ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας τέθηκε επί τάπητος σε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών – Εσωτερικών

Ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας τέθηκε επί τάπητος σε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών – Εσωτερικών

Ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας τέθηκε σήμερα επί τάπητος στην κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών της Βουλής στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “πρέπει να ξέρουμε ότι στην οικονομική πολιτική υπάρχουν δυο προσεγγίσεις: Η μια προσέγγιση προτείνει κάπως ψηλότερους φόρους για να είναι κάπως πιο ψηλές και οι δημόσιες δαπάνες. Μια άλλη προσέγγιση εισηγείται χαμηλότερους φόρους, χαμηλότερες συνεπώς δημόσιες δαπάνες για να μένει περισσότερο εισόδημα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”.

“Αυτές οι δυο είναι οι κυρίαρχες προσεγγίσεις στον ευρωπαϊκό, τουλάχιστον, χώρο γύρω από τις οποίες περιστρέφεται ο δημόσιος διάλογος σε σχέση με την οικονομική και κυρίως τη φορολογική πολιτική. Αυτό που δεν μπορεί να υπάρξει είναι αυτός που δυστυχώς ακούω να εκφράζεται από κάποιους: Να θέλουμε δηλαδή χαμηλούς φόρους και ψηλές δημόσιες δαπάνες. Δεν είμαστε οι έξυπνοι από όλο τον κόσμο που έχουμε ανακαλύψει τη δική μας μέθοδο για τη διαχείριση της οικονομίας,” είπε.

Πρέπει να πω, πρόσθεσε, “πως η Κυβέρνηση μετά από μια συστηματική προσπάθεια εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών έχει προτείνει μείωση στο μισό των μεταβιβαστικών τελών, έχει προτείνει μείωση πέραν του μισού στη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας. Θεωρώ πως αυτή ήταν μια πολύ λογική αλλά και πολύ σημαντική πρόταση που έχουμε θέσει ενώπιον της Βουλής. Και πρέπει να πω πως με προβληματίζει που τείνει να εκτροχιαστεί η συζήτηση και ελπίζω όχι και η διαδικασία λήψεως αποφάσεων προς κατευθύνσεις που δεν θα υπηρετήσουν τελικά ούτε τον φορολογούμενο πολίτη ούτε την οικονομία ούτε το δημόσιο συμφέρον”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “όποιος εισηγείται περαιτέρω μείωση των εσόδων με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο -και έχω ακούσει τέτοιες προτάσεις για μείωση των εσόδων από τη συγκεκριμένη φορολογία που ουσιαστικά αναιρούν, ακυρώνουν πλήρως τον εισπρακτικό στόχο- έχει τουλάχιστον την ευθύνη να προτείνει αντίστοιχη μείωση και των δημοσίων δαπανών”.

Ο κ. Γεωργιάδης έκαμε λόγο για “τζάμπα μαγκιές” αναφερόμενος σε προτάσεις που μειώνουν τη φορολογία και μειώνουν περαιτέρω τον εισπρακτικό στόχο “χωρίς τουλάχιστον να υπάρχει η ευθύτητα της πρότασης ή της εισήγησης για ισόποση μείωση των δημοσίων δαπανών”, προσθέτοντας ότι τέτοιες προτάσεις δεν είναι υπεύθυνες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, είπε ότι “γνωρίζετε τις διαχρονικές θέσεις του ΔΗΣΥ. Ότι οι ψηλές φορολογίες γονατίζουν την οικονομία και στο τέλος τα μεγάλα θύματα είναι οι απλοί πολίτες. Όσο πιο χαμηλές φορολογίες έχεις, τόσο μεγαλύτερες προοπτικές έχει για μια πιο ισχυρή οικονομία και πιο ψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης”.

“Ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας ήταν μέχρι το 2012 της τάξης των 20 εκ. ευρώ. Η τότε αριστερή Κυβέρνηση αντί της μείωσης ανελαστικών δαπανών προτίμησε την αύξηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας στα 100 εκ. ευρώ. Ένα χαράτσι στο σύνολο του λαού. Η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη στα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησης έδωσε μια έκπτωση για έγκαιρη πληρωμή αυτού του φόρου – χαράτσι κατά 20% και έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο πριν από μερικές βδομάδες για μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας που φθάνει μέχρι και ξεπερνά το 50% από το ύψος που η προηγούμενη Κυβέρνηση επέβαλε στο σύνολο του λαού”.

Ανέφερε ότι “τα έσοδα με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας είναι 44 εκ. ευρώ. Εμείς ως ΔΗΣΥ προτείνουμε την κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας που την κρίνουμε ως χαράτσι γιατί δεν επιβάλλεται επί του εισοδήματος που κάποιος παίρνει από την ακίνητη ιδιοκτησία. Και υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά -και δεν είναι όλοι έχοντες και κατέχοντες – φτωχοί και μικρομεσαίοι που έτυχε να έχουν κληρονομική περιουσία που οι σημερινές τους αξίες είναι ψηλές αλλά μπορεί να είναι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα, μα κανένα εισόδημα από αυτή την περιουσία”.

“Εμείς λέμε ναι στην κατάργηση αυτής της φορολογίας. Θέλουμε να παραμείνουμε υπεύθυνοι. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα δημόσια οικονομικά με 44 εκ. ευρώ λιγότερα έσοδα. Θα επεξεργαστούμε και επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις ούτως ώστε να εξοικονομήσουμε από ανελαστικές δαπάνες του κράτους 44 κ. ευρώ”, είπε.

“Και θέλω να το διευκρινίσω: Ούτε ένα σεντ μείωση όσον αφορά το κοινωνικό κράτος και τις κοινωνικές παροχές”, είπε και έφερε ως παράδειγμα την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, των συντάξεων που ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα και πολλά άλλα που προκαλούν τους απλούς πολίτες και σχεδόν τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας”, είπε.

Μιλώντας ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών για το θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων στην Επιτροπή Οικονομικών φαίνεται ότι το νομοσχέδιο για επιβολή 19% ΦΠΑ επί της οικοπεδοποιήσιμης και εμπορεύσιμης γης δεν θα συζητηθεί ούτε και θα είναι ατζέντα πριν πάμε για τις καλοκαιρινές διακοπές”.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου είπε ότι “ως ΑΚΕΛ έχουμε καταθέσει με πολλή υπευθυνότητα και μακρυά από λαϊκισμούς μια ολοκληρωμένη πρόταση την οποία είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και τη Κυβέρνηση. Στόχος είναι η απαλλαγή των μικρο-ιδιοκτητών, άρα προτείνουμε μηδενικό φορολογικό συντελεστή για την ακίνητη ιδιοκτησία αξίας έως και 200 χιλιάδες αξίας ευρώ, φορολογικό συντελεστή 25 τοις χιλίοις για περιουσίες αξίας από 200 χιλιάδες ευρώ μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ και 50 τοις χιλίοις από 350 χιλιάδες ευρώ μέχρι 550 χιλιάδες ευρώ “και ανεβαίνουν σημαντικά οι συντελεστές για τις ιδιοκτησίες που ξεπερνούν τα 3 εκ. ευρώ και σίγουρα πολύ περισσότερο τα 10 εκ. ευρώ”.


“Προτείνουμε να μην επιβληθεί στο παρόν στάδιο, τουλάχιστον, ο ΦΠΑ του 19% και έχουμε προτείνει το σύνολο του φόρου που θα εισπραχθεί να αποδοθεί στις τοπικές Αρχές για να διευκολύνει και το έργο, την προσφορά των τοπικών Αρχών”.

Είπε ότι “οι προτάσεις που άμεσα ή έμμεσα επιδιώκουν να απαλλάξουν τους μεγαλο-ιδιοκτήτες από τη φορολόγηση δεν μας βρίσκουν σύμφωνους”.

Κληθείσα από δημοσιογράφο να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας και παράλληλης κατάργησης ανελαστικών δαπανών, μεταξύ των οποίων, και οι πολλαπλές συντάξεις και τα προκλητικά επιδόματα, η κ. Μαύρου απάντησε: “Και οι κοινωνικές παροχές με βάση την ερμηνεία που έχει δώσει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Επαναλαμβάνω ότι προτάσεις που άμεσα ή έμμεσα επιδιώκουν απλώς να απαλλάξουν τους μεγαλο-ιδιοκτήτες από τη φορολόγηση δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Πολύ περισσότερο διαφωνούμε με προτάσεις που στρέφονται στο τέλος ενάντια στις κοινωνικές παροχές και στις υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος”.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, μιλώντας εντός της αίθουσας, είπε ότι καταρχάς και σε πρώτη φάση υπάρχει μια θετική αντίκριση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή, προσθέτοντας ότι το κόμμα του εισηγείται μηδενικό φορολογικό συντελεστή για την πρώτη κατοικία μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ και για κάποιες κατηγορίες κτημάτων.

Για το ΦΠΑ, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι “δεν έχουμε πειστεί σ' αυτό το στάδιο” για το επείγον του ζητήματος και πρόσθεσε ότι η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα μπορούσε να αναβληθεί “και να το δούμε στη συνέχεια για μην προκαλέσουμε αναστάτωση στην αγορά”. Διευκρίνισε, τέλος, ότι για το θέμα του φορολογικού συντελεστή θα τοποθετηθεί οριστικά η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος.

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου είπε ότι “εμείς συμφωνούμε μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα όσον αφορά την κλιμακωτή φορολόγηση”, προσθέτοντας ότι “εμείς ζητούμε να εκπίπτει ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας από το φορολογητέο εισόδημα”.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι “για ακόμη μια φορά η Βουλή βρίσκεται να συζητά αυτή τη συγκεκριμένη φορολογία χωρίς να υπάρχει μετά από τρία χρόνια μια αποδεκτή μεθοδολογία εκτίμησης της αξίας των ακινήτων” προσθέτοντας ότι “πρέπει να πάμε σε μια κατηγοριοποίηση των διαφόρων ακινήτων σύμφωνα με κάποια κριτήρια που να είναι αποδεκτά”.

Για τον φορολογικό συντελεστή, είπε ότι “και ο κλιμακωτός και ο ενιαίος δεν είναι ούτε ο ένας ούτε άλλος απόλυτα δίκαιος. Εμείς θα μελετήσουμε την πρόταση του ΑΚΕΛ και θα επανέλθουμε. Η δική μας η προσέγγιση είναι να φτάσουμε σε μια φορολογία η οποία θα είναι δίκαιη”.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Παπαγιάννης ΕΛΑΜ είπε ότι η πρόταση του κόμματος του είναι όπως το 0,5 τοις χιλίοις να γίνει 0,4 τοις χιλίοις για τους κατόχους γης που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 300 χιλιάδες ευρώ, για όσους υπερβαίνει τις 300 χιλιάδες να είναι 0,5 τοις χιλίοις και από το 1 εκ .ευρώ και πάνω να γίνει 0,6 τοις χιλίοις. "Εμείς προτείνουμε οι πρώτες 100 χιλιάδες να είναι αφορολόγητες για όλους”, ανέφερε.

Η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις δικές τους προτάσεις τους.

Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή σε νέα κοινή συνεδρία των δύο Επιτροπών κατά την οποία θα γίνουν οι τελικές τοποθετήσεις των κομμάτων.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top