Δεν αναμένεται να υπάρξει ψήφισή τους πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές της διακοπές ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ.Αδάμου.
Ικανοποίηση για την απόσυρση της πρόνοιας για χορήγηση μαθητικής άδειας κυνηγίου σε 14χρονους από την τροποποιητική νομοθεσία για τη Διαχείριση Αγριων Πτηνών και Θηραμάτων, εξέφρασαν ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αντίστοιχα, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η απόσυρση δεν είναι μόνιμη, αλλά έγινε για να εγκριθούν έγκαιρα ο τροποποιητικός νόμος και οι κανονισμοί, ώστε να μην επιβληθούν πρόστιμα στην Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα, πάντως, με τις δηλώσεις του κ. Αδάμου, δεν αναμένεται να υπάρξει ψήφισή τους πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές της διακοπές.
Σε δηλώσεις ύστερα από σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος για συζήτηση του τροποποιητικού νόμου και των κανονισμών για την Προστασία και Διαχείριση Αγριων Πτηνών και Θηραμάτων, ο κ. Αδάμου είπε πως “το σημαντικό είναι ότι η Κυβέρνηση απέσυρε τα άρθρα του τροποποιητικού νόμου για τη χορήγηση μαθητικής άδειας σε 14χρονους, κάτω από την πίεση και το βάρος της κοινωνικής αντίδρασης”.
Είπε πως δεν αποσύρθηκαν ωστόσο μόνιμα, "αλλά επειδή χρειάζεται να περάσει το νομοσχέδιο, γιατί βρισκόμαστε υπό την απειλή προστίμων από την ΕΕ αν δεν εγκριθεί η τροποποιητική νομοθεσία”.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως τον ικανοποιεί το γεγονός ότι έχουν αποσύρει την πρόνοια για τους 14χρονους, αλλά όχι το γεγονός ότι “υπάρχει στον αέρα η σκέψη να επανέλθει πίσω μετά”.
“Επειδή θεωρήθηκε ίσως ότι η πρόνοια για τους 14χρονους θα καθυστερούσε την ψήφιση του νομοσχεδίου και των κανονισμών έχει αφαιρεθεί. Αυτή ήταν η σκέψη η οποία υπήρχε”, είπε.
Ερωτηθείς τ ισχύει σε άλλες χώρες, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως σε άλλες χώρες υπάρχει πρόνοια για μαθητική άδεια κυνηγίου, αλλά υπάρχει και σοβαρότατη επίβλεψη του κυνηγού. “Υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί στον αριθμό των κυνηγών, υπάρχουν σοβαρές ποινές και άμεσες σε αυτό το θέμα. Η επιβολή της νομοθεσίας είναι αυστηρότατη”, σημείωσε. Ανέφερε πως για παράδειγμα στον Καναδά γίνονται κληρώσεις ανάμεσα στους κυνηγούς για να τους διατηρούν σε μικρούς αριθμούς, και μια από τις ποινές είναι η κατάσχεση αυτοκινήτων, αν παραβιάζεται η νομοθεσία.
Ο κ. Αδάμου είπε πως ο τροποποιητικός νόμος και οι κανονισμοί για την Προστασία και Διαχείριση Αγριων Πτηνών κατατέθηκαν στη Βουλή επειγόντως, γιατί αρχίζει η κυνηγετική περίοδος, σημειώνοντας πως δεν νομίζει ωστόσο ότι θα ψηφιστούν πριν τις θερινές διακοπές.
Ανέφερε πως από τη συζήτηση διεφάνη ότι δεν έγινε κανονική δημόσια διαβούλευση, αλλά αποσπασματική διαβούλευση με διάφορους ενδιαφερόμενους, μη κυβερνητικές οργανώσεις. Υπήρξαν και άλλες οργανώσεις οι οποίες είπαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί καθόλου, σημείωσε.
Πρόσθεσε πως “πριν αρχίσουμε την κατ` άρθρον συζήτηση της τροποποίησης του νόμου και των κανονισμών, κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί μια παράταση δυο εβδομάδων, να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου Θήρας η τροποποίηση του νόμου και οι κανονισμοί, προκειμένου και εκείνοι οι οποίοι δεν έλαβαν γνώση να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και θα επανέλθουμε στις 13 Ιουλίου για την κατ` άρθρον συζήτηση προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν όταν επαναρχίσει τη λειτουργία της η Βουλή, τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου”.
Ερωτηθείς για την απειλή επιβολής προστίμων από την ΕΕ, ο κ. Αδάμου είπε πως τους ανέφερε η Νομική Υπηρεσία ότι οι εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ήλθαν στην Κύπρο για να ελέγξουν αυτές τις νομοθεσίες ήταν πάρα πολύ έντονοι και μας έχουν επιστήσουν την προσοχή ότι πρέπει να περάσουν αυτές οι νομοθεσίες, που αφορούν κυρίως τη λαθροθηρία “κάτι με το οποίο βεβαίως δεν διαφωνούμε”.
Επεσήμανε πως προβλέπεται αύξηση των ποινών, διπλασιασμός και τριπλασιασμός τους, διότι οι ποινές που ισχύουν σήμερα δεν είναι απαγορευτικές. Τώρα εισάγονται και ποινές φυλάκισης “και τριπλασιάζονται και τετραπλασιάζονται τα πρόστιμα για πρώτη φορά, και γίνονται διπλάσια για δεύτερη φορά”, ανέφερε.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν πρόνοιες για παραδοσιακές μεθόδους θήρευσης, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως υπάρχουν και τροποποιήσεις που αφορούν τις μιμητικές συσκευές και την ιερακοθηρία, σημειώνοντας παράλληλα πως “ένα κύριο μέρος αφορά τα εξώδικα”.
Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε πως επειδή δεν έγινε δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που τίθεται ενώπιον της Επιτροπής θα πρέπει η Κυβέρνηση να ακολουθήσει την κανονική και τη σωστή νομικά διαδικασία, δημόσια διαβούλευση.
“Δεν πρέπει να χαριζόμαστε σε μιαν Υπηρεσία, η οποία θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να προωθήσει ορισμένα πράγματα τα οποία θέλει”, υπογράμμισε.
Είπε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιληφθούν οι υπηρεσίες του κράτους ότι υπάρχει νομοθεσία που υιοθετήθηκε από ολόκληρη την ΕΕ και εφαρμόζεται και από την κυπριακή Κυβέρνηση, με βάση νομοθεσία, με την οποία δίνεται στο κοινό το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στην πληροφόρηση.
Σημείωσε επίσης πως έχει νομική υποχρέωση το κράτος για όλα τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον να κάνει κανονικές δημόσιες διαβουλεύσεις. “Το να καλώ τις διάφορες υπηρεσίες και τους διάφορους μη κυβερνητικούς οργανισμούς, που ξέρω ότι συμφωνούν μαζί μου και να θεωρώ μετά ότι έκανα διαβούλευση αυτό δεν είναι αληθινό. Αυτό προβλέπεται για μικρά θέματα και αποκαλείται άτυπη διαβούλευση”, σημείωσε. Τόνισε πως για σοβαρότατα θέματα όπως αυτά πρέπει να γίνεται δημόσια διαβούλευση.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επιτραπεί το κυνήγι αμπελοπουλιών με όπλα, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως δεν νομίζει να γίνει κάτι τέτοιο μετά τη γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως μετά τα νομοσχέδια που έχει δει και με βάση την προηγούμενή του εμπειρία, θεωρεί ότι αυτό “που πρέπει να κοιτάξουμε είναι τον τρόπο που έχει συσταθεί και λειτουργεί η Υπηρεσία Θήρας”. Είναι ένα από τα θέματα τα οποία νομίζω ότι πρέπει να το επανεξετάσουμε από την αρχή, δηλαδή το πώς λειτουργεί, τη χρηματοδότηση, για το ΔΣ, το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις κτλ, ανέφερε.
Στο μεταξύ, σε υπόμνημά του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου αναφέρει πως θεωρεί ότι τα τελευταία 20 χρόνια η διαχείριση της άγριας πανίδας από την Υπηρεσία Θήρας δεν έφερε τα σωστά αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι “τα νομοσχέδια αυτά θα πρέπει να αποσυρθούν από την κυβέρνηση γιατί είναι διάτρητα, εξόφθαλμα, οδηγούν στην παρανομία ή νομιμοποιούν την παρανομία και προκαλούν και τον πιο απλό άνθρωπο και υποτιμώντας την νοημοσύνη μας”.
Εξάλλου, σε υπόμνημα με τις θέσεις της, η οργάνωση “Φίλοι της Γης Κύπρου” αναφέρει πως “η ηγεσία της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας συμπεριφέρεται για άλλη μια φορά ως κυνηγετική υπηρεσία. Αμελεί συστηματικά τις υποχρεώσεις όσον αφορά την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας έχοντας ως μόνο γνώμονα τη διαχείριση του κυνηγίου στην Κύπρο, θέτοντας έτσι την Κυπριακή Δημοκρατία υπό τον κίνδυνο κυρώσεων από την ΕΕ για μη εφαρμογή της κοινοτικής Νομοθεσίας”, προσθέτει.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις