ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Η γη δεν σταματά να τρέμει - Νέος σεισμός 6,5 Ρίχτερ - ΦΩΤΟ - VIDEO

Νέα Ζηλανδία: Η γη δεν σταματά να τρέμει - Νέος σεισμός 6,5 Ρίχτερ - ΦΩΤΟ - VIDEO

Συναγερμός για ρήμα σε φράγμα.

Τρέμει ακόμη η γη στην Νέα Ζηλανδία με τους δεκάδες δυνατούς μετασεισμούς που ακολούθησαν την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,8 Ρίχτερ που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ έχει προκαλέσει καταστροφές σε δρόμους και κτίρια και με χιλιάδες κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Οι ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών μεταβαίνουν με ελικόπτερο στο επίκεντρο της δόνησης, βορειοανατολικά του Κράιστσερτς, εν μέσω αναφορών για τραυματισμούς και κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

«Είναι η απόλυτη καταστροφή, δεν ξέρω.. είναι μήνες δουλειάς», δήλωσε ο νεοζηλανδός πρωθυπουργός, Τζον Κι, στον υπουργό πολιτικής προστασίας, αφότου πέταξαν στην παράκτια πόλη Καϊκούρα.

Περιέγραψε τις κατολισθήσεις στην περιοχή ως κάτι «φοβερό». Σε ανακοίνωσή του ο Κι ανέφερε ότι οι ζημιές υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Λόγω του σεισμού, τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών κατέρρευσαν, στους δρόμους δημιουργήθηκαν τεράστια ρήγματα, κατολισθήσεις και άλλες καταστροφές σε υποδομές, έκαναν δύσκολη την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.

dromoi

Διαρροή νερού από ρήγμα σε φράγμα

Ρήγμα που προκλήθηκε σε φράγμα στον ποταμό Κλάρενς από τους σεισμού προκάλεσε τη διαρροή μεγάλης ποσότητας νερού, σύμφωνα με το ραδιόφωνο “Radio New Zealand.” Το φράγμα βρίσκεται στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

«Οι κάτοικοι των περιοχών πρέπει να μετακινηθούν σε εδάφη με μεγαλύτερο υψόμετρο, αμέσως» μεταδίδει το αναφερόμενο ραδιόφωνο, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Ο φόβος του τσουνάμι και δεκάδες μετασεισμοί

Την ίδια στιγμή μία προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους έως 5 μέτρα που οδήγησε σε μαζικές εκκενώσεις εστιών, στις παραθαλάσσιες περιοχές, υποβαθμίστηκε, αφότου μεγάλα κύματα χτύπησαν νωρίτερα την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, αλλά και το επίκεντρο, Κράιστσερτς.

Δεκάδες είναι όμως και οι μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο στα 6,2 Ρίχτερ, που χτύπησε την περιοχή στις 2.45 το μεσημέρι (τοπική ώρα), ξυπνώντας μνήμες από το 2011 όταν σεισμός 6,3 Ρίχτερ είχε στοιχίσει τη ζωή 185 ανθρώπους.

Ρήγμα που προκλήθηκε σε φράγμα στον ποταμό Κλάρενς από τους σεισμούς που έπληξαν τη Νέα Ζηλανδία προκάλεσε τη διαρροή μεγάλης ποσότητας νερού, σύμφωνα με το ραδιόφωνο “Radio New Zealand.” Το φράγμα βρίσκεται στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Ν. Ζηλανδία: Ρήγμα σε φράγμα από το σεισμό και μεγάλες καταστροφές

“Οι κάτοικοι των περιοχών πρέπει να μετακινηθούν σε εδάφη με μεγαλύτερο υψόμετρο, αμέσως, μεταδίδει το αναφερόμενο ραδιόφωνο, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Στη διάρκεια της νύχτας έγινε σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών, η οποία συνοδεύτηκε από πολλούς μετασεισμούς.

seismos-nea-zilandia-1300-5

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας έπεσε στα 0,7086 του δολαρίου ΗΠΑ μετά το σεισμό (από 0,7125), αλλά ανέκαμψε στα 0,7110 του δολαρίου ΗΠΑ.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», ένα τόξο 40.000 χλμ ηφαιστείων και υποθαλάσσιων ορυγμάτων που περιβάλλει μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού. Περίπου 90% όλων των σεισμών παγκόσμια σημειώνονται μέσα στην περιοχή αυτή.

Η ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός βρήκε τους περισσότερους κατοίκους στα σπίτια τους και έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, όπου μάλιστα ακούστηκαν σειρήνες και πολίτες βγήκαν κλαίγοντας στους δρόμους.

Από eleftherostypos.gr 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top