Προθεσμία μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου έχει η Κυβέρνηση για να απαντήσει στις θέσεις που υπέβαλε η Τουρκία στην προσφυγή Ελληνοκύπριας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην εξέταση της αίτησης της από την "Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας" στα κατεχόμενα.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι αυτό που καλείται το ΕΔΑΔ να κρίνει είναι την αποτελεσματικότητα της εν λόγω "Επιτροπής" υπό το φως της δεκάχρονης λειτουργίας της.
Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι με τη συγκεκριμένη προσφυγή η αποτελεσματικότητα της "Επιτροπής" στα κατεχόμενα τίθεται κάτω από το μικροσκόπιο του ΕΔΑΔ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η Ελληνοκύπρια καταχώρησε αίτηση στην “Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας” το 2008 και το 2014 προσέφυγε στο ΕΔΑΔ διαμαρτυρόμενη για την καθυστέρηση στην εξέταση της αίτησής της.
Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι στην υπόθεση “Δημόπουλος”, το ΕΔΑΔ αποφάσισε, ως θέμα αρχής, ότι η θεραπεία που πρόσφερε η Τουρκία με τη σύσταση της “Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας” ήταν επαρκής, προσθέτοντας ότι σ΄ αυτή την περίπτωση, το Δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει για το κατά πόσο η θεραπεία είναι αποτελεσματική.
Ανέφερε ακόμη ότι πέραν του θέματος της καθυστέρησης που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων από την Επιτροπή, στην εν λόγω προσφυγή στο ΕΔΑΔ εγείρονται επίσης και μια σειρά από άλλα ζητήματα που αποδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα της "Επιτροπής", όπως είναι για παράδειγμα η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων που επιδικάζει η "Επιτροπή" προς τους Ελληνοκύπριους.
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υπόθεση που αφορά στην καθυστέρηση δύο χρόνων στην καταβολή του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που επιδίκασε η "Επιτροπή" σε Ελληνοκύπριο εκτοπισμένο από την Βασίλεια της Κερύνειας, ως αποζημίωση για την περιουσία του στα κατεχόμενα, την οποία είχε φέρει στο φως η εφημερίδα "Cyprus Weekly". Ανέφερε ότι αυτή η υπόθεση αποτελεί ένα παράδειγμα της αναποτελεσματικότητας της "Επιτροπής".
Ανέφερε ακόμη ότι αυτή η "Επιτροπή" δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτελεσματική θεραπεία “διότι υπάρχουν 30 υποθέσεις στο ΕΔΑΔ – που θα εξετάσει η Επιτροπή Υπουργών στις 22/9 - για τις οποίες επιδικάστηκαν περίπου 50 εκ. ευρώ που η Τουρκία αρνείται να πληρώσει”.
Στη συγκεκριμένη προσφυγή στο ΕΔΑΔ, όπως είπε, εγείρεται επίσης το θέμα της μη προώθησης προς εξέταση των αιτήσεων που αφορούν την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου και τις περιοχές που χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό, όταν η θεραπεία που ζητείται είναι η αποκατάσταση, όπως διευκρίνισε.
Είπε επίσης ότι η αναποτελεσματικότητα της "Επιτροπής" αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι μέσα στα δέκα χρόνια λειτουργίας της, κατάφερε να διεκπεραιώσει μόνο 700 υποθέσεις από τις 6,000 χιλιάδες περίπου υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον της.
Ο κ. Δημητριάδης είπε ακόμα ότι μέσω της προσφυγής, ζητείται όπως το Δικαστήριο στείλει κλιμάκιο προκειμένου να προβεί σε επιτόπια έρευνα (fact- finding) για να διαπιστώσει ακριβώς την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής.
Αναφερόμενος στη διαδικασία, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η τουρκική Κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλει τις παρατηρήσεις της επί της αίτησης της Ελληνοκύπριας, οι οποίες έχουν ήδη κοινοποιηθεί τόσο προς την αιτήτρια όσο και στην κυπριακή Κυβέρνηση.
Επεσήμανε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου για να δώσει τις δικές της απαντήσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν στην αιτήτρια αλλά και στην τουρκική Κυβέρνηση προκειμένου να υποβάλουν τις τελικές τους παρατηρήσεις.
Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι εναπόκειται στο Δικαστήριο κατά πόσον θα εκδώσει απόφαση ή θα ορίσει ημερομηνία για ακρόαση της υπόθεσης.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις