ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιοδοξία για την εκλογή Μαυρογιάννη στην προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ

Αισιοδοξία για την εκλογή Μαυρογιάννη στην προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ

Πραγματοποιείται την Δευτέρα 13/6 στις 17:00 ώρα Κύπρου στη Νέα Υόρκη η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της 71ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την οποία διεκδικεί ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ανθυποψήφιος του είναι ο μόνιμος αντιπρόσωπος των νησιών Φίτζι Πίτερ Τόμσον.

Αισιοδοξία για το αποτέλεσμα εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ.

«Έχω μεγάλη αισιοδοξία ότι θα κερδίσουμε και τη μάχη», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο κ. Κασουλίδης, μετά το πέρας δεξίωσης στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, με την οποία ολοκληρώθηκε η εκστρατεία του κ. Μαυρογιάννη.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία, που ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα και από την εδώ παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία, παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν πως η μάχη είναι δύσκολη. Η παρουσία του κ. Κασουλίδη, με υψηλό κύρος σε γαλλόφωνες χώρες, ενίσχυσε σημαντικά την προσπάθεια, καθώς το κίνημα της γαλλοφωνίας έχει περίπου 70 μέλη και σ’ αυτό είναι ενταγμένες οι μισές αφρικανικές χώρες.

Το πόσο αμφίρροπο είναι το αποτέλεσμα, φαίνεται κι από τις ανεπίσημες εκτιμήσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας, που ευελπιστούν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης να ξεπεράσει τις 100 ψήφους, σε σύνολο 193. Ωστόσο ένας κακός υπολογισμός μόλις τεσσάρων λιγότερων ψήφων είναι ικανός να ανατρέψει το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυπριακής αντιπροσωπεία, οι γραπτές διαβεβαιώσεις από χώρες – μέλη ότι θα ψηφίσουν την Κύπρο είναι περίπου 130. Ωστόσο, η Φιλανδία, έχει κακές εμπειρίες από ανάλογες γραπτές υποσχέσεις. Στις εκλογές για το Σ.Α. πριν δύο χρόνια οι 145 γραπτές δεσμεύσεις έδωσαν μόλις 75 ψήφους στην κάλπη. Κι όπως έλεγε ο πρέσβης της χώρας, μετά βίας γλύτωσε την αποπληξία.
Είναι λοιπόν αδύνατο να γνωρίζει κανείς τι θα ψηφίσει η κάθε χώρα, αφού η ψηφοφορία είναι μυστική.

Από τα μόνιμα μέλη σίγουρη είναι η υποστήριξη Ρωσίας – Γαλλίας, ενώ η Κίνα δεν άνοιξε τα χαρτιά της, κάτι που κάνει πάντα. Η Βρετανία, αν κρίνει κανείς από το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής Κάμερον, προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι υπέρ του Φίτζι και μάλιστα κινείται υποστηρικτικά στο χώρο της κοινοπολιτείας. Αλλωστε, ο πατέρας το υποψηφίου του Φίτζι, πρέσβη Πίτερ Τόμσον, ήταν ο τελευταίος Βρετανός αποικιακός κυβερνήτης των νησιών.

Αλλά και οι ΗΠΑ, αν και δεν εξέφρασαν άποψη, πιστεύεται ότι δεν θα ψηφίσουν την Κύπρο, όπως είναι η αίσθηση διπλωματών μας, κυρίως γιατί το Φίτζι θεωρείται λίγο πολύ πειθήνιο όργανο των Αμερικανών και των Βρετανών. Αρνητικά κινούνται και οι Σκανδιναβοί πλην της Δανίας που μας υποστηρίζει. Οι μεν Σουηδοί, έχουν τους λόγους τους, αφού η Κύπρος τους ξεκαθάρισε πως δεν θα τους υποστηρίξει στις εκλογές για το Σ.Α., λόγω της αμφιλεγόμενης στάσης του στο κυπριακό. Ενώ οι Νορβηγοί, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, προτάσσουν ως δικαιολογία ότι η αποχώρηση του πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη από τη θέση του διαπραγματευτή θα επιδράσει αρνητικά στις συνομιλίες. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιεί και η Τουρκία, η οποία απέφυγε να επιτεθεί δημόσια στην κυπριακή υποψηφιότητα.

Για την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη εργάστηκε πολύ εντατικά και μεθοδικά η κυπριακή μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε επιστολές σ’ όλους τους ηγέτες των κρατών μελών του οργανισμού. Όμως, υπάρχουν και δύο τρωτά σημεία. Το πρώτον, ο Κύπριος πρέσβης λόγω των καθηκόντων του στις συνομιλίες δεν ξόδεψε πολύ χρόνο στη Νέα Υόρκη. Αντίθετα από τον αντίπαλό του που υπηρετεί για 7 συνεχή χρόνια μόνιμος αντιπρόσωπος στη Νέα Υόρκη.

Το δεύτερο είναι η παρουσίαση της Κύπρου όχι ως πραγματικής ασιατικής χώρας, αλλά ως μέλος της Ε.Ε.. Τονίζουν μάλιστα ότι αν κερδίσει ο Κύπριος αντιπρόσωπος και με δεδομένη τη σίγουρη επικράτησε του Σλοβάκου υποψήφιου της ανατολικοευρωπαϊκής ομάδας του χρόνου, η Ε.Ε. θα προεδρεύσει 3 συνεχείς φορές της γενικής συνέλευσης, καθώς φέτος ο πρόεδρος είναι Δανός.

Πέραν αυτών, υπάρχει και το στοιχείο ότι το 2013 το Φίτζι προήδρευσε της ομάδας των 77, που έχει περισσότερα από 130 μέλη. Όμως, πολλές από τις χώρες αυτές συνδέονται στενά με την Κύπρο, θυμούνται την Κύπρο στο Κίνημα Αδεσμεύτων κι έχουν πολλές φορές βοηθηθεί από τη Λευκωσία στις σχέσεις τους με την Ε.Ε..-

Την ίδια στιγμή αναμφίβολα η Κύπρος ως χώρα έχει πολλαπλώς μεγαλύτερο διεθνές κύρος και εμβέλεια από το Φίτζι, που μετά από μια στρατιωτική δικτατορία, η χώρα περνά κάθε λίγα χρόνια πολιτικές περιπέτειες, όπως συμβαίνει ακόμη και τώρα.
 


ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top