Η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του REACTION κρούει ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού, πέραν του 50% των νεκρών σε οδικές συγκρούσεις δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας και κράνος.
Σε ανακοίνωση Τύπου αναφέρεται ότι από το 2014 μέχρι σήμερα, δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας και έχασαν τη ζωή τους 31 άτομα, οδηγοί και επιβάτες οχημάτων. Την ίδια ώρα 21 μοτοσικλετιστές που έχασαν τη ζωή τους δεν έφεραν προστατευτικό κράνος.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τη μη μεταφορά παιδιών χωρίς ειδικό κάθισμα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αποτελεί καθημερινό φαινόμενο να βλέπουμε παιδάκια να στέκονται, να παίζουν, να κοιμούνται στο πίσω κάθισμα του οχήματος χωρίς τη ζώνη ασφαλείας ή το παιδικό κάθισμα και αυτό οδηγεί σε σοβαρούς ή ακόμη και θανάσιμους τραυματισμούς. Παράλληλα η λανθασμένη τοποθέτηση των παιδικών καθισμάτων ή η λανθασμένη πρόσδεση των παιδιών σε αυτά μπορούν να αποβούν μοιραίες.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του REACTION και Αντιπρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Φόρουμ Νέων για την Οδική Ασφάλεια, Μάριος Σταύρου, πέραν των 4,300 παιδιών σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπεία οδικής σύγκρουσης.
Ένα ποσοστό της τάξεως του 32% οφείλεται σε οδική σύγκρουση όπου το παιδί επέβαινε σε αυτοκίνητο. Ο κ. Σταύρου είπε ότι πως η νομοθεσία στην Κύπρο για τα παιδικά καθίσματα πρέπει να αναθεωρηθεί και να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές στους οδηγούς οχημάτων που μεταφέρουν παιδιά χωρίς παιδικό κάθισμα.
Είναι έγκλημα, σύμφωνα με τον κ. Σταύρου, οι γονείς να είναι κανονικά δεμένοι με την ζώνη αλλά τα παιδιά τους να μην είναι. Χειρότερα εγκληματικό είναι το γεγονός ότι πολλοί γονείς αλλά και παππούδες – γιαγιάδες κρατούν στην αγκαλιά τους τα παιδιά πόσο μάλλον τα βρέφη.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι παιδιά ύψους κάτω των 1,50 εκ. πρέπει να μεταφέρονται στο αυτοκίνητο με το κατάλληλο σύστημα συγκράτησης, το οποίο θα είναι σύμφωνα με το βάρος τους. Επίσης το κάθισμα πρέπει να συνάδει με την προδιαγραφή ECE R44/03 ή μεταγενέστερη (διεθνής προδιαγραφή των Ηνωμένων Εθνών που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Πρέπει δηλαδή να περιλαμβάνει το κεφαλαίο γράμμα Ε και ένα αριθμό που συνοδεύει το γράμμα Ε και δηλώνει τη χώρα έγκρισης. Επίσης, στο σήμα ο κατασκευαστής οφείλει να αναγράφει το ανώτατο και κατώτατο όριο βάρους του παιδιού που μπορεί να χρησιμοποιήσει το κάθισμα. Παράλληλα πρέπει να αναγράφεται η λέξη UNIVERSAL που σημαίνει ότι είναι συμβατό με όλα τα οχήματα.
Ο οργανισμός REACTION συστήνει στους οδηγούς και γονείς να έχουν υπόψη τους τα παρακάτω για τα παιδικά καθίσματα:
• Η πιο ασφαλισμένη θέση πάντα και για κάθε παιδί είναι τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου.
• Προσαρμόστε το κάθισμα στο παιδί ΚΑΘΕ φορά που το μεταφέρετε. Ειδικότερα κατά τον πρώτο χρόνο το βάρος ή/και το ύψος του παιδιού αλλάζει συχνά. Ως εκ τούτου, το παιδικό κάθισμα πρέπει να προσαρμόζεται
ανάλογα.
• Αφιερώστε πάντα χρόνο για να προσδέσετε το παιδί με άνεση. ΜΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ βιαστικά το παιδί και σιγουρευτείτε ότι είναι άνετο.
• Βεβαιωθείτε ότι η ζώνη ενήλικα περνάει μέσα από όλα τα σωστά σημεία του καθίσματος, όπως ορίζει ο κατασκευαστής του.
• Ποτέ μην τροποποιείτε το κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας.
• Ποτέ μη βάζετε ένα κάθισμα που κοιτάζει προς τα πίσω, σε θέση με ενεργό αερόσακο μπροστά από αυτό (Ειδικότερα στη θέση του συνοδηγού).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις