση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μέρος των όρων εντολής σε 10 ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Τόνισε εντούτοις ότι ο ρόλος των ειρηνευτικών επιχειρήσεων δεν πρέπει να υποσκάπτει την πρωταρχική ευθύνη των κυβερνήσεων για παροχή προστασία στους αμάχους.
Ακολούθως επισήμανε ότι η συλλογική εμπειρία των ειρηνευτικών επιχειρήσεων υπέδειξε τις επίμονες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την προστασία των αμάχων και παράλληλα ότι οι προσδοκίες είναι συχνά είναι μη ρεαλιστικές. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μερικά από τα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι η ανάλυση επικείμενων απειλών και ο σχεδιασμός και επαρκής ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ταχείας ανάπτυξης.
Ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από τους όρους εντολής, οι οποίοι θα πρέπει να περιλαμβάνουν στρατηγικές εξόδου, πάντα με γνώμονα την κατάσταση επί του εδάφους, και να συνδέονται με πολιτικές λύσεις. Οι εντολές, πρόσθεσε, πρέπει να είναι σαφείς, συνεπείς και συνοπτικές, με ρεαλιστικές διατάξεις και πρέπει να συνοδεύονται από επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές και να περιλαμβάνουν, όπου χρειάζεται, διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επισήμανε δε ότι η Κύπρος υποστηρίζει πλήρως την πολιτική του Γενικού Γραμματέα για μηδενική ανοχή στη σεξουαλική εκμετάλλευση στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.
Άλλα μέτρα που μπορεί να συμβάλουν, είπε, στην πρόληψη εγκλημάτων κατά αμάχων είναι η εμπλοκή των τοπικών οργανώσεων, όπως και η παροχή βοήθειας από τις ειρηνευτικές αποστολές προς τις χώρες που φιλοξενούνται να εφαρμόσουν την αρχή της «ευθύνης προστασίας» και να βοηθήσουν το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εκεί όπου εμπλέκεται.
Τέλος, επισήμανε το ρόλο των περιφερειακών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών στη πρόληψη των συγκρούσεων ως συμπληρωματικού του ρόλου των ειρηνευτικών επιχειρήσεων και αναφέρθηκε στη υποστήριξη της Κύπρου στις πρωτοβουλίες της Ανθρωπιστικής Συνόδου της Κωνσταντινούπολης σχετικά με τη πρόληψη των συγκρούσεων και της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα « Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μπροστά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις