Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ήταν μια υπενθύμιση ότι το διεθνές περιβάλλον δεν θα είναι πάντοτε θετικό για το Κυπριακό, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, επαναλαμβάνοντας ότι οι Κύπριοι πρέπει να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη δυναμική για επίλυση του προβλήματος.
Ο κ. Έιντε είχε συνάντηση μίας και πλέον ώρας στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική.
Η αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών, είπε, θα επικεντρωθεί στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού των εξουσιών και πιο συγκεκριμένα σε κάποια εκκρεμούντα ζητήματα για τα οποία ελπίζει ότι θα υπάρξει πρόοδος.
Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο, αξιοσημείωτη δέσμευση από τις δύο πλευρές, ωστόσο αναφέρθηκε και στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «ενδιαφέρουσα και δραματική» εξέλιξη, για την οποία, όπως είπε, μίλησε με τους δύο ηγέτες.
Η αίσθηση μου, είπε, είναι ότι οι δύο ηγέτες παραμένουν ουσιαστικά δεσμευμένοι, ίσως πολύ περισσότερο από ποτέ, στην εξεύρεση λύσης.
Αυτή, επανέλαβε ο κ. Έιντε, είναι η ευκαιρία για την Κύπρο, για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, να επανενωθούν σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές αρχές.
Ο Ειδικός Σύμβουλος εξέφρασε επίσης της θέση ότι η διεθνής υποστήριξη στη διαδικασία δεν έχει μειωθεί, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τις εγγυήτριες δυνάμεις ότι παραμένουν δεσμευμένες και υποστηρικτικές προς τη διαδικασία.
«Νομίζω πως οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν μια υπενθύμιση ότι το περιβάλλον δεν θα είναι πάντα θετικό. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσει κανείς τη δυναμική όταν αυτή υπάρχει. Το λέω σε όλους τους Κύπριους, όχι μόνο στους ηγέτες, αλλά βεβαίως και στους ηγέτες. Εάν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον τρόπο που εργαζόμαστε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, νομίζω πως θα είμαστε σε καλή θέση» είπε.
Ο κ. Έιντε ανέφερε ακόμα ότι είναι αισιόδοξος πως στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις όσο και για τις εξελίξεις στον περιβάλλοντα χώρο. «Ελπίζω ότι θα βγούμε από τη συνάντηση με επαναβεβαίωση της ομόφωνης υποστήριξης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ η οποία υπήρχε μέχρι τώρα, καθώς αυτή είναι πάντοτε σημαντική, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή την περίοδο».
Ερωτηθείς εάν η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, ο Ειδικός Σύμβουλος είπε πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία αυτές τις ημέρες.
«Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει κάτι σε αυτή την κατάσταση που να οδηγεί σε καθυστέρηση ή αναστολή των συνομιλιών στο Κυπριακό, αυτή είναι η άποψη και των δύο ηγετών. Συναντήθηκα με τον Ακιντζί μόλις τώρα και νωρίτερα σήμερα συναντήθηκα με τον Αναστασιάδη και συμφωνούν πλήρως με αυτό. Θα συναντηθούμε αύριο όπως έχει προγραμματιστεί και θα συνεχίσουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα. Θέλω να επαναλάβω ότι εάν ξεσπάσει μια κρίση σε αυτή τη φάση των συνομιλιών, δεν θα ξεσπάσει εντός των συνομιλιών. Είναι πιο πιθανό ένα εξωτερικό σοκ να δημιουργήσει δυσκολίες στις συνομιλίες. Δεν συνέβη αυτή τη φορά αλλά είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχει ένας μεγάλος κόσμος εκεί έξω που δεν είναι πάντοτε συνεργάσιμος και είναι ένα ακόμα επιχείρημα ότι δεν θα πρέπει να χάσουμε χρόνο και θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, σταθερά και αξιόπιστα προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα αναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Έιντε είπε πως θα μιλήσει για τη δέσμευση των δύο ηγετών στην εξεύρεση λύσης, θα αναφερθεί στην κοινή δήλωση της 15ης Μαΐου, θα ενημερώσει για την πρόοδο αλλά και για τα εκκρεμούντα ζητήματα, καθώς και για το διεθνές περιβάλλον.
«Παρά τις περιφερειακές αναταραχές αισθάνομαι ότι η δέσμευση και υποστήριξη από γειτονικές χώρες είναι ακόμα εκεί. Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον των γειτονικών χωρών, ειδικότερα των εγγυητριών χωρών, να δουν το πρόβλημα να επιλύεται. Υπάρχει για πολλά χρόνια και πιστεύω ότι είναι περισσότερα τα πλεονεκτήματα από τα μειονεκτήματα για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των εγγυητριών δυνάμεων, να βοηθήσουν να ξεπεραστεί αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα» κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις