Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφύλαξε την Τρίτη (15/11) την απόφαση του σε τρεις από τις δεκαέξι συνολικά αναφορές, που καταχωρήθηκαν εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στα νομοθετήματα που ψήφισε η Ολομέλεια της προηγούμενης Βουλής στην τελευταία συνεδρία της στις 14 Απριλίου.
Οι τρεις αυτές αναφορές αφορούν στον περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, στον περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016 και στον περί Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον της πλήρους ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, εκ μέρους της Βουλής, ανέπτυξαν τις θέσεις τους ως προς το ζήτημα της συνταγματικότητας κάποιων εκ των διατάξεων των νομοθετημάτων.
Το Δικαστήριο, αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, επιφύλαξε την έκδοση της απόφασης του σε κατοπινό στάδιο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το πότε θα γίνει αυτό.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο κ. Μαρκίδης ήγειρε θέμα μη εξουσιοδότησης του κ. Κληρίδη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για καταχώρηση των τριών υπό εξέταση αναφορών στο Ανώτατο.
Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει εξουσιοδότηση και έγκριση του Προέδρου τότε «αυτές οι αναφορές είναι άνευ αντικειμένου και ανύπαρκτες».
Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Κληρίδης είπε ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση ακούγοντας τα όσα ανέφερε ο κ. Μαρκίδης ο οποίος, σημείωσε, ουσιαστικά αμφισβητεί το ότι ο ίδιος ενεργεί κατόπιν εξουσιοδότησης και έγκρισης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ανέφερε ότι δεν ανέμενε να εγερθεί ένα τέτοιο θέμα ιδιαίτερα, όπως είπε, από κάποιον που διετέλεσε στο παρελθόν Γενικός Εισαγγελέας.
«Λυπούμαι, αισθάνομαι πολύ υποτιμητικά», είπε και στη συνέχεια υποχρεώθηκε να παρουσιάσει προς το δικαστήριο τις σχετικές επιστολές εξουσιοδότησης του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ίδιο για καταχώρηση των αναφορών αυτών. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν ενεργεί ενάντια στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Μαρκίδης επανήλθε λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό και πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κληρίδης μιλά για τον ίδιο «με προσωπικό τόνο». Επανέλαβε ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αμφισβήτησε την εντιμότητα, την υπόληψη και το κύρος του κ. Κληρίδη.
Το Δικαστήριο, μετά από μια ολιγόλεπτη διακοπή για να επιληφθεί του ζητήματος, αποφάσισε ότι οι εν λόγω επιστολές «είναι επαρκείς εξουσιοδοτήσεις για το Γενικό Εισαγγελέα να εμφανιστεί ενώπιον του παρόντος δικαστηρίου και να προωθήσει τις υποθέσεις αυτές εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Την Τετάρτη (16/11) έχουν οριστεί για ακρόαση οι αναφορές που αφορούν στον περί Αστυνομίας (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο του 2016, στον περί του Στρατού της Δημοκρατίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, στον περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, στον περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμο του 2016 και στον περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016.
Στο τέλος του τρέχοντος μήνα και συγκεκριμένα στις 28 Νοεμβρίου έχουν οριστεί για ακρόαση οι αναφορές που αφορούν στον περί Ασυμβίβαστου προς την Άσκηση Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016 και στον περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016.
Οι αναφορές που αφορούν στον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, στον περί της Ρύθμισης Αναδιαρθρώσεων Πιστωτικών Διευκολύνσεων Νόμο του 2016, στον περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016 και στον περί Ποινικού Κώδικα (Αρ. 3) Νόμο του 2016 έχουν προγραμματιστεί για ακρόαση αρχές Ιανουαρίου του 2017.
Για τις αναφορές που αφορούν στον περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016 και στον περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016 δεν ορίστηκαν, προς το παρόν, ακροάσεις λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει σε σχέση με προδικαστικό αίτημα του δικηγόρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Χρίστου Κληρίδη για παραπομπή ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), στο Λουξεμβούργο, κατά πόσο τα δύο αυτά νομοθετήματα αντίκεινται στο κοινοτικό κεκτημένο ή όχι.
Ο ορισμός ημερομηνίας ακρόασης για τα δυο αυτά νομοθετήματα θα γίνει μετά που το Ανώτατο θα ακούσει τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών σε συνεδρία που ορίστηκε στο τέλος Ιανουαρίου 2017.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις