Θεωρούμε πως ο στόχος για πλήρη συμφωνία στο εδαφικό στη Γενεύη είναι εφικτός δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Είπε πως στόχος των συνομιλιών της Γενεύης είναι να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό τα οποία ακολούθως να αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένο χάρτη έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων.
Κληθείς να πει αν υπάρχει προοπτική στη Γενεύη να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία στο εδαφικό, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως αυτός είναι ο στόχος. “Και θεωρούμε ότι είναι ένας εφικτός στόχος. Από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του διαλόγου. Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προκαθορίσει ποιό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα”, ανέφερε.
Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της συνέχισης των συνομιλιών για το εδαφικό στη Γενεύη, στις 20 Νοεμβρίου, ο Εκπρόσωπος είπε πως κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών στο Μοντ Πελεράν υπήρξε ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους δυο ηγέτες, ένας διάλογος που οδήγησε σε πρόοδο στα θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί.
“Ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι για αυτό το λόγο που υπάρχει η απόφαση, μετά από εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για αναβολή μιας βδομάδας και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την ερχόμενη Κυριακή 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη”, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς αν υπήρξε πρόοδος κατά τη συζήτηση των κριτηρίων, ανέφερε πως “υπήρξε πρόοδος όπως σε όλα τα κεφάλαια, υπήρχε και στο συγκεκριμένο θέμα που έχετε αναφέρει αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα τα οποία είτε χρειάζεται να συζητηθούν περαιτέρω, ή χρειάζεται να γίνει πιο εις βάθος ανταλλαγή απόψεων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος”.
Σημείωσε πως υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Δεν υπάρχει κατάληξη και είναι για αυτό το λόγο που θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, είπε.
Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιστρέφοντας στην Κύπρο θα ενημερώσει ως είχε υποσχεθεί και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τεκταινόμενα στο Μοντ Πελεράν και θα φθάσει στη Γενεύη το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και στις 20 Κυριακή θα αρχίσουν αυτές οι νέες συνομιλίες.
Ερωτηθείς πόσες ημέρες θα διαρκέσουν οι συνομιλίες στη Γενεύη, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει ακόμα καθοριστεί αλλά η αρχική συνεννόηση είναι για τρεις ημέρες.
Κληθείς να πει εάν την Παρασκευή (11/11) τέθηκε οποιοσδήποτε χάρτης επί τάπητος, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως δεν έχουν συμφωνηθεί τα κριτήρια. Πρόσθεσε πως δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο όποιος χάρτης είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως έμειναν στο τέλος των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν για να μπουν στα βαθιά, και ερωτηθείς αν υπήρξε πρόβλημα στη διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως συζητήθηκαν πολλά θέματα.
“Και όλα τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη δική μας πλευρά και τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε τις τελευταίες δυο ημέρες. Προηγουμένως έγινε συζήτηση για πρώτη φορά για πτυχές του περιουσιακού που συνδέονται άμεσα με τις εδαφικές προσαρμογές που αναμένεται να γίνουν μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και ο διάλογος έφθασε σε ένα σημείο. Δεν υπήρξε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, υπήρξε όμως σημαντική και αξιοσημείωτη πρόοδος και έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί η προσπάθεια την ερχόμενη Κυριακή”, ανέφερε.
Κληθείς να πει γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε αυτή την αναβολή και αν αυτό έγινε για να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία, ο Εκπρόσωπος απάντησε: “Και για να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία αλλά και γιατί δεν υπήρχε αποτέλεσμα απόψε”, υπενθυμίζοντας πως και οι δυο ηγέτες αναχωρούν αύριο από την Ελβετία.
Ερωτηθείς τί θα αλλάξει σε μια εβδομάδα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως τίποτε δεν θα αλλάξει και πως θα συνεχιστεί ο διάλογος.
Απλά δεν μπορούσε να συνεχιστεί αύριο ή μεθαύριο, έφθασαν οι συζητήσεις σε ένα στάδιο και κρίθηκε μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπάρξει αυτή η αναβολή, πρόσθεσε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως υπήρξε πρόοδος σε όλες γενικότερα τις πτυχές που αφορούν το εδαφικό, τα συγκεκριμένα κριτήρια, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να υπάρξει η όποια κατάληξη.
Ερωτηθείς από ποιά πλευρά έγινε υπαναχώρηση προκειμένου να υπάρξει πρόοδος, ο Εκπρόσωπος είπε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει κατάληξη το επιχείρημα αυτό δεν μπορεί να επαληθευτεί.
Κληθείς να πει σε ποιά ζητήματα δεν υπάρχει κατάληξη, απάντησε “σε όλα τα θέματα που αφορούν τα κριτήρια. Εάν υπήρχε κατάληξη θα γίνονταν και σχετικές ανακοινώσεις”.
Κληθείς να πει αν τα κόκκινα και μπλε σημεία στο κοινό έγγραφο με τις θέσεις των πλευρών για τα κριτήρια του εδαφικού έμειναν κόκκινα και μπλε, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν υπήρξε μετατροπή σε μαύρα (συγκλίσεις).
Σε παρατήρηση πως τα ΗΕ λένε πως μαυρίζει το κείμενο, ανέφερε πως τα ΗΕ δεν συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση απλά παρευρίσκονται.
Ερωτηθείς αν στη Γενεύη θα συζητηθεί αποκλειστικά το εδαφικό, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο στόχος της Γενεύης είναι η συνέχιση του διαλόγου που έγινε αυτές τις ημέρες στο Μοντ Πελεράν και πως το θέμα του εδαφικού είναι αυτό που αναμένεται να κυριαρχήσει των συζητήσεων.
Σε ερώτηση γιατί οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στη Γενεύη, ο Εκπρόσωπος είπε πως πρόκειται για τη συζήτηση του εδαφικού και υπάρχει συγκεκριμένη προσέγγιση από πλευράς του Τ/κ ηγέτη που δεν επιθυμεί να το συζητήσει στη Λευκωσία.
“Για μας το πιο σημαντικό δεν είναι ο χώρος, αλλά να γίνει πραγματική και ουσιαστική συζήτηση σε αυτό το πολύ σημαντικό κεφάλαιο και είναι για αυτό το λόγο που συμφωνήθηκε να συνεχιστεί στο εξωτερικό”, ανέφερε.
Ερωτηθείς αν τέθηκε αίτημα από τον Τ/κ ηγέτη για πολυμερή ή πενταμερή διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως ένας από τους στόχους που υπήρχαν ήταν να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για μια τέτοιου είδους διάσκεψη.
Αλλά από τη στιγμή που δεν υπήρξε συμφωνία κατ` αρχήν για τα κριτήρια και ακολούθως αυτά να αποτυπωθούν σε συγκεκριμένους χάρτες, το θέμα αυτό δεν ήταν αντικείμενο συζήτησης, είπε.
Κληθείς να πει αν υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα ασφάλειας, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως έγινε κάποια πολύ σύντομη αναφορά, ανταλλαγή απόψεων σε κατ` ιδίαν συναντήσεις των δυο ηγετών.
Ερωτηθείς αν ο Τ/κ ηγέτης ήγειρε καθόλου στη διαπραγμάτευση ζητήματα τα οποία να μην αφορούν άμεσα το εδαφικό και να επιδιώχθηκε ένα πάρε-δώσε είπε ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο και πως η συζήτηση επικεντρώθηκε αποκλειστικά στα θέματα που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.
Κληθείς να πει αν η εκ περιτροπής προεδρία τέθηκε στο τραπέζι, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει τεθεί ένα τέτοιο θέμα.
Ερωτηθείς αν θα μεταβούν στη Γενεύη με το ίδιο φόρματ είπε πως δεν συζητήθηκε αλλά εκτιμά ότι η ομάδα που συνόδευε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελβετία θα τον συνοδεύει και την ερχόμενη εβδομάδα.
Κληθείς να πει αν τελικά και οι δυο πλευρές είχαν χάρτες που έμειναν στις τσάντες τους, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει τί είχε η τ/κ πλευρά. “Για τη δική μας πλευρά δεν χρειάστηκε να υποβληθεί ένας τέτοιος χάρτης γιατί η θέση μας από την αρχή ήταν ξεκάθαρη. Εκείνο που έχει σημασία είναι συμφωνία επί πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων και ακολούθως αποτύπωσή τους σε συγκεκριμένο χάρτη”, σημείωσε.
Ανέφερε πως από τη στιγμή που δεν υπήρξε συμφωνία στα κριτήρια δεν προέκυψε θέμα να υποβληθεί από μέρους μας ένας τέτοιος χάρτης.
Ερωτηθείς πότε θα γίνει ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα διευθετήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του στη Λευκωσία, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σε παρατήρηση πως υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχει προσπάθεια να ικανοποιηθεί το αίτημα του κ. Ακιντζι να καθοριστεί διάσκεψη για την ασφάλεια, ο Εκπρόσωπος είπε πως αν υπήρχε αυτό θα γινόταν καθορισμός της ημερομηνίας απόψε.
Ανέφερε πως είναι επιθυμητός στόχος να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο αφού “αν δεν συζητήσουμε και το συγκεκριμένο θέμα, αν δεν γίνει και η διεθνής διάσκεψη δεν θα μπορούμε να γνωρίζουμε για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού”.
Υπογράμμισε πως εκείνο που έχει σημασία δεν είναι απλά να καθοριστεί μια ημερομηνία. “Εκείνο που έχει περισσότερη σημασία είναι να υπάρξει εκείνη η υποδομή από πλευράς προόδου έτσι ώστε όταν πραγματοποιηθεί μια τέτοια διάσκεψη να έχει πιθανότητες επιτυχίας. Και για να έχει πιθανότητες επιτυχίας πρέπει να είμαστε στο παρά ένα της λύσης, διαφορετικά αν πάμε σε μια τέτοια διάσκεψη με πολλά θέματα ανοικτά εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι αποτυχίας, κάτι που την ίδια στιγμή απειλεί και την ίδια τη διαδικασία”, ανέφερε.
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιητικό να κλείσει μόνο το εδαφικό για αυτό το ζήτημα απάντησε “όχι, έχουμε αναφέρει στο παρά ένα της λύσης. `Ενα από τα σημαντικότερα κεφάλαια που είναι ανοικτά αυτή τη στιγμή είναι και το εδαφικό και είναι ξεκάθαρη η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει κατ` επανάληψη δημόσια εκφράσει τη συγκεκριμένη θέση, και για αυτό είμαστε εδώ να διαπραγματευτούμε».
Κληθείς να πει αν δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι θα ανακοινωθεί ημερομηνία για πολυμερή για την ασφάλεια αν κλείσει το εδαφικό, είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση στο εδαφικό. Δεν μπορούμε από τώρα να πούμε κάτι τέτοιο, ανέφερε.
Κληθείς να πει αν υπάρχει ο στόχος για λύση εντός του 2016 είπε ότι «αν υπήρχε συμφωνία απόψε θα ήμασταν πιο κοντά στο στόχο. Όσο δεν υπάρχει κατάληξη σε αυτό το συγκεκριμένο κεφάλαιο απομακρυνόμαστε από το στόχο του 2016. Από κει και πέρα θα πρέπει να αναμένουμε. Σε μια βδομάδα θα είμαστε και πάλι εδώ θα συζητήσουμε και θα δούμε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως η διεθνής διάσκεψη σχετίζεται, αν θα συγκληθεί, με τα έξι κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.
Κληθείς να πει γιατί η διεθνής διάσκεψη συνδέεται με τα έξι κεφάλαια, ενώ μέχρι τώρα αναφερόταν ότι συνδέεται με το θέμα της ασφάλειας είπε ότι «όταν υπάρχει υποδομή από τα έξι κεφάλαια, υποδομή από πλευράς προόδου τότε πάμε στη διεθνή διάσκεψη» ενώ ερωτηθείς αν στη διεθνή διάσκεψη θα συζητηθούν και άλλα θέματα πέραν της ασφάλειας απάντησε αρνητικά
Πρόσθεσε ότι η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να γίνει στο παρά ένα της λύσης και υπάρχει λόγος γιατί έχουμε αυτή τη θέση, “ούτε γιατί θέτουμε προϋποθέσεις ούτε γιατί έχουμε εμμονές. Αλλά γιατί ακριβώς πρέπει να έχει πιθανότητες επιτυχίας για να μπορεί να συγκληθεί”.
Σε ερώτηση αν στα άλλα κεφάλαια είμαστε στο παρά ένα για να κλείσουν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν θέματα στα οποία δεν έχει επιτευχθεί σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές και πως οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους στην Κύπρο για να δουν πώς μπορούν να λυθούν οι όποιες διαφορές στα θέματα που υπάρχουν. “Την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια της εδώ παρουσίας των δύο ηγετών αν νιώσουν ή αν θεωρούν ότι θα πρέπει να συζητήσουν και άλλα από τα θέματα που έχετε αναφέρει θα το πράξουν”, πρόσθεσε.
Κληθείς να πει αν στη Γενεύη υπάρχει περίπτωση να βρίσκονται αξιωματούχοι είτε από την Ελλάδα είτε από την Τουρκία απάντησε: «Σε καμία απολύτως περίπτωση. Μπορώ να μιλήσω από πλευράς της ελληνικής Κυβέρνησης. Από κει και πέρα το τι θα πράξει η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι κάτι που δεν μας αφορά».
Κληθείς να πει πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές επιστρέφοντας πίσω στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε πως “ελπίζουμε να μην υπάρξουν. Δεν μπορεί κανείς να το διασφαλίσει. Ελπίζουμε όμως και εναπόκειται στον καθένα από εμάς, όλους που συμμετείχαν στη διαδικασία, όλους όσοι θα ενημερωθούν τουλάχιστον από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τηρήσουν αυτή την εμπιστευτικότητα.”
Ερωτηθείς εάν οι τρεις ημέρες στη Γενεύη είναι αρκετές για να κλείσει η διαδικασία και να υπάρξει κατάληξη ο Εκπρόσωπος είπε πως “αν υπάρχει θέληση, αν υπάρχει βούληση και μια ημέρα και δυο ημέρες είναι ικανές να κλείσουμε, να υπάρξει συμφωνία στο συγκεκριμένο θέμα”.
Δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα οι τρεις ημέρες αλλά θεωρούμε ότι ναι το διάστημα τριών-τεσσάρων ημερών είναι ικανοποιητικό εάν υπάρχει η αναγκαία βούληση για να υπάρχει συμφωνία, είπε.
Κληθείς αν ισχύει το ότι αν δεν υπάρχει συμφωνία ότι μεταφέρεται αυτή η συζήτηση στην Κύπρο, είπε πως “θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για το τί θα γίνει αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα στη συνάντηση της Γενεύης”.
Ερωτηθείς αν εκείνες όλες οι ανησυχίες που εκφράστηκαν πριν να έλθει ο Πρόεδρος στην Ελβετία δεν ισχύουν, ο Εκπρόσωπος είπε πως “από το αποτέλεσμα διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι οι όποιες ανησυχίες εκφράστηκαν δεν επιβεβαιώθηκαν”.
Κληθείς να πει αν στη Γενεύη πρέπει να κλείσει ο χάρτης ανέφερε πως “στη Γενεύη ισχύει ότι ίσχυε ερχόμενοι εδώ, ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και αποτύπωσή τους σε συγκεκριμένο χάρτη”.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις