ΚΟΣΜΟΣ

Στους 12 οι νεκροί από την έκρηξη στις Φιλιππίνες

Στους 12 οι νεκροί από την έκρηξη στις Φιλιππίνες

Άγνωστο ακόμα ποιος κρύβεται πίσω από το μακελειό στην πόλη Νταβάο

Σε τουλάχιστον 12 ανέρχονται οι νεκροί από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σε μια πολυσύχναστη νυχτερινή, υπαίθρια αγορά στην πόλη Νταβάο, την ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

«Ήμασταν στη μέση μιας συνάντησης και ακούσαμε μια πολύ δυνατή έκρηξη. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι επρόκειτο για βόμβα», είπε ένας νεαρός φοιτητής που βρισκόταν στο γειτονικό Πανεπιστήμιο Ατενέο ντε Νταβάο.

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε, που ήταν δήμαρχος του Νταβάο επί σχεδόν 20 χρόνια, βρισκόταν στην πόλη όμως δεν έπαθε το παραμικρό. Μετά την έκρηξη «πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να ενημερωθεί για την κατάσταση», είπε ο γιος του και αντιδήμαρχος της πόλης, Πάολο Ντουτέρτε.

Η βόμβα εξερράγη λίγα λεπτά πριν από τις 23.00, τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) κοντά σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο που το προτιμούν οι τουρίστες και οι επιχειρηματίες. Το ξενοδοχείο δεν υπέστη ζημιές.

«Βρήκαμε υπολείμματα που προέρχονταν από έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό», είπε ένας εκπρόσωπος της προεδρίας, ο Μάρτιν Αντανάρ, στον ραδιοφωνικό σταθμό DZMM.

Οι αρχές προς το παρόν δεν αποδίδουν την επίθεση σε καμία οργάνωση. Στο παρελθόν στο Νταβάο είχαν σημειωθεί φονικές επιθέσεις από ισλαμιστές και από τους μαοϊστές αντάρτες. Το Νταβάο βρίσκεται στο νησί Μιντανάο όπου εδώ και δεκαετίες οι αυτονομιστές μουσουλμάνοι αντάρτες μάχονται σε μια ένοπλη εξέγερση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 120.000 ανθρώπους.

Αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο ο πρόεδρος Ντουτέρτε ξεκίνησε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους μαοϊστές. Αντάρτες και κυβέρνηση συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να παρατείνουν «επ' αόριστον» την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί με την ευκαιρία της έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Πρόσφατα η κυβέρνηση ξεκίνησε ειρηνευτικές συνομιλίες και με δύο από τις κυριότερες μουσουλμανικές αντάρτικες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Μέτωπο Μόρο (Milf). Ταυτόχρονα όμως εξαπέλυσε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ η οποία έχει ορκιστεί πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απόδραση «κομμωτή»: Μαρτυρίες πολιτών «καίνε» τον ισοβίτη - Είχαν γνωριστεί στις φυλακές με τον 26χρονο

• Τροχαίο στη Λευκωσία: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση 31χρονος μοτοσικλετιστής

• Υπερτουρισμός: Πρώτη ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται - Κόκκινη κάρτα σε δύο ελληνικά νησιά

• Έρχονται τα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία - Ποιος ο σκοπός τους και πότε αναμένεται να λειτουργήσουν - Φωτογραφίες

• Οι IDF ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τον Νασράλα: «Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»

• Πυροβολισμοί σε καφενείο: Εντός του υποστατικού τρία πρόσωπα – Εντοπίστηκαν κάλυκες και στο όχημα του 42χρονου διαχειριστή  

• Γιώργος Μαζωνάκης: Πόζαρε γυμνός στο Instagram - «Οίκος ανοχής, μην μπερδεύετε την υπομονή μου με την ανοχή» - Φωτογραφία



Ο Νασράλα πέθανε, η Χεζμπολάχ όχι - Τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ

Ο Νασράλα πέθανε, η Χεζμπολάχ όχι - Τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα είναι και επίσημα νεκρός. Ο Νασράλα ο οποίος ανέλαβε τη θέση στην κεφαλή, σε μία από τις πιο επικίνδυνες και ισχυρές παραστρατιωτικές οργανώσεις στον κόσμο το 1992, εξουδετερώθηκε από ακόμη μία απόλυτα στοχευμένη επίθεση των ισραηλινών μαχητικών στα νότια προάστια της Βηρυτού έχοντας πάντως καταφέρει να γιγαντώσει σε κάθε επίπεδο τη Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top