Συνταρακτικά τα όσα αναφέρει ο κυβερνήτης της ακταιωρού «Φαέθων » που κάηκε από τούρκικα μαχητικά το 1964 στην περιοχή «Ξερού» στην Πάφο – «Φύγετε γιατί έχετε παιδιά να σωθείτε αλλά δυστυχώς δεν έφυγε κανείς».
Του Χαράλαμπου Ζάκου
Στις 8 Αυγούστου 1964 οι Τούρκοι καίνε την ελληνική ακταιωρό «Φαέθων » που βρισκόταν στην θαλάσσια περιοχή των Κοκκίνων στην Πάφο κατά τις εχθροπραξίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης: Η διαταγή του Γρίβα για εξουδετέρωση του θύλακα Μανσούρας – Κοκκίνων και ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Ο Κυβερνήτης της ακταιωρού, Δημήτριος Μητσάτσος, σε συνέντευξη του μερικά χρόνια μετά την τραγωδία αποκαλύπτει τα όσα τραγικά συνέβησαν κατά την διάρκεια της επίθεσης που δέχθηκαν αλλά και κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, στις 8 Αυγούστου το 1964 η ακταιωρός, που βρισκόταν στο καραβοστάσι «Ξερός» δέχθηκε επίθεση από τουρκικά μαχητικά με αποτέλεσμα το «Φαέθων » να καεί και να χάσουν την ζωή του επτά μέλη του πληρώματος και ο ίδιος να τραυματιστεί στο χέρι.
«Φώναξα το πλήρωμα και είπα ότι όποιοι έχουν υποχρεώσεις ή θέλουν να φύγουν, να μπουν στη βάρκα και να φύγουν, διότι έκαναν τη θητεία τους. Δεν είχαν λόγο να πολεμήσουν αν δεν ήθελαν, διότι η Ελλάδα δεν είχε πόλεμο, ήταν σε ειρήνη. Αυτή ήταν αποστολή σε άλλο κράτος, για την προστασία του ελληνισμού εκεί. Μάλιστα, οι δύο υπαξιωματικοί που σκοτώθηκαν, του ενός η γυναίκα είχε γεννήσει πριν από ένα μήνα και του άλλου η γυναίκα ήταν έγκυος. Τους είπα: “Φύγετε, γιατί έχετε παιδιά”. Δυστυχώς, δεν έφυγε κανείς και έμειναν όλοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτριος Μητσάτσος για το όσα διαδραματίστηκαν λίγο πριν την επίθεση.
«Πήρα διαταγή να μη μιλήσω ποτέ»
«Η συγκάλυψη έγινε άμεσα. Επέστρεψα από την Κύπρο με δύο χέρια, αλλά για να μη με δουν οι δημοσιογράφοι, με έβαλαν σε νοσοκομείο που δεν λειτουργούσε, και χωρίς ιατρική περίθαλψη, έπαθα γάγγραινα. Γι' αυτό με βλέπετε με ένα χέρι. Στη συνέχεια, θέλησαν να καλύψουν το γεγονός για τόσα χρόνια, διότι ήμουν μόνιμος αξιωματικός και θα υπήρχε πρόβλημα, εάν αποκαλυπτόταν ότι Έλληνας μόνιμος αξιωματικός συμμετείχε. (…) Το πράγμα στράβωσε από τη στιγμή που γύρισα ζωντανός».
«Πώς θα σε εμφανίσουμε;»
«Το μόνο που έμενε ήταν να συγκαλυφθεί το πράγμα κι εγώ να λέω ότι έχασα το χέρι σε μια έκρηξη, όπως μου είχαν πει. Πρότεινα να παραμείνω στο Ναυτικό, εν ενεργεία, και να σταδιοδρομήσω με τους συμμαθητές μου. Αλλά μου είπαν οι αρχηγοί: «Πώς θα σ' εμφανίζουμε; Με το μανίκι στην τσέπη»; Πας σε δεξιώσεις με το μανίκι στην τσέπη; Είναι άσχημο το θέαμα, καταλάβατε;».
Το παράπονο
«Κανείς δεν είχε το σθένος μέχρι τώρα να πει ότι το 1964 το Πολεμικό Ναυτικό της Κύπρου είχε Ελληνες μέσα. “Σε αυτούς που σκοτώθηκαν, δίνουμε αυτές τις ηθικές αμοιβές”, ένα παράσημο, ένα μετάλλιο, ένα γράμμα, κάτι, εν πάσει περιπτώσει, που όποιος από τους δικούς τους ζει τώρα, να έχει να λέει ότι “είναι θαμμένος στη Λευκωσία, αλλά η πατρίδα δεν μας ξέχασε”.
Η δικαίωση ήρθε μισό αιώνα μετά
Με καθυστέρηση 52 χρόνων η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση αποκατέστησαν την ιστορική αλήθεια και με μια λιτή τελετή τίμησαν στις 19 Ιανουαρίου το 2016 την μνήμη του πληρώματος της ακταιωρού «Φαέθων » με την απονομή διαμνημόνευσης Αστέρα Αξίας και Τιμής στον κυβερνήτη, πλοίαρχο Δημήτρη Μητσάτσο.
Με πληροφορίες από kathimerini.gr/ Λέσχη Αξιωματικών Κύπρου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις