ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι άλλαξε και ο ΠτΔ αποδέχθηκε τα όσα ο ίδιος απέρριπτε, διερωτάται η Αλληλεγγύη

Τι άλλαξε και ο ΠτΔ αποδέχθηκε τα όσα ο ίδιος απέρριπτε, διερωτάται η Αλληλεγγύη

Ερωτήματα και επικρίσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι εγκατέλειψε τις προϋποθέσεις που ο ίδιος έθετε στο Κυπριακό με αποτέλεσμα να «βρισκόμαστε ενώπιον μιας πιθανότητας κλεισίματος του Κυπριακού σε πέντε εβδομάδες», διατύπωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιώργάλλας.

«Τι είναι αυτό που άλλαξε και που οδήγησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εγκαταλείψει τις προϋποθέσεις που ο ίδιος έθετε και να αποδεχθεί όσα ο ίδιος απέρριπτε λίγες μέρες πριν;» διερωτήθηκε ο κ. Γιωργάλλας σε ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017.

Όπως είπε, «δεν πέρασαν ούτε δέκα μέρες από όταν ο Πρόεδρος διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι δεν θα ακολουθήσει χρονοδιαγράμματα και οδικούς χάρτες, ότι δεν θα πάει σε πενταμερή παρά μόνο αφού λυθούν όλα τα θέματα, ότι θέλει κριτήρια και συμφωνημένο χάρτη για το εδαφικό».
«Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο Πρόεδρος αποδέχθηκε όσα απέρριπτε. Αποδέχθηκε τον καθορισμό οδικού χάρτη. Αποδέχθηκε χρονοδιάγραμμα, μάλιστα ασφυκτικό. Αποδέχθηκε μια διεθνή διάσκεψη για την οποία δεν διευκρινίζεται η σύνθεσή της και που μάλλον θα εξελιχθεί σε πενταμερή χωρίς την επίσημη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Λέγοντας ότι με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν η συζήτηση θα συνεχιστεί στην Κύπρο και οι Αναστασιάδης και Ακκιντζί θα συναντηθούν στις 9 του Γενάρη στη Γενεύη και στις 11 θα ανταλλάξουν χάρτες και στις 12 θα επιχειρήσουν να κλείσουν το Κυπριακό, ο κ. Γιωργάλλας σημείωσε πως «με αυτά τα δεδομένα είναι σίγουρο ότι η Άγκυρα και ο κύριος Ακκιντζί δεν έχουν κανένα λόγο και κανένα κίνητρο να διαπραγματευθούν πριν από τη διεθνή διάσκεψη αφού η σύγκλησή της έχει συμφωνηθεί τελεσίδικα».

Είπε πως πρωταρχικός τουρκικός στόχος ήταν και παραμένει η παραπομπή όλων των θεμάτων που είναι ανοικτά σε μια πενταμερή διάσκεψη, για να προσθέσει πως «αυτός ο στόχος υλοποιείται».

Ο κ. Γιωγράλλας ανέφερε πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί ήδη τη διασύνδεση του εδαφικού με την εκ περιτροπής, με τις εγγυήσεις και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την παραπομπή τους στη διεθνή διάσκεψη.

«Γιατί τόση βιασύνη να κλείσει άρον άρον το Κυπριακό με συνοπτικές διαδικασίες, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει δείξει κανένα δείγμα υποχώρησης;», διερωτήθηκε ο κ. Γιωργάλλας.

Ο κ. Γιωργάλλας σημείωσε πως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζονται μόνο με σωστή λύση του Κυπριακού.

«Η κακή λύση θα τα τινάξει όλα στον αέρα και πρέπει να την αποτρέψουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα και τις επενδύσεις τους», τόνισε, προσθέτοντας ότι «εμείς στην Αλληλεγγύη δεν θα διστάσουμε να στηρίξουμε μια σωστή λύση αλλά και να απορρίψουμε μια κακή, δοτή και επιζήμια συμφωνία».


Αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Γιωργάλλας είπε πως αυτός παρουσιάζει αδυναμίες.

«Η διόρθωση αυτών των αδυναμιών και η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας πρέπει να αποτελούν τη βασική επιδίωξη όλων μας», είπε.

Σημείωσε ότι η Αλληλεγγύη αναγνωρίζει μεν ότι ο προϋπολογισμός καταγράφει μια προσπάθεια ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «έναν προϋπολογισμό από τα παλιά».

Στον φετινό Προϋπολογισμό, είπε, «εντοπίζουμε την προσέγγιση και τη διάθεση της Κυβέρνησης να επιστρέψει πίσω σε προβληματικές πρακτικές, με χαλάρωση των μέτρων και επαναφορά σε κάποιες περιπτώσεις καταχρηστικών απολαβών που είχαν αποκοπεί από προνομιούχους».


Λέγοντας ότι η κατάσταση στην οικονομία εξακολουθεί να είναι ρευστή και θα ήταν καλό να αποφευχθούν οι χαλαρώσεις για φέτος, ο κ. Γιωργάλλας υπενθύμισε τις επισημάνσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ότι η Κύπρος θα κληθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα καθότι η Κύπρος δεν συμμορφώνεται με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ.

Ο κ. Γιωργάλλας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη είσπραξης ανείσπρακτων οφειλών και καταπολέμηση των αδήλωτων οικονομικών συναλλαγών.

«Η μάστιγα αυτή που υπονομεύει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών περιλαμβάνει μια σειρά από αδήλωτες, `κρυφές` και μυστικές δραστηριότητες παραοικονομίας που κυμαίνονται από την αδήλωτη εργασία και το λαθρεμπόριο μέχρι τα ιδιαίτερα μαθήματα και την ταβέρνα ή το ιατρείο που δεν κόβουν αποδείξεις», είπε.

Ζήτησε τη λήψη τολμηρών μέτρων όπως τη μείωση των συντελεστών φορολογίας, τη θέσπιση κινήτρων για χρήση πλαστικού χρήματος, την εντατικοποίηση των ελέγχων φοροδιαφυγής, αλλά και τη θέσπιση απαγορευτικών προστίμων που θα είναι αντικίνητρα για τη φοροδιαφυγή.

«Με τέτοια μέτρα το Κράτος θα μπορέσει να κλείσει τις διαρροές στα έσοδα του, βελτιώνοντας σημαντικά την τόσο αναγκαία εισπρακτική του ικανότητα», κατέληξε.


Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



LIVE Μετάδοση από το Προεδρικό: Η Κύπρος γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

LIVE Μετάδοση από το Προεδρικό: Η Κύπρος γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top