Απόφαση καταβολής αποζημίωσης ύψους 88.146 ευρώ σε ειδικό φρουρό, ο οποίος δεν προσελήφθη στην Αστυνομία το 2009 γιατί είχε τατουάζ, εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας thetoc.gr , o Σ.Λ. προσέφυγε, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, κατάφερε να δικαιωθεί στη Δικαιοσύνη και έγινε ο πρώτος ειδικός φρουρός που έλαβε και επίσημα τους μισθούς που –όπως αναφέρει ο νόμος- στερήθηκε για σχεδόν οχτώ χρόνια που βρισκόταν εκτός Αστυνομίας, χωρίς δική του ευθύνη.
Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», η απόφαση του Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής της Διεύθυνσης Οικονομικών της ΕΛ.ΑΣ. εκδόθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2016 και αναφέρει: «Εγκρίνουμε την καταβολή αποζημίωσης ύψους 88.146 ευρώ στον εν ενεργεία Σ.Λ., προς αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας που υπέστη λόγω της παράνομης παράλειψης των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου να τον προσλάβει αναδρομικώς από 1-7-2009 έως 5-3-2016 στην Ελληνική Αστυνομία. Η δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του έτους 2016».
Ο Σ.Λ., ο οποίος έχει τατουάζ σε μη εμφανές σημείο του σώματος, ύστερα από σχεδόν οχτώ χρόνια εισήχθη στην Αστυνομία, κάτι που δεν είχε καταφέρει το 2009, όταν η αίτησή του είχε απορριφθεί από την αρμόδια επιτροπή, η οποία βασίστηκε σε υπουργική απόφαση (Β’ 1359/08) που ανέφερε ότι οι υποψήφιοι ειδικοί φρουροί δεν θα πρέπει να φέρουν δερματοστιξία στο σώμα τους.
Η παράγραφος του άρθρου που προέβλεπε το 2008 την απαγόρευση των τατουάζ κρίθηκε τον Ιανουάριο του 2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως ανεδαφική. Έτσι, το ΣτΕ απεφάνθη ότι πρέπει να γίνουν δεκτές οι προσφυγές των υποψηφίων ειδικών φρουρών που διαγράφησαν από τον πίνακα επιτυχόντων και κατά συνέπεια πρέπει να ακυρωθούν ως μη νόμιμα αιτιολογημένες οι παραλείψεις των προσλήψεών τους.
«Ο πελάτης μου παρότι είχε την απαιτούμενη βαθμολογία και πληρούσε όλα τα κριτήρια αποκλείστηκε. Αυτό που έκανε ήταν να διεκδικήσει τις αναδρομικές αποδοχές του. Εδώ και μερικούς μήνες υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ. Το ΣτΕ αναφέρει ότι τα τατουάζ δεν επιτρέπονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όταν είναι σε εμφανές σημείο του σώματος, δηλαδή φαίνονται όταν ο ένστολος φοράει είτε τη χειμερινή είτε την καλοκαιρινή στολή του, και όταν προσβάλλουν τα χρηστά ήθη ή αναιρούν την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου. Για να μην προσληφθεί κάποιος πρέπει να συντρέχουν και οι δύο λόγοι», λέει στον «ΕΤ» ο κ. Πέτρος Αγγελάκης, δικηγόρος του Σ.Λ.
Το ποιο τατουάζ προσβάλει τα «χρηστά ήθη» και την «επιβαλλόμενη ουδετερότητα» θα το κρίνει στις επόμενες προσλήψεις ειδικών φρουρών η αρμόδια υγειονομική επιτροπή, από την οποία εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι. Η δερματοστιξία είναι ένα από τα θέματα που έχουν απασχολήσει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι αστυνομικοί ενδίδουν στον πειρασμό του τατουάζ. Οι άτυπες εντολές που δίνονται από τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη του Σώματος προς το προσωπικό είναι τα τατουάζ να μην προκαλούν (για παράδειγμα να μην είναι σύμβολα κάποιας ομάδας) και όσο το δυνατόν να μην γίνονται σε εμφανή σημεία (όπως ο λαιμός, το πρόσωπο ή τα δάκτυλα).
Το κώλυμα της δερματοστιξίας προέκυψε την τριετία 2008-2010 όταν είχαν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τους ειδικούς φρουρούς. Αρκετοί αποτυχόντες είχαν προσφύγει τότε στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας την προσβολή της υπουργικής απόφασης. Έτσι, αναμένεται ότι μετά την περίπτωση του Σ.Λ. θα ακολουθήσουν και άλλες αποφάσεις για καταβολή αποζημιώσεων σε αστυνομικούς με τατουάζ που είχαν αποκλειστεί.
Aπό Thetoc.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις