Την κατά στάδια εφαρμογή του ΓΕΣΥ αρχής γενομένης από την πρωτοβάθμια περίθαλψη εισηγείται ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, τονίζοντας ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι αδύνατη.
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Σιζόπουλος επέρριψε την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στον τομέα της υγείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο ζήτησε τη σύγκληση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να ληφθούν οι κατ` αρχήν πολιτικές αποφάσεις για τη δρομολόγηση της εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
«Για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να δικαιολογήσει τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στον τομέα της υγείας και για τα οποία φέρει ακέραια ευθύνη, δηλώνει δημόσια ότι έχει παραπλανηθεί», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναφέρει δημόσια ποιοι είναι αυτοί που τον παραπλάνησαν και ποιες είναι οι απόψεις του για το θέμα.
Ο κ. Σιζόπουλος επέκρινε την Κυβέρνηση για παλινδρομήσεις στο θέμα της υγείας, όπως τον τρόπο με τον οποίο προώθησε τη μηχανογράφηση, τα δύο νομοσχέδια για την «δήθεν αυτονόμηση», των νοσοκομείων, τα οποία, όπως είπε, οδηγούσε σε ξεπούλημα τους σε ιδιωτικά συμφέροντα και τα οποία αποσύρθηκαν, την εξαγγελία του μίνι ΓΕΣΥ, την προσπάθεια εφαρμογής πολυασφαλιστικού συστήματος και την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των λιστών αναμονής.
«Από την πλευρά της, η ΕΔΕΚ επιμένουμε ότι μόνη ορθολογική πρόταση για την επίλυση των των σοβαρών προβλημάτων στον τομέα της Υγείας είναι η άμεση έναρξη εφαρμογής του ΓΕΣΥ στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με καθορισμένο χρονικό ορίζοντα, αρχίζοντας ουσιαστικά από την εισαγωγή πρωτοβάθμιας περίθαλψης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ μπορεί να εφαρμοστεί μελλοντικά στη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια περίθαλψη.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξήγησε πως «η κατάσταση σήμερα στον χώρο των νοσοκομείων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που είναι αδύνατη η αυτονόμηση των νοσοκομείων σήμερα και κυρίως η οικονομική και επιστημονική τους βιωσιμότητα».
Όπως είπε, γι` αυτό η ΕΔΕΚ εισηγείται την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση του δημόσιου τομέα, να γίνει αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων και των πρώτων βοηθειών.
Αυτό, συνέχισε, θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, στη δυνατότητα για σύντομο χρονικό διάστημα να οδηγούν σε ανασυγκρότηση για αν μπορέσει στη συνέχεια η αυτονόμηση των νοσοκομείων σε διοικητικό και σε επιστημονικό και σε οικονομικό επίπεδο για να είναι βιώσιμη να είναι λειτουργική γιατί θα πρέπει ο δημόσιος τομέας να αποτελέσει στην ουσία τη ραχοκοκκαλιά της εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
«Αν λοιπόν αυτά δεν συμβούν τότε πολύ φοβόμαστε ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρηθεί για να εφαρμοστεί ένα ΓΕΣΥ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταρρεύσει και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις τεράστιες επιπτώσεις που αυτό θα έχει τόσο στους ασθενείς όσο και στην κυπριακή οικονομία», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις