ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δίκη Aεροπειρατή: Ένσταση του δικαστηρίου για τον μάρτυρα – «Δεν μπορεί να κριθεί εμπειρογνώμονας για το θέμα στο όποιο ήρθε να καταθέσει»

Δίκη Aεροπειρατή: Ένσταση του δικαστηρίου για τον μάρτυρα – «Δεν μπορεί να κριθεί εμπειρογνώμονας για το θέμα στο όποιο ήρθε να καταθέσει»

Η Αίγυπτος ζητά την έκδοση του Σεϊφ Ελτίν Μουσταφά για τη διάπραξη της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στις 29 Μαρτίου 2016.

Την 21η και 23η Σεπτεμβρίου ως τελικές ημερομηνίες για παρουσίαση εμπειρογνώμονα από την υπεράσπιση του εκζητουμένου από τις αιγυπτιακές Αρχές Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, ή για αγορεύσεις, όρισε η Επαρχιακός Δικαστής Λευκωσίας Δώνα Κωνσταντίνου, αφού προηγουμένως με ενδιάμεση απόφαση απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης να αποδεχθεί ως ανεξάρτητο πραγματογνώμονα για την εσωτερική τάξη, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο, τον λέκτορα για τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Cambridge Emile George Howard Joffe.

Το Δικαστήριο εξέδωσε την ενδιάμεση απόφαση, αφού η Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζιδου έφερε ένσταση στο αίτημα της υπεράσπισης του εκζητουμένου, όπως το Δικαστήριο αποδεχθεί ως ανεξάρτητο πραγματογνώμονα επί της παρούσας κατάστασης των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο τον κ. Joffe.

Το Δικαστήριο, για να κρίνει κατά πόσο μπορεί να θεωρήσει ως πραγματογνώμονα ένα μάρτυρα, συνεκτιμά για ποιο θέμα παρουσιάζεται ο μάρτυρας ως πραγματογνώμονας και στην ενώπιον του Δικαστηρίου ακρόαση ο κ. Joffe παρουσιάστηκε ως πραγματογνώμονας αναφορικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον κίνδυνο για κακοποίηση ή και για την ίδια τη ζωή του εκζητουμένου στην Αίγυπτο, ανέφερε η Δικαστής διαβάζοντας την ενδιάμεση απόφαση.

Ο μάρτυρας διατείνεται ότι μπορεί να καταθέσει ως πραγματογνώμονας για την εσωτερική έννομη τάξη στην Αίγυπτο, την ασφάλεια και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε η Δικαστής, προσθέτοντας ότι τα προσόντα του μάρτυρα, που είναι πτυχία στη χημεία και σπουδές για τη Βόρειο Αφρική δεν μπορούν να τεκμηριώσουν πραγματογνωμοσύνη στην εσωτερική κατάσταση της Αιγύπτου.

Η Δικαστής είπε ακόμα ότι η έκθεση που ετοίμασε προς το Δικαστήριο στηρίζεται σε συλλογή πληροφοριών από πηγές κυρίως εκτός της Αιγύπτου και κυρίως σε δημοσιεύματα.

Επεσήμανε περαιτέρω ότι ο μάρτυρας είπε στο Δικαστήριο ότι η τελευταία φορά που ο μάρτυρας επισκέφθηκε την Αίγυπτο ήταν το 2010 και ως εκ τούτου το Δικαστήριο δεν μπορεί να του προσδώσει την ιδιότητα του πραγματογνώμονα και δεν θα αποδεχτεί τη μαρτυρία του ως πραγματογνώμονα για την εσωτερική έννομη τάξη και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Η Δικαστής έδωσε ως επόμενες δικάσιμους την 21η Σεπτεμβρίου και 23η Σεπτεμβρίου με ώρα έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας τις 11.00, τονίζοντας ότι εάν η υπεράσπιση του εκζητουμένου δεν επιτύχει να παρουσιάσει άλλο μάρτυρα – για πραγματογνωμοσύνη - το Δικαστήριο θα προχωρήσει με τις αγορεύσεις.

Στην έκθεση που ετοίμασε και κατέθεσε στο Δικαστήριο μαζί με το βιογραφικό του, ο καθηγητής Joffe αναφέρει ότι, άσχετα με τους λόγους που τον ώθησαν να διαπράξει την αεροπειρατεία, είναι ξεκάθαρο ότι θα εντοπίσει πολύ ξεκάθαρους κινδύνους εάν επιστρέψει στην Αίγυπτο.

Προσθέτει επίσης ότι ο εκζητούμενος θα αντιμετωπίσει πραγματική προοπτική βασανισμού και ότι η ζωή του θα τεθεί σε κίνδυνο, είτε από φυσική βία, είτε από εσκεμμένη αμέλεια. Περαιτέρω ο καθηγητής διατυπώνει τη θέση ότι ο εκζητούμενος πρέπει να προστατευθεί υπό το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να μην εκδοθεί στην Αίγυπτο.

Η Δικηγόρος της Δημοκρατίας, επιχειρηματολογώντας στην ένστασή της για την πραγματογνωμοσύνη του μάρτυρα, είπε πως αυτός δεν μπορεί να κριθεί εμπειρογνώμονας για το θέμα στο όποιο ήρθε να καταθέσει καθώς ειδικεύτηκε στην Αλγερία.

Η κ. Λοϊζίδου ανέφερε επίσης ότι οι έρευνες του Λέκτορα, τις οποίες περιλαμβάνει στην έκθεση, περιορίζονται σε πληροφορίες από το διαδίκτυο και από αυτές πηγάζουν και οι διαπιστώσεις στις οποίες προβαίνει.

Αντεξεταζόμενος από την κ. Λοϊζίδου, ο καθηγητής Joffe είπε ότι διενεργεί έρευνες στη Βρετανία για θέματα ασύλου προερχομένων από την Αίγυπτο και συντάσσει εκθέσεις τις οποίες κάνουν αποδεκτές τα βρετανικά δικαστήρια και ο ίδιος θεωρείται ειδήμων.

Είπε επίσης ότι 10 με 15 φορές το χρόνο χειρίζεται υποθέσεις ασύλου που σχετίζονται με την Αίγυπτο.

Ο καθηγητής είπε ακόμα ότι ήταν μέλος της ομάδας που συμβούλεψε την Κυβέρνηση της Αιγύπτου για τις διασυνοριακές αμφισβητήσεις με το Ισραήλ και πρόσφερε υπηρεσίες στο πεδίο της ιστορικής έρευνας. Ανέφερε επίσης πως επί της διαφοράς με το Ισραήλ τελικά δικαιολογήθηκε η αίτηση της Αιγύπτου, διευκρινίζοντας ότι αυτή του η συνδρομή ήταν το 1994.

Είπε ακόμα πως η έκθεση προς το Δικαστήριο είναι αποτέλεσμα χιλιάδων υποθέσεων και ακαδημαϊκής ιστορικής έρευνας για την κατάσταση στην Αίγυπτο.

Στην υποβολή ότι οι πληροφορίες που επικαλείται στην έκθεση του προέρχονται κυρίως από δημοσιεύματα των New Υork Τimes και σπάνια παραπέμπει σε αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ούτε και περιλαμβάνει θέσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ο καθηγητής ανέφερε ότι στην έκθεση υπάρχουν υποσημειώσεις με παραπομπές σε αιγυπτιακές πηγές, μεταξύ αυτών και επίσημης αιγυπτιακής πηγής.

Η κ. Λοϊζιδου ρώτησε τον μάρτυρα εάν πιστεύει ότι στην Αίγυπτο υπάρχει λογοκρισία του Τύπου και ο μάρτυρας είπε πως δεν είπε ότι υπάρχει λογοκρισία του Τύπου στην Αίγυπτο, με την κ. Λοϊζίδου να του υποβάλλει ότι στην έκθεση του αναφέρεται σε λογοκρισία του Τύπου.

Ερωτηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Αίγυπτο, ο μάρτυρας απάντησε το 2010 καθώς το 2013 υποβλήθηκε σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση και δεν μπορούσε να ταξιδεύει.

Περαιτέρω η Δικηγόρος της Δημοκρατίας υπέβαλε στον μάρτυρα ότι, σε αντίθεση με την ενώπιον του Δικαστηρίου δήλωση του ότι ετοίμασε την έκθεση του βάσει τριών εγγράφων, στην έκθεση περιέλαβε αναφορές και πληροφορίες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στα τρία έγγραφα.

Ο μάρτυρας απάντησε ότι δυνατό τα πρόσθετα στοιχεία πιθανόν να περιλαμβάνονταν στην επιστολή διορισμού που συνόδευε τα τρία έγγραφα ή στην επικοινωνία του με τον δικηγόρο του εκζητουμένου.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι οι αιγυπτιακές Αρχές δεν θα του επέτρεπαν την είσοδο στην Αίγυπτο, ο καθηγητής ανέφερε πως δεν νομίζει ότι υφίσταται λόγος να μην του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

Η δικηγόρος της Δημοκρατίας, αγορεύοντας επί της ενστάσεως της, είπε πως υπάρχει ένσταση ο μάρτυρας να καταθέσει ως ανεξάρτητος πραγματογνώμονας, καθώς στην έκθεσή του περιλαμβάνει στοιχεία που πιθανόν να του δόθηκαν από την ΚΙΣΑ, η έκθεση και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει στηρίζονται σε δημοσιεύματα κυρίως από την New York Times και δεν αξιολογεί τα στοιχεία για τα οποία έχει ιδία γνώση.

Η Δικηγόρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι η ειδικότητα του δεν είναι για την Αίγυπτο, δεν φαίνεται να έχει έκδοση σύγγραμμα για το θέμα και από την τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Αίγυπτο το 2010 μέχρι σήμερα παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να έχει πραγματική και ιδία γνώση για την εσωτερική κατάσταση δικαίου στη χώρα.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top