ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΕΓΕΙΑ: Μολυσμένο νερό διοχετεύεται σε 300 υποστατικά! Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και ζητούν το αυτονόητο

ΠΕΓΕΙΑ: Μολυσμένο νερό διοχετεύεται σε 300 υποστατικά! Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και ζητούν το αυτονόητο

Εκατοντάδες παραθεριστές και μόνιμοι κάτοικοι μεγάλης συνοικίας εντός των δημοτικών ορίων Πέγειας, στους οποίους διοχετεύεται ακατάλληλο νερό από ιδιωτική γεώτρηση, μετέβησαν σήμερα το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο της Πέγειας και απαίτησαν αποκατάσταση παροχής κατάλληλου νερού.

Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν εδώ και δύο μήνες περίπου 300 υποστατικά, τα οποία ήταν συνδεδεμένα με ιδιωτική γεώτρηση σε ό,τι αφορά το δίκτυο υδατοπρομήθειας.

Το νερό ωστόσο που τους παρείχε, βάσει και των υγειονομικών αποτελεσμάτων, έχει μολυνθεί. Οι ιδιοκτήτες των υποστατικών κάλεσαν άμεσα τον Δήμαρχο Πέγειας Νεόφυτο Ακουρσιώτη να τους παρέχει νερό η Τοπική Αρχή.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ακουρσιώτης ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα το οποίο κληρονόμησε το Δημοτικό Συμβούλιο.

“Εμείς κληρονομήσαμε κάποια προβλήματα. Σε ό,τι αφορά το δίκτυο υδατοπρομήθειας, αυτό είναι συνδεδεμένο με ιδιωτική γεώτρηση η οποία έχει μολυνθεί με βάση τα αποτελέσματα του υγειονομείου”, είπε, προσθέτοντας πως η περιοχή εμπίπτει στα “όρια υδατοπρομήθειας, βρίσκεται σε τουριστική περιοχή και ο Δήμος είναι υπόχρεος να υδροδοτήσει αυτά τα υποστατικά νοουμένου ότι θα του σταλεί και επιστολή από τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες ότι η συγκεκριμένη γεώτρηση είναι μολυσμένη”.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως υπάρχει ένα δύσκολο καθεστώς σε ό,τι αφορά την υδροδότηση γιατί αναγράφεται στους τίτλους ιδιοκτησίας των συγκεκριμένων ιδιοκτητών ότι, έχοντας εξασφαλίσει άδειες για ανέγερση κατοικίας, θα υπάρχει και συγκεκριμένη υδροδότηση από τη συγκεκριμένη γεώτρηση.

Πρόσθεσε πως καθοδήγησε τους παραπονούμενους μέσω του νομικού συμβούλου του Δήμου να διευκρινίσουν οι ίδιοι αυτό το καθεστώς έτσι ώστε να μην αναγράφεται πάνω στους δικούς τους τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Είπε ακόμη πως η Τοπική Αρχή, μετά τα επίσημα αποτελέσματα που θα λάβει από τις υγειονομικές υπηρεσίες, θα συγκαλέσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο για να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να υδροδοτηθούν άμεσα τα συγκεκριμένα υποστατικά.

Ο κ. Ακουρσιώτης καταληκτικά είπε πως οι παραπονούμενοι θα ετοιμάσουν επιστολή ότι επιθυμούν να συνδεθούν με το δίκτυο υδατοπρομήθειας του Δήμου Πέγειας με το αιτιολογικό ότι το νερό που τους παρέχει η ιδιωτική γεώτρηση δεν είναι πλέον κατάλληλο.

Αγανακτισμένοι κάτοικοι, με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που έχουν υποστεί το τελευταίο δίμηνο.

Η Ελευθερία Φιλιππίδου, κάτοικος Λευκωσίας που διατηρεί εξοχική κατοικία στην Πέγεια και ήρθε για να κάνει τις διακοπές της ανέφερε πως από τον Ιούνιο τους ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι των Υγειονομικών Υπηρεσιών ότι το νερό ήταν ακατάλληλο. Το πρόβλημα ωστόσο, είπε, προκλήθηκε από το Φεβρουάριο του 2016.

Η κ. Φιλιππίδου είπε ότι “300 υποστατικά λαμβάνουμε νερό από τον κ. Ανδρέα Χατζηχαραλάμπους που έκτισε τα σπίτια αυτά και έγινε συμφωνία μαζί με τα σπίτια της Πέγειας ότι θα δίνει νερό στα σπίτια από μια διάτρηση πολύ καθαρή”. Δυστυχώς, ανέφερε, επειδή κτίστηκαν στη γύρω περιοχή επαύλεις η πηγή μολύνθηκε.

“Εδώ και ένα δωδεκαήμερο δεν έχουμε καθόλου καθαρό νερό με αποτέλεσμα κάθε δύο μέρες να αγοράζουν ένα τόνο νερό 20 ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα,” είπε.

Ο Σωτήρης Λοϊζου, μόνιμος κάτοικος Πέγειας, ανέφερε πως το νερό από την ιδιωτική γεώτρηση είναι ακατάλληλο, προσθέτοντας ότι καταβάλλει κάθε δύο-τρεις ημέρες το ποσό των 30 ευρώ για νερό.

Εξάλλου ο Εμμανουήλ Ματίδης, κάτοικος Λευκωσίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ήρθε για διακοπές στην Πέγεια αλλά δυστυχώς δεν έχει νερό. Δυστυχώς, συνέχισε, “πληρώνουμε πάγιο 33 ευρώ τη διμηνία που στη Λευκωσία ούτε το 1/3 δεν δίνουμε ενώ ενδιαφερθήκαμε και από το Δημαρχείο πριν μερικά χρόνια για να βάλουμε ρολόι.”

Ανέφερε ακόμη πως η περιοχή μετά την ανάπτυξη που πήρε με το κτίσιμο των κατοικιών που πωλήθηκαν σε ξένους, οι νέες κατοικίες υδροδροτήθηκαν από το Δήμο Πέγειας.

“Το ρολόι που περνάει για να πάει στα σπίτια εκείνα από τα δικά μας τα διαμερίσματα, που είμαστε εδώ από το 1994 –1995, είναι 30 μέτρα μακρυά”, παρατήρησε.

Είπε επίσης πως όταν απευθύνθηκαν στη Δημοτική Αρχή, τους πληροφόρησε πως θα πρέπει να καταβάλουν 1.150 ευρώ το ρολόι για κάθε διαμέρισμα, ενώ στη Λευκωσία το ποσό για την τοποθέτηση ρολογιού είναι 200 με 250 ευρώ.

Βρετανός μόνιμος κάτοικος Πέγειας, ο Σάιμον Σάτεν, αναφέρθηκε στο πρόβλημα. Όπως είπε στο ΚΥΠΕ διαμένει στην περιοχή εδώ και 9 χρόνια με την σύζυγο του και τα μικρά του παιδιά και η διαμονή χωρίς νερό έχει καταστεί ανυπόφορη. Πολλές φορές, είπε, επισκέφτηκε το Δημαρχείο για να διαμαρτυρηθεί, ωστόσο σήμερα η διαμαρτυρία ήταν μαζική, με στόχο την επίλυση του προβλήματος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Απεργούν οι εργαζομένοι στον κλάδο σκυροδέματος: Με συνθήματα έξω από το Υπουργείο «Δεν κάνουμε πίσω » - Βίντεο

• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top