Η ίδρυση του γαλαζοκίτρινου «Θρύλου». Μία ιστορία 90 ετών.

Η ίδρυση του γαλαζοκίτρινου «Θρύλου». Μία ιστορία 90 ετών.

Διανύοντας την 9η δεκαετία από τη δημιουργία του, αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους αθλητικούς συλλόγους της Κύπρου.

 Έχει πλούσια και πολύπλευρη δράση, όχι μόνο στον αθλητικό τομέα αλλά και στον εθνικό και κοινωνικό. Οι γαλαζοκίτρινοι έχουν γράψει το δικό τους κεφάλαιο στην κυπριακή ιστορία από την ημέρα της  ίδρυσής τους έως σήμερα.

Οι τίτλοι, οι νίκες, οι διακρίσεις, η διάσπαση, όλα αποτελούν κομμάτια της πορείας που τον καταξίωσε στην κοινή συνείδηση ως «Θρύλο».

Όλα ξεκίνησαν στις 8 Νοεμβρίου 1926. Σαράντα άτομα συναντήθηκαν στο ζαχαροπλαστείο του Χαράλαμπου Χ» Ιωάννου στην οδό Λήδρας και σφράγισαν την ίδρυση της νέας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Η διάσπαση, οι διαφωνίες και η ίδρυση του ΠΟΕΛ

Διομήδης Συμεωνίδης και Γιώργος Πούλιας, αποτελούν τους δύο κύριους εμπνευστές και ιδρυτές του ΑΠΟΕΛ.

Διομήδης Συμνεωνίδης (αριστερά) και Γεώργιος Πούλιας (δεξιά) οι εμπνευστές του ΑΠΟΕΛ

Ο πρώτος, 18 ετών τότε, κατείχε μία θέση ανάμεσα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της εποχής. Ως παίχτης της Ένωσης Νέων Τραστ ξεχώριζε για το ποδοσφαιρικό του ταλέντο και το πάθος του για τον αθλητισμό.

Αν και ο Τραστ τασσόταν καθαρά υπέρ των εθνικών διεκδικήσεων της Κύπρου, είχε επιλέξει έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και έτσι οι ποδοσφαιριστές του ήταν Ελληνοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι. Επίσης, τα μέλη του αποτελούσαν την αφρόκρεμα της Λευκωσίας και τα κριτήρια για να δεχτεί κάποιον ως μέλος ήταν πολύ αυστηρά. 

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Εγκλωβίστηκαν δύο άτομα ενώ έκαναν ορειβασία στο Παλαιχώρι - Δείτε φωτογραφίες από τη διάσωση
Τροχαίο στη Λάρνακα: Όχημα παρέκκλινε της πορείας του και ακινητοποιήθηκε σε χωράφι - Απεγκλωβίστηκε ο οδηγός και παιδί 2 ετών  
Έκρυβαν την «πραμάτεια» τους σε πακέτα εταιρείας μεταφορών - Κατασχέθηκε κάνναβη πέραν των 100 κιλών - Σύλληψη 31χρονου - Φωτογραφίες
VIDEO: Αεροπειρατεία σε πτήση στο Μπελίζ – Επιβάτης πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη
Συμπλοκή στη Λευκωσία: Πιάστηκαν στα χέρια και τον μαχαίρωσε - Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
Πάσχα στο… mall: Ποιες μέρες θα είναι όλα κλειστά – Πότε θα είναι ανοιχτά εστιατόρια και χώροι διασκέδασης
Πασχαλινές Εκδηλώσεις: Αυτά τα χωριά ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν παραδοσιακά - Δείτε αναλυτικά όλα όσα προγραμματίζουν
Πώς να απολαύσετε τα Πασχαλινά εδέσματα χωρίς να χάσετε τον έλεγχο σας - Διατροφολόγος απαντά στο «Τ»

 

 

 

Διμερείς συνεργασίες στο επίκεντρο συναντήσεων ΠτΔ στο Ισραήλ

Διμερείς συνεργασίες στο επίκεντρο συναντήσεων ΠτΔ στο Ισραήλ

Θέματα διμερών συνεργασιών και διαπεριφερειακές εξελίξεις, θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Ισραήλ, στις 4 Μαΐου. Αυτό ανέφεραν τη Μεγάλη Παρασκευή στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας, επίσης, πως κατά την επίσκεψη του ΠτΔ θα συζητηθεί και η επικείμενη Τριμερής Σύνοδος των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.