ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Μόνο με δύο ξεχωριστά τραπέζια μπορεί να υπάρξει διέξοδος στο Κυπριακό

Ακιντζί: Μόνο με δύο ξεχωριστά τραπέζια μπορεί να υπάρξει διέξοδος στο Κυπριακό

Μόνο με δύο ξεχωριστά τραπέζια όπου στο ένα θα συζητεί η ε/κ με την τ/κ πλευρά και στο άλλο η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία και θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους μπορεί να υπάρξει διέξοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε ομιλία του στην 7η Σύνοδο του Βοσπόρου. “Κάθε θέμα πρέπει να συζητηθεί εκ περιτροπής. Εάν για σας το εδαφικό είναι σημαντικό για μας είναι η εκ περιτροπής”, ανέφερε. Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος επειδή ακόμη υπάρχουν εμπόδια.

Στην ομιλία του ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι Τ/Κ πλευρά για 53 χρόνια είναι απομονωμένη και έχουν αφαιρεθεί τα δικαιώματά της. “Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο ομόσπονδο συνεταιρισμό και να αποτελέσουμε καλό παράδειγμα για την περιοχή μας. Με αυτή την αντίληψη συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό”, ανέφερε. 

Όπως είπε η πιο σημαντική αρχή για την ειρήνη είναι η οικονομική διασύνδεση και με την λύση του Κυπριακού αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ανέφερε ότι πρώτον με την επίλυση του Κυπριακού θα μπορεί όχι μόνο το φυσικό αέριο του Ισραήλ αλλά και της Κύπρου να περάσει από την Τουρκία και να ιδρυθεί ένας ενεργειακός διάδρομος. Δεύτερον, το νερό από την Τουρκία το οποίο ονόμασαν νερό της ειρήνης θα είναι για ολόκληρη την Κύπρο και επομένως αποτελεί μια δυναμική για το μέλλον. Τρίτον, η εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού καλωδίου από το Ισραήλ στην ‘νότια Κύπρο’ και από εκεί στην Ευρώπη είναι πολύ ακριβή και αντί αυτού θα μπορούσε να εγκατασταθεί μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Τουρκίας και από εκεί στην Ευρώπη διά της φτηνής οδού. “Όλα αυτά ίσως να φαίνονται εξωπραγματικά αλλά με μια λύση όλες οι πλευρές θα είναι κερδισμένες”, ανέφερε. 

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ‘νότια Κύπρος’ έχει να κερδίσει πολλά από ένα περιβάλλον στο οποίο θα διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι θα ανοίξουν τα λιμάνια της Τουρκίας για τα κυπριακά πλοία, θα ανοίξει ο εναέριος χώρος της Τουρκίας, θα μπορεί να συνεργάζεται με μια χώρα των 80 εκατομμυρίων. Όπως είπε ακόμη και για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ οι οποίες περνούν τώρα μια δύσκολη περίοδο θα δημιουργηθεί μια νέα προοπτική και θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες. 

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ακόμα ότι δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος, προσθέτοντας ότι ακόμη υπάρχουν εμπόδια. Όπως είπε, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ο ίδιος εργάστηκε με πείσμα ώστε να μην συνεχιστεί για άλλα 50 χρόνια το πρόβλημα που για μισό αιώνα εξακολουθεί να υπάρχει. “Με τον Αναστασιάδη έχουμε την ίδια ηλικία. Είναι η τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας και μάλιστα η τελευταία προσπάθεια για ομοσπονδιακό σύστημα. Οι επόμενες γενιές μεγάλωσαν χωρίς να γνωρίζουν η μια την άλλη και δυστυχώς βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο”, ανέφερε. 

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στα έξι κεφάλαια που είναι υπό συζήτηση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό λέγοντας ότι στα τέσσερα κεφάλαια υπήρξε σημαντική πρόοδος. Όπως είπε για την τ/κ πλευρά είναι σημαντικό να υπάρξει εκ περιτροπής προεδρία και ότι έχει συμβολική αξία ένας Τ/κ να μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος του κράτους του. 



Για το εδαφικό ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι πρέπει να γίνει μια δίκαιη διευθέτηση επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι επί 53 χρόνια έχουν πάρει τα δικαιώματα των Τ/κ αλλά επί 42 χρόνια και οι Ε/κ έχουν χάσει εδάφη και πρέπει σε αυτό να είναι δίκαιοι. Όπως είπε είναι σημαντικό η λύση να είναι δίκαιη αλλά και ρεαλιστική.
Για τις εξελίξεις στην Ελβετία, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η τ/κ πλευρά έκανε βήμα και περίμενε να υπάρξει ανταπόκριση και από την ε/κ πλευρά, ωστόσο η απάντηση της ε/κ πλευράς ήταν ότι δεν ήταν έτοιμη να κάνει το βήμα εάν δεν είχε επαφές με την ηγεσία της Ελλάδας και τα ε/κ κόμματα. Τότε, όπως είπε, έδωσαν την έγκρισή τους για να γίνουν οι επαφές και όταν επέστρεψαν, η ε/κ πλευρά επικέντρωσε  τις προσπάθειές της για να τελειώσει το εδαφικό και εκεί ήταν που δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι με την δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 είχε συμφωνηθεί να συζητηθούν τα θέματα εκ περιτροπής γι αυτό και δεν είναι δυνατόν να απομονωθεί το θέμα των εγγυήσεων. “Κάθε θέμα πρέπει να συζητηθεί εκ περιτροπής. Εάν για σας το εδαφικό είναι σημαντικό για μας είναι η εκ περιτροπής”, ανέφερε. 

Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ λέγοντας ότι αυτό που προτείνει ο ίδιος είναι να υπάρξουν δύο τραπέζια. Στο ένα τραπέζι να παρακαθίσουν η ε/κ και η τ/κ πλευρά για να συζητήσουν τα πέντε κεφάλαια και στο άλλο η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία για να συζητήσουν τις εγγυήσεις. Μεταξύ τους θα υπάρχει επικοινωνία. Όπως είπε το ίδιο πρότεινε και στο Μοντ Πελεράν. Το είχε συζητήσει αυτό και με τον Τ/κ Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και πήρε την έγκρισή του. Το ίδιο δεν έκανε και η Ελλάδα, ανέφερε, λέγοντας ότι “συζητούσαν συζητούσαν αλλά θετική απάντηση δεν κατάφεραν να φέρουν”. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με τον τρόπο που εξήγησε.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι έχουν χρόνο μέχρι το τέλους του 2016 και πως αυτό δεν είναι απειλή. Με τη νέα χρονιά, ανέφερε, θα υπάρξει νέος ΓΓ του ΟΗΕ και δεν γνωρίζουν σε ποια σειρά της ατζέντας του θα έχει το Κυπριακό. Δεύτερον, οι ΗΠΑ θα έχουν ένα νέο πρόεδρο του οποίου η στάση στο Κυπριακό δεν είναι γνωστή. Τρίτον, το φυσικό αέριο μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο διαμάχης όπως έγινε και στο παρελθόν που η ε/κ πλευρά ξεκίνησε γεώτρηση και η Τουρκία έστειλε το Μπαρμπαρός. Τη νέα χρονιά, ανέφερε, θα γίνει και πάλι γεώτρηση όπως ήδη ανακοινώθηκε. Τέταρτον, το 2018 θα υπάρξουν “προεδρικές εκλογές στην ε/κ πλευρά”, όπως αποκάλεσε τις εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι από τη μια προσπαθεί για την λύση του Κυπριακού και από την άλλη σκέφτεται τις εκλογές του 2018.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι έχει αφιερώσει τη ζωή του στην λύση του Κυπριακού αλλά αν δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, και αν η Ελλάδα με την Τουρκία δεν συμφωνήσουν τότε ‘η τδβκ θα συνεχίσει το δρόμο της”. Προειδοποιώντας για τους κινδύνους του 2017 έκανε έκκληση για δίκαιη λύση, ενώ είπε ότι η ζωή δεν σταματά. “Θέλω λύση αλλά μέχρι τότε δεν θα παγώσουμε την ‘τδβκ’. Πρέπει να αναπτύξουμε τις επενδύσεις. Στην ‘τδβκ’ μπορούν να γίνου επενδύσεις”, ανέφερε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top