Η χρήση των ατομικών συμβολαίων και της αγοράς υπηρεσιών ως μορφών απασχόλησης διευρύνεται ανεξέλεγκτα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης, προειδοποιεί ο νέος ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, σύμφωνα με τον οποίο η συντεχνία ασκεί πιέσεις για να μπουν φραγμοί και ρυθμίσεις σε αυτές τις δύο μορφές απασχόλησης.
Θέτει παράλληλα εκ νέου το θέμα της επαναφοράς ωφελημάτων που περιορίστηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης, ακόμα και απόδοσης αυξήσεων, κάτι που ήδη επιτεύχθηκε, όπως σημειώνει σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Ο Ανδρέας Μάτσας σημειώνει ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας αποτελεί μια συγκροτημένη προσέγγιση του όλου προβλήματος. Προειδοποιεί ακόμα ότι μονομερής παραχώρηση της ΑΤΑ στο σημείο που βρίσκεται σήμερα θα αποτελέσει αιτία αντίδρασης από πλευράς εργαζομένων και συντεχνιών. Ταυτόχρονα θεωρεί πως το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να διαδραματίσει ένα νέο ρόλο, με στόχο τη σμίκρυνση του χάσματος που χωρίζει τα πολιτικά κόμματα από την κοινωνία.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι στο νέο ξεκίνημα της κυπριακής οικονομίας, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, η συντεχνία θα πορευθεί υπεύθυνα, σημειώνοντας ότι «η πορεία μας σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης και της εφαρμογής του μνημονίου απέδειξε ότι η ΣΕΚ, αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα, μπορεί να λειτουργήσει υπεύθυνα, στοχευμένα, συναινετικά και τεκμηριωμένα».
Στην ίδια βάση, είπε, οφείλουμε να πορευθούμε και την επόμενη μέρα της εφαρμογής του μνημονίου.
Ο κ. Μάτσας σημείωσε ωστόσο ότι η συντεχνία θα λειτουργήσει, στη βάση και των συνδικαλιστικών της υποχρεώσεων, σε μια προσπάθεια επαναφοράς συγκεκριμένων ωφελημάτων που είτε έχουν παγοποιηθεί, είτε έχουν περιοριστεί συνεπεία της οικονομικής κρίσης. «Υπάρχουν περιθώρια και υπάρχει και η δυνατότητα -ήδη είναι εμφανές σε αρκετές περιπτώσεις- πέραν των αποπαγοποιήσεων ωφελημάτων, υπάρχει και η δυνατότητα διεκδίκησης και αυξήσεων, εκεί και όπου τεκμηριώνεται, είτε από τα γενικότερα οικονομικά δεδομένα της οικονομίας, είτε του κλάδου, είτε και σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι έχουμε πετύχει και κάποιες αυξήσεις σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις».
Διευκρίνισε ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει στον τουριστικό τομέα, που είναι η βασική κινητήρια δύναμη και προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας αυτή τη στιγμή. «Είμαστε τώρα σε ένα στάδιο που προσπαθούμε μέσα από τις δικές μας δραστηριοποιήσεις, προσπαθώντας να ενισχύσουμε και την προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Εργασίας για αύξηση των επιθεωρήσεων, να κατοχυρώσουμε ότι η νομοθεσία, όπως έχει ρυθμιστεί μετά τη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης εφαρμόζεται χωρίς παρεκκλίσεις, ακόμα και στα ξενοδοχεία που δεν είναι οργανωμένα συνδικαλιστικά ή που η συνδικαλιστική οργάνωση είναι περιορισμένη».
Ερωτηθείς εάν τίθεται σε κίνδυνο ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων λόγω της ευρείας χρήσης των ατομικών συμβολαίων, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε πως «μέσα από την ανεξέλεγκτη πορεία των ατομικών συμβολαίων τίθεται πρωτίστως σε κίνδυνο η κατοχύρωση βασικών ωφελημάτων των εργαζομένων», αλλά ταυτόχρονα, τίθεται πολλές φορές σε κίνδυνο η ποιοτική ανάπτυξη του κλάδου της ξενοδοχειακής βιομηχανίας γενικότερα και επιπρόσθετα τίθεται υπό αμφισβήτηση η προσπάθεια διατήρησης της εργατικής ειρήνης καθώς δημιουργείται μια νέα πρακτική που ξεφεύγει από τον θεσμοθετημένο τρόπο λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων στην Κύπρο.
«Η ανεξέλεγκτη πορεία των ατομικών συμβολαίων είναι ένα γενικότερο φαινόμενο», εξηγεί, προσθέτοντας πως ιδιαίτερα παρουσιάζεται στον τομέα των ξενοδοχείων.
Έκανε δε αναφορά σε ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίζεται, το θέμα της αγοράς υπηρεσιών, το οποίο, όπως είπε, δημιουργεί μια νέα τάση στην αγορά εργασίας απορυθμίζοντας τις εργασιακές σχέσεις. «Είμαστε σε μια συστηματική επαφή με την Υπουργό Εργασίας και προσπαθούμε να πιέσουμε έτσι ώστε να μπει φραγμούς και να ρυθμιστούν αυτές οι δύο νέες μορφές απασχόλησης» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει θέτοντας ασφαλιστικές δικλείδες και σίγουρα μέσα κι από την ενίσχυση του θεσμού των επιθεωρήσεων. «Πολλές φορές ακόμα και η αγορά υπηρεσιών γίνεται και υπό τον μανδύα της κανονικής απασχόλησης» ανέφερε. Σημείωσε δε ότι πρόκειται για θέμα που αφορά τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η παγοποίηση των προσλήψεων δεν μπορεί να είναι το άλλοθι και η μόνη εξήγηση σε ένα φαινόμενο που φαίνεται ότι διευρύνεται και λειτουργεί ανεξέλεγκτα, επεσήμανε.
Ο κ. Μάτσας σημείωσε ότι αυτά τα δεδομένα συμβάλουν στην έξαρση της αδήλωτης εργασίας, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση, ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη «ρύθμιση ή πιο συγκροτημένη προσέγγιση» της αδήλωτης εργασίας, με το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, το νομοσχέδιο «φαίνεται ότι καλύπτει τις ανάγκες». Πρόσθεσε πως «προσεγγίζεται ο θεσμός της αδήλωτης εργασίας στη διττή του διάσταση, και σε ό,τι αφορά την απόκρυψη της απασχόλησης και σε ό,τι αφορά την παραποίηση των στοιχείων που αφορούν την αμοιβή».
«Αυτό το στοιχείο φαίνεται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά» συμπληρώνει. Εκφράζει επίσης την εκτίμηση ότι η αύξηση των ποινών, που προνοείται στο προσχέδιο του νομοσχεδίου, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Σημειώνει ακόμα ότι υπάρχει διασύνδεση με το ΕΕΕ και ότι δημιουργείται, μέσα από το νομοσχέδιο, η προοπτική ενοποίησης του φορέα των επιθεωρήσεων, ώστε να αυξηθεί ποιοτικά και αριθμητικά ο θεσμός των επιθεωρητών.
Στο φλέγον θέμα της ανεργίας ο ΓΓ της ΣΕΚ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σταθερή πτωτική πορεία που παρατηρείται στο ποσοστό της ανεργίας δεν θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, αλλά με βραδύτερο. Απέδωσε δε αυτήν την πτωτική πορεία τόσο στην προσωρινή μετανάστευση, ιδιαίτερα ανέργων της οικοδομικής βιομηχανίας, όσο και στη δημιουργία συνθηκών ανάκαμψης που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Ανέφερε ωστόσο ότι μέσα από την πολιτική της διασύνδεσης της εργασίας με την κατάρτιση, μέσω και των σχεδίων που εφάρμοσε το Υπουργείο Εργασίας και η ΑνΑΔ, «δημιουργήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις ικανές και δυνατές συνθήκες έτσι ώστε να προσληφθούν σε μια πιο υγιή βάση άτομα που πέρασαν μέσα από αυτές τις διαδικασίες».
Σημείωσε ακόμα ως σημαντικό το ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία παρουσιάζει ανάκαμψη που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. «Γενικά δημιουργούνται συνθήκες πιο συγκροτημένης προσέγγισης του θέματος της απασχόλησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε ξεφύγει πλήρως από το στοιχείο της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας» υπέδειξε.
Σε ό,τι αφορά την ΑΤΑ, ο κ. Μάτσας σημείωσε πως «θα πρέπει να συμφωνηθεί το σημείο επανεκκίνησης της παροχής της ΑΤΑ με τρόπο που να μη δημιουργεί επιπρόσθετη επιβάρυνση στους εργαζόμενους».
Ο ΓΓ της ΣΕΚ προειδοποίησε πως «μονομερής παρέμβαση στην ΑΤΑ και απόδοση της στο σημείο που βρίσκεται σήμερα θα δημιουργούσε συνθήκες περαιτέρω στρέβλωσης των μισθών και ενδεχομένως περαιτέρω ανισότητες στους μισθούς και θα αποτελούσε σημείο αντίδρασης από πλευράς των εργαζομένων και των συντεχνιών».
Σε καμία περίπτωση, διεμήνυσε, «δεν μπορούμε να συναινέσουμε και θα ήταν λάθος, λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία των μισθών και τις υπαναχωρήσεις που έγιναν από το συνδικαλιστικό κίνημα σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσουμε αφενός θέσεις εργασίας και αφετέρου να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και την οικονομία, στο ότι η ΑΤΑ θα ξεκινήσει να παρέχεται με αρνητικό πρόσημο λόγω της πορείας της οικονομίας. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν συναινέσει να επωμιστούν δυσανάλογο βάρος ευθύνης μέσα από τις μειώσεις μισθών και παρεμφερών ωφελημάτων, οπότε θα ήταν μια επιπρόσθετη αρνητική επιβάρυνση αν η ΑΤΑ ξεκινούσε σήμερα από το σημείο στο οποίο βρίσκεται και αυτό είναι θέμα που για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο».
Είναι, είπε, ένα θέμα το οποίο δομημένα, μέσα από διάλογο και διαβούλευση θα προσεγγιστεί μετά το καλοκαίρι.
Για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, σημείωσε ότι είναι αναγκαία για να βελτιωθούν στρεβλώσεις που υπήρχαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όμως είπε καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει χωρίς διάλογο με τους εργαζόμενους και δεν θα πρέπει να θυματοποιεί τους εργαζόμενους, ενώ υπογράμμισε ως σημαντική την εισαγωγή του θεσμού της εναλλαξιμότητας.
Ο Ανδρέας Μάτσας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, εκφράζοντας την εκτίμηση πως «έχουμε ξεπεράσει τα πολύ δύσκολα, χωρίς βέβαια να υποτιμώ ή να υποβαθμίζω το γεγονός ότι η ανεργία, παρά την πτωτική της πορεία βρίσκεται ακόμα σε ψηλά επίπεδα, χωρίς να παραγνωρίζω το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα το στοιχείο της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, σε συγκεκριμένους τομείς ή επιχειρήσεις».
Επεσήμανε δε ότι η πραγματική οικονομία δεν έχει ακόμα ανακάμψει και ότι θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να αντιληφθούμε τη θετική πορεία της οικονομίας στην καθημερινότητά μας. «Αλλά είναι μια πραγματικότητα το γεγονός ότι βλέπουμε στοιχεία ανάκαμψης και βελτίωσης των δημοσιονομικών δεδομένων, χωρίς να παραπέμπω σε εκείνο που λεγόταν για την Ελλάδα για πολλά χρόνια, ότι ευημερούν οι αριθμοί εις βάρος των ανθρώπων» είπε.
Παράλληλα ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε πως το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να αναλάβει ένα νέο ρόλο μέσα από τη γενικότερη κοινωνική δραστηριοποίηση και παρέμβασή του.
«Το συνδικαλιστικό κίνημα μετά και τα ψηλά ποσοστά αποχής στις βουλευτικές εκλογές, πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει πέραν των στενών πλαισίων των εργασιακών σχέσεων, σε ένα ευρύτερα κοινωνικά αποδεκτό πλαίσιο μέσα από κοινωνικής φύσεως παρεμβάσεις για να μπορέσει να στείλει στην κοινωνία το μήνυμα ότι μπορεί να είναι ο ενδιάμεσος φορέας στο χάσμα που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή μεταξύ της κοινωνίας και των πολιτικών κομμάτων».
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις