ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε πενταμερή και εκ περιτροπής προεδρία αναφέρθηκε ο Ακιντζί

Σε πενταμερή και εκ περιτροπής προεδρία αναφέρθηκε ο Ακιντζί

Τη σημασία των επτά συναντήσεων του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και των επόμενων μηνών μέχρι το τέλος του χρόνου, υπογράμμισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επαναλαμβάνοντας ότι αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό το 2016, τότε πιθανόν η επίτευξη λύσης να καταστεί αδύνατη.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης επέστρεψε από την Άγκυρα χθες βράδυ και σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου είπε πως το Κυπριακό δεν βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης της Τουρκίας λόγω όσων συνέβησαν στη χώρα. Όμως, είπε, η επίσκεψή του ήταν ιδιαίτερα αναγκαία λόγω των διαβουλεύσεων που έπρεπε να γίνουν με την Τουρκία για τις συνομιλίες.

Επανέλαβε ότι στις συναντήσεις των δύο ηγετών δεν θα συζητηθούν ονόματα περιοχών, χάρτες και ποσοστά (στο εδαφικό). “Ευχόμαστε όπως σ’ αυτές τις επτά συναντήσεις δημιουργηθεί η βάση για την πραγματοποίηση μίας πενταμερούς διάσκεψης. Και σ’ αυτή την περίπτωση, το Σεπτέμβριο, μπορεί να γίνει η απαρχή μιας νέας περιόδου. Είναι νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτά. Πρέπει να περιμένουμε την πορεία των επτά αυτών συναντήσεων”.

Κατά τον κ. Ακιντζί, ορισμένα κόμματα στη “νότια” Κύπρο, που δεν επιθυμούν τη λύση, προβαίνουν σε υποτιμητικές δηλώσεις για τους Τ/κ, όπως ότι οι Τ/κ μεταβαίνουν στην Άγκυρα για να πάρουν οδηγίες και ότι το κάθε τι βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας. Πρόκειται, ανέφερε, για κύκλους που δεν επιθυμούν ως λύση του Κυπριακού μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Επανέλαβε ότι η Τουρκία συνεχίζει τη στήριξή της στη λύση, κάτι που διαπίστωσε στις επαφές του στην Άγκυρα.

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν υπάρχει «σχέδιο Β’» σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το Κυπριακό, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν είναι αναγκαίο να γράψουν σενάριο. “Η ζωή συνεχίζεται. Εμείς θα αναγκαστούμε να συνεχίσουμε το δρόμο μας. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο επιθυμούμε. Εμείς προτιμούμε μία λύση που θα αποτελέσει κέρδος για όλες τις πλευρές. Για το λόγο αυτό, δεν έχει νόημα να μιλάμε για άλλα σενάρια. Και οι Ε/κ πρέπει να θέλουν τη λύση όσο και εμείς”.

Πρόσθεσε δε ότι η ε/κ πλευρά περιμένει από την τ/κ να αλλάξει στάση στα σημεία διαφωνίας και οι Τ/κ περιμένουν από τους Ε/κ να αλλάξουν στάση. Με προσεγγίσεις τύπου «Δεν υπάρχει λύση χωρίς τη Μόρφου» και «Δεν θα πούμε ‘ναι’ σε λύση με εγγυήσεις», δεν θα καταλήξουμε πουθενά, συμπλήρωσε.


Ασφάλεια και Εγγυήσεις
Στο θέμα των εγγυήσεων, είπε, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τις πλευρές, όπως για παράδειγμα από την Ελλάδα που δεν επιθυμεί τις εγγυήσεις. Πρέπει, σημείωσε, να συζητηθεί μία φόρμουλα για το πώς οι Τ/κ θα αισθάνονται ασφαλείς και οι Ε/κ να μην νοιώθουν απειλή, λέγοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό δεν πρέπει να αρχίζεις την πρότασή σου με τη λέξη 'ποτέ'.

Στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων αναφέρθηκε και σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Αναντολού ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι εφόσον στις επτά συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σημειωθεί πρόοδος, τότε σε μία σειρά συναντήσεων, θα μπορέσουν να αξιολογηθούν και τα κεφάλαια του Εδαφικού και των Εγγυήσεων και Ασφάλειας. “Θεωρούμε ότι πιθανόν (αυτές οι συναντήσεις) μπορεί να λάβουν χώρα μετά τη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ”.

Πρόσθεσε ότι μία φορά σε μία συνάντηση στις συνομιλίες αναφέρθηκαν επιφανειακά στο κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη με τη συμμετοχή της ε/κ, της τ/κ πλευράς και των εγγυητριών χωρών, τονίζοντας ότι αν υπάρξουν καλά αποτελέσματα στις επτά συναντήσεις που θα γίνουν, τότε μπορεί στη συνέχεια της διαδικασίας να διεξαχθεί συνάντηση των εγγυητριών χωρών. «Αυτή μπορεί να γίνει το Σεπτέμβριο, ευχόμαστε να γίνει. Αλλά για να γίνει εξαρτάται από ορισμένες συνθήκες», ανέφερε.

Επαναλαμβάνοντας τα περί λύσης μέχρι το τέλος του 2016, είπε ότι “είναι λογικό να τελειώσει αυτό το ζήτημα ενώ όλοι αυτοί οι πρωταγωνιστές βρίσκονται ακόμα επί σκηνής, δηλαδή ενώ ο κ. Αναστασιάδης είναι εκεί, εγώ επιθυμώ τη λύση και ενώ υπάρχουν επικεφαλής ηγέτες που είναι αποφασισμένοι για τη λύση. Εύχομαι την ίδια πολιτική θέση να υιοθετεί και ο αξιότιμος κ. Αναστασιάδης σ’ αυτά τα πολύπλοκα θέματα στα οποία εισήλθαμε και αντί να εμπλακεί ξανά σε εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της ε/κ κοινότητας το 2018, να γίνει τώρα ο ιστορικός ηγέτης της κοινότητάς του”.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών, στο οποίο βρίσκονται και τα ΗΕ, παρακάθονται ισότιμα, όμως η ε/κ πλευρά αναγνωρίζεται ως ο μόνος ιδιοκτήτης της Κύπρου, ενώ η τ/κ πλευρά θεωρείται κοινότητα και αν δεν λυθεί το Κυπριακό, η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει. Η αποφασιστικότητα για λύση της τ/κ κοινότητας πρέπει να αναγνωριστεί από το διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε. “Για παράδειγμα, στη λύση που θα εξευρεθεί, θα υπάρχει η εκ περιτροπής προεδρία. Η Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα εκπροσωπείται μόνο από ένα Ε/κ πρόεδρο. Ως μια προεδρική δομή θα έχει δύο προέδρους και εμείς θα έχουμε αποκτήσει με τον τρόπο αυτό διεθνή αναγνώριση».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top