Για φλέγοντα θέματα που αφορούν την οικονομία του νησιού μίλησε ο υπουργός οικονομικών, κ. Γεωργιάδης.
Πέραν του 70% των εργαζομένων φθάνουν στο όριο της συνταξιοδότησης, χωρίς να έχουν επάρκεια για μια αξιοπρεπή σύνταξη, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση έχει αναγάγει «το ζήτημα της συνολικής μεταρρύθμισης του τομέα των συνταξιοδοτικών παροχών σε κορυφαίο ζήτημα για την κυβερνητική πολιτική και είναι πιθανώς μια από τις πιο σημαντικές διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που είναι στον κυβερνητικό προγραμματισμό για το επόμενο της θητείας της παρούσας διακυβέρνησης».
Ταυτόχρονα, για ενθάρρυνση των εργαζομένων να συνεισφέρουν σε ταμεία προνοίας και συντάξεων, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πρόθεση της Κυβέρνησης να αυξήσει το ποσοστό της φορολογικής έκπτωσης που ισχύει σήμερα και ανέρχεται στο ένα έκτο του εισοδήματος, όσων θα συνεισφέρουν σε τέτοιου είδους ταμεία.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε λιγότερα ταμεία αλλά καλύτερα, με επαγγελματική διαχείριση, με σωστή επαγγελματική πολιτική, με κανόνες διαφάνειας και ελέγχου, με ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ταμείων για τα μέλη τους και θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια σωστή ανάπτυξη αυτού του απαραίτητου πυλώνα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο του 7ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία.
«Είναι πολυεπίπεδη μεταρρύθμιση, η οποία αποσκοπεί στον ίδιο σκοπό, της δημιουργίας ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού πλαισίου που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς σύνταξη για ολόκληρο τον πληθυσμό», υπογράμμισε.
Είπε ότι «δεν έχουμε ποτέ πραγματικά προβληματιστεί» ως κράτος και κοινωνία σε σχέση με «το φαινόμενο άνθρωποι που δούλεψαν μια ζωή να είναι τελικά εντελώς εκτεθειμένοι» είτε γιατί δεν μετείχαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου σε σχέδιο επαγγελματικής σύνταξης (ταμείο προνοίας) είτε γιατί μετείχαν αποσπασματικά.
“Ακόμη και αυτοί που μετείχαν αντικρίζουν το ταμείο τους περίπου ως ένα τραπεζικό αποταμιευτικό λογαριασμό, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε ανάγκη” και “πολύ συχνά για καταναλωτικούς σκοπούς”, πρόσθεσε.
Ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την πρόθεση της Κυβέρνησης να καλύψει με τέτοιο επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο και τους νεοπροσληφθέντες δημοσίους υπαλλήλους, που δεν έχουν συνταξιοδοτικό σχέδιο.
Αναφέροντας ότι “ένα πολύ μικρό ποσοστό των πληρωμών/οφελημάτων από τα ταμεία σχετίζονται με τη σύνταξη και το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σχετίζονται με άλλους σκοπούς”, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «Πρέπει να εξετάσουμε αυτές τις πτυχές, περιλαμβανομένων των φορολογικών κινήτρων και των φορολογικών αντικινήτρων σε κάποιες περιπτώσεις».
“Δεν είμαστε αρνητικοί, θέλουμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο παραχώρησης ενισχυμένων φορολογικών κινήτρων που σήμερα περιορίζονται στο ένα έκτο του εισοδήματος”, ανέφερε και σημείωσε ότι “μπορεί να είναι λογική μια αύξηση έχοντας υπόψη πως έρχονται εξελίξεις σε σχέση με το ΓΕΣΥ που ίσως δικαιολογούν μια αύξηση στο ποσοστό της φορολογικής έκπτωσης”.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, θέλουμε να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το φορολογικό κίνητρο αποδίδεται για συγκεκριμένο σκοπό, για την σύνταξη και όχι για οποιοδήποτε άλλο σκοπό.
Ανέφερε ότι θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, οι κανόνες πρόωρης εκταμίευσης ενός ταμείου, οι κανόνες διάλυσης ενός ταμείου και οι κανόνες δανεισμού του μέλους από ένα ταμείο.
Προς αυτό σκοπό, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, θα εγκαινιαστεί σύντομα ένας διάλογος που θα συμμετέχουν και οι επαγγελματίες του κλάδου, με την Κυβέρνηση, όπως σημείωσε, να είναι ανοικτή να εξετάσει κάθε επιλογή.
“Δεν αποκλείουμε και την υποχρεωτική, συνδυαζόμενη όμως με μια ελάχιστη συνεισφορά του εργοδότη και μια αντίστοιχη ελάχιστη συνεισφορά του εργαζομένου”, πρόσθεσε.
Σε σχέση με το χρόνο ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι ζήτημα προτεραιότητας και ότι έχει τεθεί μια διαδικασία από το Υπουργικό Συμβούλιο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να πει ότι “θα ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση, αλλά θέλουμε να την προχωρήσουμε με τρόπο αποφασιστικό και καθοριστικό”.
Αναφέροντας ότι “τα πράγματα στο δημόσιο τομέα και οι διαδικασίες λήψης απόφασης δεν είναι πάντοτε γρήγορες”, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι δεν είναι βέβαιος “αν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη μεταρρύθμιση μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, η οποία είναι σε περίπου 14 μήνες, αλλά θέλουμε να έχουμε πάρει τα πράγματα σε τέτοιο σημείο που η εφαρμογή της μεταρρύθμισης να είναι διασφαλισμένη”.
«Μόνο η ετοιμασία νομοθετικών ρυθμίσεων – κάποιες μπορεί να χρειαστούν – παίρνει καιρό», σημείωσε.
Πρόσθετη αποζημίωση «κουρεμένων» ταμείων
Κληθείς να αναφέρει το σχέδιο αποζημίωσης που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση σε σχέση με τα ταμεία που «κουρεύτηκαν», ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Κυβέρνηση εξετάζει μια συνολική μεταρρύθμιση και δεν πρόκειται για προώθηση αποσπασματικών κινήσεων.
Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ένα πλαίσιο συνολικής μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ζήτημα της εποπτείας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η σωστή και αποτελεσματική εποπτεία είναι αυτή που διασφαλίζει την εμπιστοσύνη προς το θεσμό των ταμείων”.
Ανέφερε ότι σωστές συμβουλές που έχει λάβει το Υπουργείο Οικονομικών “εισηγούνται τη συνένωση της εποπτείας ταμείων και ασφαλειών στα πλαίσια μιας νέας ανεξάρτητης από την κεντρική Κυβέρνηση εποπτικής αρχής”.
“Αυτός είναι ο στόχος και μαζί με τις υπόλοιπες κινήσεις θεωρούμε ότι θα συμβάλει στη θεσμική ενίσχυση του τομέα”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι το σχέδιο πρόσθετης αποζημίωσης ταμείων που έχουν υποστεί ζημιά από το κούρεμα στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και είναι μέρος των κινήσεων που θέλουμε να προωθήσουμε για να ενισχύσουμε τον θεσμό.
Πρόσθεσε ότι “έχει ήδη δοθεί μια σημαντική αποζημίωση προς τα ταμεία ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, όμως θέλουμε να εξετάσουμε τις επιλογές στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων για σταδιακή επιπρόσθετη αποζημίωση προς τα μέλη αυτών των ταμείων ως άλλη μια κίνηση ενίσχυσης αυτού του θεσμού”.
Ερωτηθείς κατά πόσον η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα συμβάλει και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι διαβλέπει δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους που θα έχουν εξίσου σημαντικό όφελος.
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, ο πρώτος σχετίζεται με την ιδιότητα των συνταξιοδοτικών και ταμείων προνοίας ως θεσμικοί επενδυτές σε μια οικονομία, καθώς διεθνώς οι πιο μεγάλοι και αξιόπιστοι θεσμικοί επενδυτές είναι τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία.
Αναφέροντας ότι το μέγεθος αυτών των ταμείων στην Κύπρο προ του 2013 ήταν πολύ μικρότερο από ότι αναλογούσε σε μια οικονομία όπως την κυπριακή, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “η απουσία τέτοιων θεσμικών επενδυτών σε μια οικονομία έχει κόστος ενώ η ανάπτυξης τους θα έχει σημαντικότατο όφελος.
“Αν είχαμε στην Κύπρο σωστά ανεπτυγμένα αυτά τα ταμεία ακόμη και η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το οποίο οφείλεται στην αδυναμία του να εξεύρει κεφάλαια, θα μπορούσε πιθανώς να αποφευχθεί”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι καινούργιοι μέτοχοι των κυπριακών τραπεζών είναι ξένα επενδυτικά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία.
Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η δεύτερη παράμετρος σχετίζεται με τις ευκαιρίες που θα προκύψουν στον τομέα της διαχείρισης τέτοιων ταμείων, προσθέτοντας ότι “αν δημιουργήσουμε το σωστό αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο και αναπτυχθεί ο τομέας θα αναπτυχθούν ταυτόχρονα και οι ευκαιρίες διαχείρισης συνταξιοδοτικών ταμείων ως άλλος ένας πυλώνας του ευρύτερου τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών”.
Τέλος, ανέφερε ότι “σημαντικές μπορεί να είναι οι προοπτικές και για την ανάπτυξη του τομέα των διασυνοριακών ταμείων που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια θεσμική αναβάθμιση του τομέα”.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις