ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ δίνει 62 δισ. ευρώ στις αφρικανικές χώρες για να λύσει το προσφυγικό

Η ΕΕ δίνει 62 δισ. ευρώ στις αφρικανικές χώρες για να λύσει το προσφυγικό

Στις Βρυξέλλες θεωρούν πετυχημένη την τακτική που εφάρμοσαν με την Τουρκία και συζητούν ένα ανάλογο πλάνο.

Παραδοχή της ανεπάρκειας των μηχανισμών της να αντιμετωπίσει τις μεγάλες κρίσεις ή μία αντίληψη ότι με τα χρήματα επιλύονται όλα τα προβλήματα; Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε να πετάξει για μία ακόμη φορά το... μπαλάκι του προσφυγικού, πληρώνοντας, επί της ουσίας, τις «υπηρεσίες» που θα της προσφέρουν άλλα κράτη. Η Ευρώπη, λοιπόν, προσανατολίζεται να ακολουθήσει πολιτική ανάλογη με εκείνη απέναντι στην Τουρκία, προκειμένου να επιλύσει τις προσφυγικές ροές που έχουν αυξηθεί από την πλευρά της Αφρικής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες αναμένεται να αποφασίσουν την παροχή συνολικά 62 δισ. ευρώ προς τις αφρικανικές χώρες που εμπλέκονται στην προσφυγική κρίση, προκειμένου να «κλείσουν τα σύνορά» τους, επιβάλλοντας μέτρα ανάλογα με εκείνα της Άγκυρας, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να περιοριστούν αισθητά οι ροές μέσω του Αιγαίου, προς την Ελλάδα.

Φαρμακευτική βοήθεια και υποδομές

Τα 62 δισ. ευρώ θα αφορούν προγράμματα φαρμακευτικής βοήθειας, αλλά και υποδομών, όπως σχολεία, δίκτυα, νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν εμπιστοσύνη στις τοπικές κυβερνήσεις, ώστε να τους ενισχύσουν με χρήματα, τα οποία θα διαχειριστούν οι ίδιοι.

Στην ΕΕ πιστεύουν ότι κράτη όπως η Νιγηρία, το Σουδάν και το Μάλι, θα έχουν την ευκαιρία να διαχειριστούν τους πρόσφυγες από τις χώρες που διεξάγεται ο πόλεμος και πλήττονται από τη δράση του Ισλαμικού Κράτους σε ευρεία κλίμακα. Στις Βρυξέλλες έχει σχηματιστεί η εντύπωση ότι το σχέδιο που εφαρμόστηκε στην Τουρκία ήταν πετυχημένο, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι ροές από τα τουρκικά παράλια έχουν μειωθεί καθοριστικά. Ωστόσο, μέσω της Μεσογείου και κυρίως προς την Ιταλία, συνεχίζονται με ανάλογη ένταση, γεγονός που έχει προβληματίσει τους Ευρωπαίους επιτελείς, καθώς μόνο το 2015, εισήλθαν στην ΕΕ πάνω από ένα εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες, προκαλώντας, εκτός των άλλων, την αμφισβήτηση της πολιτικής που ακολουθήθηκε και εντός των κρατών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top