ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατά πολυμερούς εκτός Κύπρου για ανοικτά θέματα τάχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος

Κατά πολυμερούς εκτός Κύπρου για ανοικτά θέματα τάχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος

Ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο θα διευκολύνει την ηγεσία μας στην επιδίωξη εξεύρεσης δίκαιης λύσης, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ενώ παράλληλα, τάχθηκε κατά της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης εκτός Κύπρου για ανοικτά θέματα.

«Σταθερά και αταλάντευτα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «επιμένουμε στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης, δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, και ελεύθερης απόκτησης περιουσίας σε όλη την Κύπρο και την αντιστοιχία μίας ψήφου για κάθε άνθρωπο. Δύσκολα οι άλλοι  θα αρνηθούν για μας, ότι θεωρούν αυτονόητο για τον εαυτό τους».

«Οι ηγέτες» πρόσθεσε, «πρέπει να συμφωνήσουν σε όλα, να προσυπογράψουν τη συμφωνία και στη συνέχεια να πάμε σε πολυμερή διάσκεψη που να επιβάλλουν οι ισχυροί της γης εκείνα που θα συμφωνήσουν οι δύο ηγέτες».

 «Η λύση» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, «θα πρέπει να φέρει κυπριακή σφραγίδα και για εμάς δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η όποια συζήτηση για σύγκληση  πολυμερούς διάσκεψης εκτός Κύπρου για θέματα που μένουν ανοικτά».

«Μια τέτοια διαδικασία», συνέχισε, «θα έβαζε την πλευρά μας με την πλάτη στον τοίχο και περιορισμένες αντιστάσεις, στις προσπάθειες επιβολής όρων και προϋποθέσεων, που αντίκεινται στις δικές μας θέσεις κόκκινες γραμμές. Μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να αρχίσει μόνον αν υπάρξει συμφωνία των δύο ηγετών σε όλα τα θέματα και μια τέτοια διάσκεψη θα εξασφαλίσει την εφαρμογή της λύσης από την πρώτη μέρα».

Στη συνέχεια ο  Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε  σε θέματα Παιδείας.

«Η εκκλησία» είπε, «επιβάλλεται να έχει λόγο και θέση στα μεγάλα θέματα της ζωής και ιδιαίτερα στη διαμόρφωση των προγραμμάτων της Παιδείας», και αναφέρθηκε σε κάποιους, που όπως είπε, προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να καταργήσουν το μάθημα των θρησκευτικών από τα σχολεία.

«Όσο χρόνο η Πατρίδα μας παραμένει υπό κατοχή», κατέληξε, «δεν έχουμε δικαίωμα να εφησυχάζουμε και κάθε ενέργεια μας που διευκολύνει την υλοποίηση των σχεδίων του κατακτητή, είτε είναι οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων, είτε είναι απεμπόληση των κατεχομένων περιουσιών μας, θα πρέπει να σταματήσει».

Από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top