ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: Δεν θα δεχθούμε τίποτε λιγότερο από ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος

Πρόεδρος: Δεν θα δεχθούμε τίποτε λιγότερο από ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος

Δεν θα δεχθούμε τίποτε λιγότερο από ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του την Τετάρτη το βράδυ, στο πλαίσιο τελετής αποκαλυπτηρίων μνημείου πεσόντων αξιωματικών της ΕΛΔΥΚ και του απαγχονισθέντα από τους `Αγγλους ήρωα της ΕΟΚΑ 55-59 Στέλιου Μαυρομμάτη, στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως “σίγουρα η λύση θα είναι ένας συμβιβασμός, οδυνηρός μπορεί να πει κανένας συμβιβασμός, αλλά η αδήριτη ανάγκη υπαγόρευσε στους μέχρι σήμερα ηγέτες της πατρίδας μας να ακολουθήσουν αυτό που υπαγόρευσαν οι δυνατότητές μας, τον ειρηνικό διάλογο”.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: “Έχω ιστορική ευθύνη να κάμω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να επιτύχουμε την απαλλαγή μας από τον κατοχικό στρατό, αλλά και να επανενώσουμε την πατρίδα μας”.

“Σαράντα δύο χρόνια τώρα βιώνουμε καθημερινά τον εξανδραποδισμό, την εξαφάνιση του ελληνικού στοιχείου από τη βόρεια κατεχόμενη πατρίδα μας”, ανέφερε.

“Ως υπεύθυνος πολιτικός, ως ηγέτης αυτής της χώρας”, πρόσθεσε, “όχι μόνο δεν μπορώ να αγνοώ αυτή την πραγματικότητα, αλλά έχω ιστορική ευθύνη να κάνω ό,τι είναι ανθρώπινα δυνατόν για να αποτρέψω τη χειροτέρευση της κατάστασης που παρακολουθούμε. Προκειμένου να πετύχουμε την απαλλαγή μας από τον κατοχικό στρατό και να επανενώσουμε την πατρίδα μας”.

“Προκειμένου να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο το λαό μας. Προκειμένου ο κάθε Ελληνοκύπριος και Τουρκοκύπριος πολίτης να έχει το δικαίωμα ελεύθερα να διακινείται, ελεύθερα να εγκαθίσταται, ελεύθερα να ασκεί επάγγελμα σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ανέφερε.

“Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία”, σημείωσε, “δεν είναι μόνο το έδαφος που ελέγχει το κράτος, το νόμιμο κράτος. Είναι ολόκληρη η Κύπρος, είναι και ο Απόστολος Ανδρέας, είναι και η Κερύνεια, είναι η κάθε κατεχόμενη γη και πόλη και χωριό μας. Για αυτό και ο αγώνας είναι πώς ακριβώς να επιτύχουμε να ανατρέψουμε από τη μια τα κατοχικά δεδομένα, αλλά και να αποτρέψουμε την οριστικοποίηση της διχοτόμησης και της τουρκοποίησης ενός μεγάλου μέρους, με κίνδυνο του υπολοίπου της πατρίδας μας”.

“Αυτό είναι”, συνέχισε, “που επιτάσσει σήμερα το καθήκον, η ιστορία, αλλά και η θυσία όσων μας επέτρεψαν ακριβώς από το βήμα που σήμερα  κατέχουμε, της Κυπριακής Δημοκρατίας, να διεκδικούμε την ελευθερία μας”.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι “διεκδικούμε μία πατρίδα, όπου όλοι οι κάτοικοί της θα παλεύουν καθημερινά για την πρόοδο και την προοπτική, για να κάνουν αυτό το κομμάτι γης ένα παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και προκοπής. Αυτή είναι η μόνη συνταγή, από την οποία όλοι έχουμε να ωφεληθούμε”, σημείωσε.

“Στις προσπάθειές μας και στην καλή μας διάθεση, θέλω να ελπίζω ότι θα ανταποκριθεί, όπως οφείλει, η Τουρκία. Εκείνο που θέλω να βεβαιώσω είναι πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γνωρίζω καλά τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τα δικαιώματα του λαού μας που πρέπει να διεκδικήσω. Για αυτό και θέλω να καθησυχάσω ότι, δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από ό,τι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος”, πρόσθεσε.

“Σίγουρα”, σημείωσε, “ η λύση θα είναι ένας συμβιβασμός, οδυνηρός μπορεί να πει κανείς, συμβιβασμός. Αλλά η αδήριτη ανάγκη υπαγόρευσε στους μέχρι σήμερα ηγέτες της πατρίδας μας, να ακολουθήσουν αυτό που υπαγόρευαν οι δυνατότητες μας, τον ειρηνικό διάλογο, και μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, βασισμένο σε αρχές και αξίες των ΗΕ και σήμερα της ΕΕ, να μπορούμε επιτέλους να διεκδικούμε αυτό που χρωστούμε στο λαό μας”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “σε αυτό το μνημείο σμίγουν δύο ιστορίες αγώνα. Δύο ιστορίες ηρωισμού, αυτοθυσίας και απέραντης αγάπης για την πατρίδα, από τέσσερις άνδρες που απέδειξαν λόγω και έργω πώς είναι να φυλάς Θερμοπύλες”.

Σε αυτό το μνημείο, είπε, “ ο Ελληνισμός συναντά την Κύπρο και αρμονικά βαδίζουν το δρόμο που αιώνες τώρα καθοδηγεί, το όμαιμον, το ομόγλωσσο, ομόθρησκο και ομότροπο των Ελλήνων όπως το  συμβολίζει δεκαετίες τώρα η παρουσία της ΕΛΔΥΚ στη χώρα μας”.

“Η προτομή του απαγχονισθέντα το Σεπτέμβρη του 1956  Στέλιου Μαυρομμάτη, θα έχει πια απέναντι της άξιους, ισότιμους τους μάρτυρες της εποποιίας  της ΕΛΔΥΚ  και των μαχών της του 1974. Τους αξιωματικούς που με τις μάχες και το αίμα τους ξέπλυναν την προδοσία των χουντικών ανωτέρων τους και κράτησαν έντιμη στα μάτια των Κυπρίων την εικόνα του ελληνικού λαού”.

“Αυτή τη θυσία των Ελλαδιτών ηρώων”, ανέφερε, “δεν πρόκειται ποτέ να διαγράψουμε. Ούτε και  τα ονόματα τους που είναι γραμμένα στη μαρμάρινη πλάκα που αντιγράφει τις χρυσές δέλτους της ιστορίας: Λοχαγός Σταυριανάκος Σωτήριος, Λοχαγός Σταμπούλης Βασίλειος και Υπολοχαγός Τσιώνος Σωτήριος”.

“Οι τρεις αξιωματικοί της ΕΛΔΥΚ που είναι μεταξύ εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουμε ένα μέρος της πατρίδας μας ελεύθερο έτσι ώστε να έχουμε ως εφαλτήριο για τον αγώνα που μέχρι σήμερα δίδουμε προκειμένου να απαλλαχτούμε από το άλγος της κατοχής”, είπε.

Απευθυνόμενος στις κόρες του Λοχαγού Σταυριανάκου, Σωτηρία και Χρυσάνθη, είπε ότι “ με απέραντο σεβασμό στρέφομαι προς εσάς που στερηθήκατε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την αγκαλιά του πατέρα σας. Είμαι σίγουρος πως τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική παρουσία του ήρωα πατέρα σας. Είμαι όμως εξίσου βέβαιος πως θα είναι παρήγορο για σας να γνωρίζετε πως η μνήμη του σε αυτά τα χώματα δεν θα σβήσει ποτέ”.

“Φίλε Αναστάσιε. Ο αδελφός σου Σωτήρης Τσιώνος, έδωσε για τη χώρα μας έναν άνισο και έντιμο αγώνα. Θέλω να ξέρεις πως ο Σωτήρης  είναι πια και δικός μας αδελφός”, είπε.

Ο Πρόεδρος συνεχάρη όλους τους συντελεστές “που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου, το Συμβούλιο του Σωματείου  Μαυρομμάτης και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο,  φίλο Κύπρο Παπαδόπουλο. Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω στον καθηγητή και γλύπτη Χρίστο Συμεωνίδη που φιλοτέχνησε τις προτομές”, είπε.

“Είμαι βέβαιος πως το έργο αυτό θα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή και που κάθε περαστικός θα υποχρεώνει έστω και για λίγο τη σκέψη του να αποτίνει φόρο τιμής σε εκείνους που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για αυτό τον τόπο”, πρόσθεσε.

“Θα είναι πραγματικά ένα έργο που θα θυμίζει σε όλους πως η θυσία των τριών ηρώων, του Λοχαγού Σταυριανάκου, του Λοχαγού Σταμπούλη και του Υπολοχαγού Τσιώνη, που αποτελεί ένα ακόμη ιστορικό κρίκο στην αλυσίδα των εθνικών δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και την Κύπρο”, κατέληξε.

Παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Πρέσβης της Ελλάδας Ηλίας Φωτόπουλος, και οι Υπουργοί Άμυνας, Δικαιοσύνης και Υγείας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• ΤΖΟΚΕΡ: Παραμονή Πρωτοχρονιάς με πολλά εκατομμύρια – Εκτοξεύθηκε το ποσό

• Τραγωδία μετά από φωτιά σε ξενοδοχείο στην Ελλάδα - Ένας νεκρός - Στήθηκε επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των ενοίκων - Βίντεο

• Πιάστηκε στον δρόμο με πιστόλι και σφαίρες - Χειροπέδες σε 49χρονο

• Γέννησε η TikToker που αποφάσισε να κάνει παιδί με τον θετό αδερφό της - Δείτε το σόου που έκανε στο Instagram - Βίντεο

• Περιπέτεια για την Χριστιάνα Αριστοτέλους στην Βιέννη - Ο λόγος που «χάλασε» το ταξίδι της

• Χρονιά οικονομικών προκλήσεων το 2025 – Από τα επιτόκια μέχρι το Ουκρανικό – Πώς αναμένεται να επηρεάσουν την Κύπρο



Απόπειρα φόνου Λεμεσός: Το μοιραίο ραντεβού και το σενάριο που ερευνά η Αστυνομία - Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

Απόπειρα φόνου Λεμεσός: Το μοιραίο ραντεβού και το σενάριο που ερευνά η Αστυνομία - Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Αστυνομία για εντοπισμό του δράστη, ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε 41χρονο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top