Ευτυχώς που δεν ζει ο ψυχίατρος για να δει που οδηγήθηκαν τα αγαπημένα του πρόσωπα για χάρην του σπιτιού του - ρεπλίκα του κάστρου στο Κολόσσι...
Έκτισε ένα σπίτι-ρεπλίκα του κάστρου στο Κολόσσι, μάζευε με μανία αρχαιολογικά ευρήματα, έργα τέχνης και είχε διαφόρων ειδών συλλογές. Αυτά είναι ο λόγος της διαμάχης ανάμεσα στη σύντροφό του, Ειρήνη Λητώ Θεοχαρίδου και στον αδελφό του, Μάριο Μικελλίδη.
Σύμφωνα με το άρθρο του Πιερή Παναγή στο Down Town, το 2011 όταν έπεσε σε κώμα και συνήλθε, τον επισκέφθηκε στο Μέλαθρον και του είπε «Δεν επερίμενα ότι ήμουν τόσο popular. Έξερα ρε ότι είχα αποδοχή που τον κόσμο, αλλά δεν μπορούσα να διανοηθώ σε πόσο βαθμό. Δεν επερίμενα να έρτουν τόσες χιλιάδες. Όταν εξύπνησα ήμουν σαν τον χαντόν. Επροσπαθούσα να καταλάβω τι εσυνέβηκε. Έκοψεν ο καθένας που το σπίτι του να έρτει να με δει. Ήρταν που την Πάφο, που τον Αμίαντο, που το Παραλίμνι, που τη Σκάλα. Είναι σπουδαίο πράμα. Μου έκανε φοβερή εντύπωση η αντίδραση του κόσμου. Ήταν λες και έβλεπες αρχαία τραγωδία. Δεν το περίμενα και δεν ήξερα ότι το κορμί μου αξίζει τόσο πολλά. Εκάμναν διαδήλωση δαμαί πόξω και έρκουνταν για να με δουν μόνο για δυο λεπτά, να βεβαιωθούν ότι είμαι ζωντανός».
Αυτή ήταν η εικόνα που είχε ανέκαθεν ο ίδιος για την επιτυχία. Να τον αγαπούν. Ούτε χρήματα, ούτε σπίτια. Όπως έλεγε άλλωστε, δεν πίστευε στα χρήματα παρόλο που κέρδισε πολλά. Στην αγάπη του κόσμου πίστευε… «Βγάζω χρήματα για να ζω. Να έχω ένα σπίτι, ένα σριλάνκο, ένα αυτοκίνητο. Δεν είμαι όμως διατεθειμένος να χάσω την αξιοπρέπειά μου για να μαζέψω χρήματα. Αν ποτέ πάω καμιά κατ’ οίκον επίσκεψη, δεν θα πληρωθώ. Ντρέπομαι. Δεν θέλω να πουν ότι ο Μικελλίδης ήρθε σπίτι μας και πήρε λεφτά. Δεν αγνοώ τα χρήματα, αλλά δεν μπορώ να κινούμαι γύρω απ’ αυτά». Και έτσι έζησε.
«Υπάρχει μεγάλη παραφιλολογία για την περιουσία του Γιάγκου» λέει η σύντροφός του, Ειρήνη Λητώ Θεοχαρίδου. «Αρκετοί νομίζουν ότι ήταν εκατομμυριούχος. Αυτό απέχει απ’ την πραγματικότητα. Στατιστικά στοιχεία φανερώνουν ότι ένας στους τέσσερις πελάτες του δεν τον πλήρωνε όταν πήγαινε στο ιατρείο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν ήταν ένας πολύ πετυχημένος γιατρός, που κέρδισε χρήματα στη ζωή του. Αυτά τα χρήματα όμως τα χάρηκε. Αγόραζε τα πράγματα που τον ευχαριστούσαν και ζούσε όπως ήθελε. Το μεγαλύτερο έργο του ήταν αυτό το σπίτι, γι’ αυτό παλεύω με νύχια και με δόντια να το συντηρήσω εις μνήμην του» λέει καθισμένη στη βεράντα του σπιτιού στα Πυργά, που μοιάζει λες και σταμάτησε ο χρόνος πριν το θάνατό του. «Προσπαθώ, όσο δύσκολο κι αν είναι, να τα προφυλάξω από οποιαδήποτε εκμετάλλευση. Σαφέστατα είναι δύσκολη η συντήρηση ενός τέτοιου σπιτιού. Το κάνω όμως όπως το έκανε εκείνος. Κράτησα τα δυο άτομα που είχε ο Γιάγκος και δουλεύουν ακόμα εδώ. Όσο είμαι εδώ νιώθω ότι υπάρχει ακόμα με κάποιον τρόπο. Κοντά του έμαθα πως το σημαντικότερο είναι να δίνεις χωρίς να περιμένεις τίποτα ως αντάλλαγμα. Ο Γιάγκος ήταν ένας δοτικός άνθρωπος και ενώ ποτέ δεν περίμενε ανταλλάγματα δέχτηκε πολλή αγάπη και εκτίμηση από τον κόσμο».
Απ’ την άλλη, ο Μάριος Μικελλίδης, ο αδελφός του αναφέρει πως «από τον Αύγουστο του 2014 που έφυγε ο αδελφός μου κάνω συνεχή και επίπονο αγώνα για να προστατεύσω και να αξιοποιήσω με τον κατάλληλο δυνατό τρόπο, όλα όσα αυτός αγάπησε και πλήρωσε με τους κόπους μιας ζωής. Μεταξύ άλλων οι συλλογές του Γιάγκου –εκτός απ’ την αρχαιολογική συλλογή, μια απ’ τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές αρχαίων στην Κύπρο- περιλαμβάνουν έργα Τέχνης, ξυλόγλυπτα, νομίσματα, κοσμήματα, χαλιά, εικόνες κ.ά. Θυμάμαι, όταν έκτιζε το σπίτι ξόδεψε εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι να κάνει αυτό που ήθελε. Είχε αναγεννησιακή ζωγράφο για τις τοιχογραφίες ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του εργοδοτούσε συντηρήτρια από την Ιταλία. Την περίοδο που έφτιαχνε το σπίτι, πήγε στην Ινδία με ριψοκίνδυνα αεροπλάνα για να φέρει χαλιά, απ’ το Πακιστάν για να φέρει ξυλόγλυπτα, ταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια, στη Ρουμανία, στη Ρωσία, στην Ευρώπη για να βρει αυτά που ήθελε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγαλύτερος αδελφός του ήταν πάντα ένα μικρό μωρό. «Ο Γιάγκος είχε μια παιδικότητα ενώ μέχρι το τέλος παρέμεινε μεγαλύτερος απ’ τη ζωή. Ήταν ένας άνθρωπος που βοήθησε εκατοντάδες άλλους ανθρώπους». Και σήμερα; Τι γίνεται με την περιουσία και τις συλλογές του; «Ενδιαφέρομαι να διαφυλαχθεί στο ακέραιο με κάθε νόμιμο τρόπο. Αυτό που έκανα ήταν να ζητήσω τη βοήθεια του δικαστηρίου έτσι ώστε να τη διαφυλάξω όσο καλύτερα μπορώ μέχρι να μπορεί να αξιοποιηθεί». Ρωτώ διευκρινίσεις για το τελευταίο: πώς θα ήθελε να την αξιοποιήσει; «Θα θέλαμε να κάνουμε κάτι στη μνήμη του Γιάγκου. Το ιδανικότερο θα ήταν το σπίτι να μετατραπεί σε μουσείο όπου θα εκτίθενται οι συλλογές του».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις