Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται το Σάββατο 29/10 στην Ισλανδία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η αντιπολίτευση, με επικεφαλής το Κόμμα των Πειρατών, θα μπορούσε να ανατρέψει τον απερχόμενο κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.
Η πίστη των Ισλανδών στο πολιτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημά τους κλονίσθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και διαβρώθηκε περαιτέρω φέτος, όταν αρκετές σημαντικές προσωπικότητες της κυβέρνησης κατονομάσθηκαν στα Panama Papers από τα οποία αποκαλύφθηκε ένας κατάλογος με τα ονόματα 600 Ισλανδών με υπεράκτιες εταιρείες.
Το σκάνδαλο προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας, οι οποίες οδήγησαν τελικά στην παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγσκον του Προοδευτικού Κόμματος και στις σημερινές πρόωρες εκλογές.
Το Κόμμα των Πειρατών, που ιδρύθηκε από ακτιβιστές του ίντερνετ και του οποίου ηγείται η ποιήτρια και πρώην εκπρόσωπος του WikiLeaks Μπιργκίτα Γιονσντότιρ, υπόσχεται να βάλει τέλος στη διαφθορά, να εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης ασύλου στον Αμερικανό Έντουαρντ Σνόουντεν και να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη χρήση του εικονικού νομίσματος bitcoin.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Κόμμα της Ανεξαρτησίας και το Προοδευτικό Κόμμα θα χάσουν την πλειοψηφία που έχουν σήμερα στη Βουλή, την Αλθίνγκι, που συχνά περιγράφεται ως το παλαιότερο κοινοβούλιο του κόσμου. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να βρουν έναν τρίτο εταίρο για να παραμείνουν στην εξουσία. Οι Πειρατές θα επιδιώξουν να σχηματίσουν πλειοψηφία με τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης, το Κίνημα Αριστερών-Πράσινων, τη Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία και το Ακτινοβόλο Μέλλον.
Δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 27 Οκτωβρίου από τους οργανισμούς Visir και Stod 2 έδειξε πως τα κυβερνητικά κόμματα έχουν την υποστήριξη του 37% των ψηφοφόρων, ενώ τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκέντρωσαν μαζί περίπου 47%. Αν η διαφορά είναι μικρή στο αποτέλεσμα, το νεοϊδρυθέν Vidreisn, το Κόμμα Μεταρρύθμισης, μπορεί να αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή.
Το φιλοευρωπαϊκό και φιλελεύθερο Vidreisn δεν έχει μέχρι στιγμής πάρει το μέρος κάποιας πλευράς, όμως ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν πως θα ευνοήσει τη σημερινή κυβέρνηση, καθώς η οικονομική πολιτική του κλίνει προς τα δεξιά.
Ενώ το Κόμμα της Ανεξαρτησίας παραμένει το μεγαλύτερο, η υποστήριξη προς τους Πειρατές είναι τους τελευταίους μήνες σταθερή γύρω στο 20%, πολύ πάνω από το 5% που είχαν κερδίσει στις εκλογές του 2013, αλλά κάτω από το 43% που είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχουν πάρει σε δημοσκόπηση.
Τα κόμματα της απερχόμενης κυβέρνησης προβάλλουν την επιτυχία τους στην αναζωογόνηση της οικονομίας.
Ενισχυμένη από μια άνθηση του τουρισμού της, η Ισλανδία έχει ανακάμψει από την τραπεζική κατάρρευση του 2008 και η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει φέτος το 4,3%.
Τα κόμματα και από τις δύο πλευρές έχουν δηλώσει πως δεν θα προβούν σε μείζονες αλλαγές όσον αφορά τη συνεχιζόμενη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που είχαν επιβληθεί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Η συμμετοχή στην Ισλανδία είναι συνήθως υψηλή, γύρω στο 80%, όμως όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες οι νεαροί ψηφοφόροι είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν, κάτι που μπορεί να περιορίσει την υποστήριξη προς τους Πειρατές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις