Μαθητές από σχολεία της Κύπρου είχαν την μοναδική ευκαιρία να συνδεθούν ζωντανά με αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο.
Η εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος CSEO, κάλυψε επτά αγγλόγλωσσα σχολεία της Κύπρου. Ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αυτή η εκδήλωση ήταν μόνο η αρχή και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες με στόχο την πλήρη κάλυψη όλων των σχολείων της Κύπρου.
Οι μαθητές, με μεγάλο ενθουσιασμό, έθεσαν μέσω της σύνδεσης με skype πολλές ερωτήσεις στον αστροναύτη όπως `πώς βιώνετε την έλλειψη βαρύτητας;`, `δεν φοβάστε όταν πηγαίνετε στο διάστημα;`, `πώς είναι μια συνηθισμένη μέρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό;`, `Δεν σας λείπει η οικογένειά σας;`, `ποιές σκέψεις σας διακατέχουν όταν απομακρύνεστε από τη Γη;`, `πόσο καιρό μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει στο διάστημα χωρίς επικίνδυνες επιπτώσεις στον οργανισμό του;`, ````εχετε ζήσει κάτι το αξιοπερίεργο στο διάστημα;`, `ποιά φαινόμενα έχετε βιώσει`, κτλ.
Ο αστροναύτης Πάολο Νέσπολι είναι αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος εδώ και 18 χρόνια. Έχει λάβει μέρος σε αποστολή του Διαστημικού Λεωφορείου (Space Shuttle) το 2007 που διάρκεσε 15 ημέρες. Μεταξύ 2010-2011, ήταν σε δεύτερη αποστολή στο διάστημα, αυτή την φορά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για 159 ημέρες. Και ξανά για τρίτη φορά θα εκτοξευθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον ερχόμενο Μάιο για μια 6μηνη αποστολή.
Ο Νέσπολι, αφού συνεχάρη τα παιδιά για τις ερωτήσεις τους, εξέφρασε τη χαρά του που είχε την ευκαιρία να συνδεθεί με την Κύπρο και έδωσε λεπτομερείς απαντήσεις με κατανοητό τρόπο.
Μίλησε για την πρώτη φορά που ταξίδεψε στο διάστημα λέγοντας ότι “ο πλανήτης μας είναι πανέμορφος από το διάστημα. Εκεί πάνω κατανοεί κάποιος πόσο ευάλωτη αλλά και όμορφη είναι η Γη και πόση σημασία έχει να την προστατεύουμε. Η θέα είναι καταπληκτική, είναι υπέροχο να βλέπεις την Μεσόγειο Θάλασσα, την χώρα μου την Ιταλία, την Κύπρο, είναι ένας καταπληκτικός πλανήτης”.
Ο Ιταλός αστροναύτης, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στη Γη ακολουθώντας την απαραίτητη εκπαίδευση για την τρίτη του αποστολή στο διάστημα τον Μάη, αναφέρθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος βρίσκεται σε ύψος 400 χιλιομέτρων από τη Γη, λέγοντας ότι ο σταθμός κινείται με ταχύτητα 28,000 χιλιομέτρων την ώρα, κάνοντας 16 περιστροφές κάθε μέρα.
“Οταν είσαι αστροναύτης στον ΔΔΣ ζεις 16 φορές την ημέρα την Ανατολή και 16 φορές την ημέρα τη Δύση του ήλιου” είπε στους μαθητές, σημειώνοντας πόσο διαφορετική και συναρπαστική είναι η πραγματικότητα στο διάστημα.
Στον ΔΔΣ, είπε, γίνονται πειράματα από τους έξι αστροναύτες που βρίσκονται ανά εξάμηνο εκεί, με σκοπό μεταξύ άλλων, να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα για μια μελλοντική αποστολή στον Αρη.
`Ολοι εσείς` είπε απευθυνόμενος στους μαθητές, `θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε την προσεδάφιση των πρώτων ανθρώπων στον Αρη, ή ακόμη ίσως πάτε στον Αρη”. Σημειώνεται ότι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη προγραμματίζεται για τη δεκαετία του 2030.
Η Κύπρος, είπε, είναι μέρος της Ευρώπης και θα έχει τη δυνατότητα μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στο μέλλον να στείλει αστροναύτες στον ΔΔΣ ή ακόμη και σε άλλες αποστολές όπως στον Αρη.
Εξήγησε στα παιδιά ότι ο πλανήτης Αρης πιθανότατα να ήταν ένας όμορφος πλανήτης όπως η Γη αλλά να άλλαξε κλιματολογικά λόγω κάποιου άγνωστου μέχρι στιγμής συμβάντος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την έλλειψη βαρύτητας στον ΔΔΣ, είπε ότι αρχικά είναι ένα δυσάρεστο αίσθημα, αλλά με τον καιρό ο οργανισμός συνηθίζει.
“Οταν δεν υπάρχει βαρύτητα μπορείς να βρίσκεσαι πάνω ή κάτω, στο δάπεδο ή στην οροφή, δεν παίζει κανένα ρόλο. Πετάς παντού, όπως ένας σούπερμαν, σηκώνεις βαριά αντικείμενα με μεγάλη ευκολία, είναι υπέροχο”
Ωστόσο, είπε, η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί προβλήματα στους αστροναύτες, που σχετίζονται με την ατροφία των μυών, την μειωμένη όραση, την ακτινοβολία κτλ.
Ομως, πρόσθεσε, με σωστή δίαιτα και τακτική γυμναστική οι επιπτώσεις μειώνονται.
Με την επιστροφή τους στη Γη, οι αστροναύτες χρειάζονται περίπου ένα μήνα μέχρι να καταφέρουν να βαδίσουν με ευκολία.
Στον ΔΔΣ εκτελούνται πολλά πειράματα τα οποία εν μέρει έχουν βοηθήσει την ανθρωπότητα, όπως στον τομέα της ιατρικής, της τεχνολογίας κτλ.
Οι αστροναύτες, είπε ο Νέσπολι στους μαθητές, δεν εκτελούν μόνο τα πειράματα αυτά, αλλά πολλές φορές λειτουργούν και ως πειραματόζωα.
Συμβούλευσε τα παιδιά να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, υποδεικνύοντας την ίδια ώρα ότι επιβάλλεται η σκληρή δουλειά για να πετύχουν τους στόχους τους, σε όποιο τομέα και εάν διαλέξουν.
Ο αστροναύτης, αφού καταχειροκροτήθηκε από τους μαθητές και τους καθηγητές τους, είπε ότι προσβλέπει σε μια ακόμη σύνδεση με την Κύπρο στο μέλλον.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, παιδιά που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και την μεγάλη τους χαρά που έζησαν μια τέτοια εμπειρία, σημειώνοντας ότι έμαθαν πολλά για το διάστημα για τα οποία δεν γνώριζαν προηγουμένως.
Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε η αφήγηση του αστροναύτη σχετικά με την έλλειψη βαρύτητας και το πώς συμπεριφέρεται το ανθρώπινο σώμα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
Επίσης, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι πλέον όταν θα κοιτάζουν τον ουρανό θα έχουν υπόψη τους όλα όσα τους διηγήθηκε ο αστροναύτης και θα βλέπουν το διάστημα διαφορετικά.
Ο CSEO έχει ως αποστολή του να προωθήσει και να αναπτύξει τον τομέα του διαστήματος στην Κύπρο.
“Θα συνεχίσει τις εκπαιδευτικές, ενημερωτικές εκδηλώσεις του, με σκοπό να προάγει την επιστημονική γνώση και να κτίσει την επομένη γενιά επιστημόνων της Κύπρου, που θα πάρουν μπροστά τον τομέα του διαστήματος και κατά συνέπεια την ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας της χώρας μας”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις