ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Αν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ο Γενικός Εισαγγελέας θα προχωρήσει σε διώξεις για το Μαρί»

ΠτΔ: «Αν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ο Γενικός Εισαγγελέας θα προχωρήσει σε διώξεις για το Μαρί»

Τη συγγνώμη της Πολιτείας για όλα εκείνα που όφειλε να πράξει και δεν έπραξε, επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης των πεσόντων κατά τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί , διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι "δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα και η Κύπρος να ζήσει παρόμοιες τραγωδίες".

Στην ομιλία του ο ΠτΔ ανέφερε ότι «σήμερα, πέντε χρόνια μετά τη φοβερή καταστροφή στο Μαρί, βάζουμε στην άκρη την καθημερινότητα μας» αφού σήμερα είναι «μία μέρα που οφείλουμε, όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτό τον τόπο, να σκύψουμε το κεφάλι και να αναλογιστούμε γιατί και πώς φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία. Διότι όσο περνά ο χρόνος, οι μνήμες και τα δεδομένα αξιολογούνται πιο ψύχραιμα, πιο νηφάλια και άρα πιο αποτελεσματικά».
 
Πάντοτε, συνέχισε, καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα, ότι «σε αυτή την τραγωδία χάσαμε 13 ανθρώπους, 13 συνειδητοποιημένους επαγγελματίες, ήρωες, διότι σε αυτό εδώ το σημείο το κράτος μας επέδειξε πρωτοφανείς ανεπάρκειες, ελλείψεις και διέπραξε συσσωρευμένα και επαναλαμβανόμενα  λάθη. Για άλλη μία φορά αποδείχθηκε πως η χειρότερη απόφαση, είναι εκείνη που αναβάλλεις να πάρεις, επειδή φοβάσαι την ανάληψη ευθύνης».
 
Αφού ανέφερε ότι «υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη τους", εκφράζοντας εκ νέου "τη συγγνώμη μας για όλα εκείνα που οφείλαμε ως Πολιτεία να πράξουμε και δεν πράξαμε» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε «τη διαβεβαίωση πως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα και η χώρα μας να ζήσει παρόμοιες τραγωδίες».
 
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι «η οδύνη μας για τον τραγικό, όσο και άδικο χαμό των ηρώων μας, σαν ερινύα θα κυνηγά την κρατική ανεπάρκεια και την αμέλεια της πολιτείας και θα οδηγεί τα βήματά μας στο δρόμο για το μέλλον της πατρίδας μας, καθώς η υπευθυνότητα και ο επαγγελματισμός πρέπει να αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας του κράτους μας και προς αυτή την κατεύθυνση καλούμαστε όλοι να εργασθούμε προς ένα κράτος, υπεύθυνο και με  εμπεδωμένες πολιτικές πρόληψης κινδύνων σε όλα τα επίπεδα».
 
Σήμερα, συνέχισε, «μνημονεύουμε τα παλικάρια της Εθνικής Φρουράς, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ που στο απόγειο της νιότης τους οι πλείστοι, έδωσαν τη ζωή τους σε εντεταλμένη, για την πατρίδα, υπηρεσία. Συμπάσχουμε στον πόνο και τη θλίψη και συμμεριζόμαστε το θυμό και την οργή των γονιών, των συζύγων, των παιδιών και των αδελφών όσων άδικα και τραγικά χάθηκαν για να σηκώσουν στους ώμους τους πολιτικές και διοικητικές ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν».
 
Η 11η Ιουλίου του 2011, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν σηματοδοτεί μόνο το χρέος μας για απόδοση τιμής σε όσους πρόσφεραν τη ζωή τους, αλλά και την υποχρέωση ανάληψης ευθυνών εκ μέρους της Πολιτείας. Ένα μικρό βήμα τιμής και θύμησης στους πεσόντες στη φοβερή εκείνη έκρηξη, είναι και το εκκλησάκι στο οποίο σήμερα βρισκόμαστε το οποίο αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες μας».
 
Εξέφρασε τις «ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας προς την Εκκλησία της Κύπρου και ειδικότερα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου» αφού όπως εξήγησε «η μελέτη και επίβλεψη για την ανοικοδόμηση του ναού έγινε με σχέδια της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ τα έξοδα ανοικοδόμησης ανέλαβε το Υπουργείο Άμυνας».

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των ηρώων, ο ΠτΔ είπε πως γνωρίζει ότι «τίποτε δεν μπορεί να ανταποδώσει την έλλειψη της φυσικής τους παρουσίας. Ωστόσο, ελπίζω αυτός ο ιερός χώρος να συμβάλλει έστω και κατ’ ολίγον στη συναισθηματική σας ανακούφιση και να συνιστά μία πνευματική παρηγοριά. Αποτελεί αν θέλετε την κιβωτό των ψυχών, αλλά και του πνεύματος των 13 ηρώων μας».
 
Ανακηρύσσοντας τους 13 πεσόντες σε ήρωες, συνέχισε «η πολιτεία απέδωσε την ύψιστη και συνάμα ελάχιστη τιμή  στα θύματα της κρατικής ανευθυνότητας. Η συμβολική, αλλά υψίστης σημασίας αυτή απόφαση, έχει δώσει την ευκαιρία να δώσουμε δείγματα της αναγνώρισης της θυσίας τους» είπε και σημείωσε ότι «η απόφαση συνοδεύεται και από έμπρακτη τακτική στήριξη στις οικογένειες, συζύγους, γονείς και παιδιά των νεκρών και τραυματιών της έκρηξης της 11ης Ιουλίου του 2011».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «στο πλαίσιο της πρόθεσης της Κυβέρνησης για παροχή της αναγκαίας στήριξης και ενίσχυσης των οικογενειών των 13 ηρώων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί και γενικότερα τη συστηματική παρακολούθηση των οποιονδήποτε θεμάτων σχετίζονται με τα θύματα της φονικής έκρηξης στο Μαρί».
 
Το σύστημα που δημιουργήσαμε, σημείωσε «εξ όσων γνωρίζω είναι αποτελεσματικό και μέχρι σήμερα έχει επιλυθεί σειρά προβλημάτων. Εάν ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε εκεί και όπου πρέπει».

Κάλεσε ταυτόχρονα τους συγγενείς των πεσόντων να νοιώθουν «περήφανοι για την κληρονομιά που άφησαν όχι μόνο σε εσάς αλλά και στην κοινωνία αλλά και την πατρίδα. Μια κληρονομιά που σε εσάς αποδίδει την ύψιστη τιμή και σε εμάς τη μέγιστη ευθύνη» είπε και επανέλαβε «την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ούτε η μνήμη τους να λησμονηθεί ούτε βεβαίως οι ευθύνες μας ως κράτος να διαγραφούν».

Με το πέρας της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτήθηκε  από συγγενείς των θυμάτων της 11ης Ιουλίου αναφορικά με την επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα στην οποία απορρίπτει αίτημα τους για διενέργεια ερευνών για απόδοση ποινικών ευθυνών εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη.

Με βάση το Σύνταγμα, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «υπάρχει ο εντεταλμένος που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος μελετά και αποφαίνεται αν υπάρχουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να προχωρήσει σε διώξεις».
 
Ως εκ τούτου, συνέχισε «παρά το γεγονός του απόλυτου σεβασμού στον πόνο, στην πίκρα, στην ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης, εντούτοις θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο τα μεγάλα λόγια που στο τέλος μπορεί να μείνουν κενά περιεχομένου. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος είναι και εκείνος που θα αποφασίσει,  ό,τι και αν εμείς θέλουμε», κατέληξε.


ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top