Απαιτείται αυτές τις κρίσιμες ώρες η ενότητα προς το στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε ομιλία του στην τελετή διορισμού του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "αυτές οι ώρες είναι κρίσιμες" και πρόσθεσε ότι μέσα από την προσπάθεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος πρέπει να εμπεδώσουμε με την ανοχή τη διαφορετικότητα.
Αυτό που έχει σημασία, τόνισε, είναι “να κατανοήσουμε όλοι ότι απαιτείται αυτές τις κρίσιμες ώρες η ενότητα ως προς το στόχο και ο στόχος είναι ένας: Να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, να την επανενώσουμε και να την καταστήσουμε ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα μπορούν να συμβιώνουν και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι και η πολυπολιτισμικότητα του πληθυσμού μας, έτσι ώστε να μην έχουμε την ελάχιστη διαφορά από ό,τι συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης”.
Απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής, είπε ότι η Παιδεία μας, η οποία δεν είναι άλλη από την ελληνική παιδεία με όλα τα χαρακτηριστικά του ανθρωπισμού που τη διακρίνουν, θα είναι ”αρμοδιότητα δική σας, ακόμη και εάν κατ’ ευχή εξευρεθεί λύση, διότι η αρμοδιότητα της εκπαίδευσης, η αρμοδιότητα του πολιτισμού, η αρμοδιότητα της προσήλωσης στις παραδόσεις και στην ιστορία θα παραμένει στην πολιτεία από την οποίαν προέρχεστε και προερχόμαστε - και αντίστοιχα θα υπάρχει και στην τουρκοκυπριακή πολιτεία”.
Πρόεδρος της Επιτροπής διορίστηκε ο Παναγιώτης Αντωνίου και μέλη η Αθηνά Κυριακίδου, ο Παναγιώτης Κυπριανού, ο Αλέξανδρος Κουράτος και ο Γιώργος Σ. Γεωργίου.
«Ο διορισμός σας στη θέση του Προέδρου και μέλους της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς επιφορτίζεστε με τα ιδιαίτερα καθήκοντα μίας Υπηρεσίας που άπτεται της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στα νέα μέλη της Επιτροπής.
Εξέφρασε βεβαιότητα ότι θα εργαστούν "συλλογικά, συντονισμένα και με τη δέουσα υπευθυνότητα που πάντα σας διέκρινε προκειμένου εντός του πλαισίου των προνοιών της νομοθεσίας και των κανονισμών να διαφυλάξετε το κύρος του θεσμού μέσα από την αυστηρότητα των κανόνων αξιοκρατίας”.
Είπε ότι ο τομέας είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και αφού αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του τομέα είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο σύστημα διορισμών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, κανόνες που διασφαλίζουν την αξιοκρατία και θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.
“Καλείστε να είστε οι πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας μακρά και πέραν ιδεολογικών τοποθετήσεων. Πρώτα και πάνω από όλα είναι η Παιδεία και η Παιδεία υπηρετείται μόνο εάν και εφόσον άξιοι να την υπηρετήσουν, με βάση τα αυστηρά κριτήρια που έχουν θεσμοθετηθεί θα μπορεί να την υπηρετήσουν, να προσφέρουν αυτά που οφείλουμε στα παιδιά μας, στην εκπαίδευση, στην Παιδεία μας”, είπε.
Ο Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι “η Παιδεία μας, η οποία δεν είναι άλλη από την ελληνική παιδεία με όλα τα χαρακτηριστικά του ανθρωπισμού που τη διακρίνουν, θα είναι αρμοδιότητα δική σας ακόμη και εάν κατ’ ευχή εξευρεθεί λύση, διότι η αρμοδιότητα της εκπαίδευσης, η αρμοδιότητα του πολιτισμού, η αρμοδιότητα της προσήλωσης στις παραδόσεις και στην ιστορία θα παραμένει στην πολιτεία από την οποίαν προέρχεστε και προερχόμαστε - και αντίστοιχα θα υπάρχει και στην τουρκοκυπριακή πολιτεία”.
“Θέλω να πιστεύω ότι η Παιδεία μας σήμερα θα πρέπει να διακρίνεται από τις αρχές του σεβασμού της διαφορετικότητας και του σεβασμού ανεξάρτητα καταγωγής, φυλής ή φύλου, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε χρήσιμους πολίτες, οι οποίοι να μπορεί να συμβιώσουν μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, όπως συμβαίνει σήμερα σε όλη την επικράτεια της ΕΕ”, πρόσθεσε.
Τονίζοντας ότι “αυτές οι ώρες είναι κρίσιμες” είπε ότι “μέσα από την προσπάθεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος, να εμπεδώσουμε με την ανοχή τη διαφορετικότητα. Αλλά και ιδιαίτερα η συνεργασία με το σύνοικο στοιχείο είναι η καλύτερη συνταγή να επιτύχουμε μια λύση που θα έχει διάρκεια, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συνέργειας, συνεργασίας, ειρηνικής συμβίωσης και προκοπής”.
Η πατρίδα και ο λαός μας συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αξίζουν πολύ “από ό,τι ενδεχόμενα οι κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες που πολλές φορές μπορεί να μολύνουν την απόλυτα σεβαστή θέση της διαφορετικής άποψης”.
Αυτό που έχει σημασία, υπογράμμισε, “είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι απαιτείται αυτές τις κρίσιμες ώρες η ενότητα ως προς το στόχο και ο στόχος είναι ένας: να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, να την επανενώσουμε και να την καταστήσουμε ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα μπορούν να συμβιούν και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι και η πολυπολιτισμικότητα του πληθυσμού μας, έτσι ώστε να μην έχουμε την ελάχιστη διαφορά από ό,τι συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης”.
Και αν αυτό συμβαίνει σήμερα με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους όταν βρίσκονται σε χώρες της ΕΕ ή του εξωτερικού, “γιατί αυτό να μην επισυμβαίνει και στην ιδιαίτερη μας πατρίδα;”
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρέπει να προβληματιζόμαστε από το τι συμβαίνει στις διεθνείς εξελίξεις και το ποιες είναι οι συμπεριφορές των γειτόνων μας, “για αυτό και πρέπει να δούμε πώς αποτρέπουμε κινδύνους που μπορεί να φαντάζουν απόμακροι αλλά την ίδια ώρα είναι και εξίσου άμεσοι ή θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το μέλλον της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ακόμη και της τουρκοκυπριακής”.
“Με αυτά λέγοντας και πάντα έχοντας κατά νου ένα σύστημα εκπαίδευσης και μια Παιδεία που θα καλλιεργεί το κλίμα της συνεργασίας, της συμφιλίωσης, θέλω να ευχηθώ σε όλους σας κάθε επιτυχία και δεν έχω καμιά αμφιβολία για αυτό διότι γνωρίζω τον καθένα ξεχωριστά και τα όσα έχετε προσφέρει στην πατρίδα μας”, κατέληξε.
Στην ομιλία του, ο κ. Αντωνίου είπε ότι η νέα Επιτροπή επιφορτίζεται με την ευθύνη για την υλοποίηση του νέου συστήματος διορισμών, αφού εντός του 2017 θα διεξαχθούν οι εξετάσεις με βάση τα αποτελέσματα των οποίων τον Φεβρουάριο του 2018 θα καταρτιστεί ο πρώτος κατάλογος διορισίμων.
“Αποτελεί πρόκληση για μας να εργαστούμε ώστε να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ομαλότητα η μετάβαση στο νέο σύστημα διορισμών και να εφαρμοστεί χωρίς κανένα πρόβλημα”, είπε.
Διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί με σύνεση και συναίνεση δίδοντας το άπαν των δυνάμεών της για να φέρει εις πέρας το έργο που της ανατέθηκε.
Αρχές της Επιτροπής, είπε, θα είναι η αντικειμενικότητα, η αμεροληψία και η αξιοκρατία και η Επιτροπή θα αγωνιστεί ώστε να υπάρχει ευνομία και ομαλότητα και συνθήκες κατάλληλες για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής.
Προϋπόθεση, είπε, για την επιτυχία της Επιτροπής είναι η αγαστή συνεργασία με τον Υπουργό και το Υπουργείο Παιδείας, την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην εκπαίδευση, “συνεργασία που όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα εμβαθυνθεί”.
Είπε ακόμη ότι ιδιαίτερα σε έναν τόπο σαν τον δικό μας με τη μακραίωνη ιστορία και τις σύγχρονες προκλήσεις, ο ρόλος της εκπαίδευσης καθίσταται ακόμα πιο σημαντικός και καθοριστικός.
“Σε μια αιμάσσουσα, εδώ και 42 χρόνια πατρίδα, εξαιτίας της εισβολής και της κατοχής, η παιδεία αποτελεί το φάρο που προσανατολίζει και μεταλαμπαδεύει αξίες, ιδανικά και οράματα για να προχωρήσουμε στο μέλλον διατηρώντας το χαρακτήρα μας ως λαός”, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις