ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περδίκης: «Συνεχίζονται οι πολιτικές συνενοχής πίσω από κλειστές πόρτες στο Κυπριακό»

Περδίκης: «Συνεχίζονται οι πολιτικές συνενοχής πίσω από κλειστές πόρτες στο Κυπριακό»

Συνεχίζονται στο Κυπριακό οι πολιτικές συμπεριφορές της συνενοχής πίσω από κλειστές πόρτες, μακριά από τους πολίτες και σε αντίθεση με όσα θέλουν και πιστεύουν, ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017.

«Απευθύνω για άλλη μια φορά μια εύλογη προειδοποίηση. Μην υποτιμάτε τον παράγοντα άνθρωπο. Μην υποτιμάται τους Κύπριους. Αυτός ο λαός έχει δυνάμεις που δεν τις υποψιάζεστε καν», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι δεν είναι όλοι οι Κύπριοι πειθήνια κομματόσκυλα ή άβουλα πρόβατα για να τους σύρουν σε μια άδικη μη βιώσιμη και προσβλητική συμφωνία για το Κυπριακό.

«Έχετε τεράστια ευθύνη πριν φέρετε ενώπιον του λαού ένα εκβιαστικό δημοψήφισμα να είστε βέβαιοι πρώτα ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στις ανάγκες των Κυπρίων», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε ότι το Κίνημα Οικολόγων επιθυμεί διακαώς την επίλυση του Κυπριακού νοουμένου ότι θα ανατρέπει τα κατοχικά δεδομένα και θα οδηγεί σε ένα ασφαλές μέλλον. Προσδοκεί είπε ότι η Βουλή θα έχει το δικό της συνταγματικό ρόλο στη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην είσοδο στη νέα εποχή. Η μεγαλύτερη ώρα, είπε, για τη Βουλή θα είναι η ώρα που θα ψηφίζει και θα εκγρίνει το αναθεωρημένο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια της εφαρμογής της συμφωνίας που θα εγκρίνει ο κυπριακός λαός σε ένα και μοναδικό δημοψήφισμα στο οποίο θα συμμετάσχουν μόνο οι νόμιμοι πολίτες της Δημοκρατίας.

Για το σκοπό αυτό, είπε, επιβάλλεται άμεσα να γίνει καταγραφή του πληθυσμού της Κύπρου από ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό για να μην επαναληφθεί το λάθος του 2004 όπου στο καθοριστικό δημοψήφισμα συμμετείχαν και οι Τούρκοι έποικοι.
Εξέφρασε επίσης προσδοκία για την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων, ασκώντας το συνταγματικό της ρόλο, θα εγκρίνει την κατάργηση των συμφωνιών εγγυήσεων του '60, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εγγυητριών δυνάμεων, που θα προνοεί οπωσδήποτε και την άμεση αποχώρηση των κατοχικών και άλλων ξένων στρατευμάτων.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό, είπε ότι επιδιώκεται η επαναδημιουργία μιας οικονομίας βασισμένης ανισομερώς στις υπηρεσίες του τριτογενή τομέα, μιας οικονομίας που θα είναι για πάντα εξαρτημένη από εξωγενείς παράγοντες και θα ευνοεί πάντα την ίδια οικονομική και κομματική νομενκλατούρα.

«Θα θέλαμε η Κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού να δώσει ελπίδα και νέα κατεύθυνση. Να επενδύσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας, βασιζόμενη εξίσου στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, δηλ. τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη βιοτεχνία, την εναλλακτική παραγωγή ενέργειας κ.ο.κ. και όχι μόνο στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών και των τραπεζών», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται η οικονομία και έπρεπε να αντικατοπτρίζεται στον προϋπολογισμό του 2017, είναι μια εκ βάθρων αλλαγή, που να αντικαταστήσει το κερδοσκοπικό και ανάλγητο σύστημα της διαπλοκής κομμάτων και οικονομικής ολιγαρχίας με ένα νέο αειφόρο μοντέλο βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης και πολιτικής.

Εκφράζοντας διαφωνία με την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή στην οποία όπως είπε, «κήρυξε για ακόμα μια φορά το τέλος της ύφεσης», ανέφερε ότι «κατά την άποψή μας πρέπει να απεγκλωβιστούμε από το κυνήγι των αριθμών και των δεικτών».

«Δεν συμφωνούμε με την άποψη ότι πρέπει να επιβάλλονται αιματηρές θυσίες, που μπορεί ακόμα και να προκαλέσουν μόνιμες αναπηρίες στην κοινωνική συνοχή, στην ποιότητα ζωής και στο περιβάλλον προκειμένου να βελτιωθούν οι δείκτες της οικονομίας, γεγονός που υποτίθεται ότι προσελκύει επενδύσεις που στη συνέχεια θα φέρουν τάχα θέσεις εργασίας και ευημερία», είπε.
Αυτή, είπε, είναι η θεωρία των κυβερνώντων, είναι η θεωρία της Τρόικας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μέχρι τώρα έφερε πολύ περιορισμένα αποτελέσματα. Κάποιοι δείκτες, πρόσθεσε, όντως βελτιώθηκαν μερικώς, η ανεργία μειώθηκε οριακά, η ανάπτυξη ως αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος είναι σημαντική αλλά η κοινωνία δυσπραγεί.

Είπε επίσης ότι στον προϋπολογισμό η αύξηση των κρατικών δαπανών για τη μισθοδοσία φαίνεται να απορροφάται κυρίως από την αύξηση των μισθών και ιδιαίτερα των μισθών των ολίγων.
Πρόσθεσε ότι μειώνονται επίσης οι δαπάνες του προϋπολογισμού για τις κοινωνικές παροχές.


Είπε ακόμα ότι φαίνεται καθαρά στον προϋπολογισμό και από την ομιλία του Υπουργού οικονομικών ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική του ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας στις τηλεπικοινωνίες και τα ακίνητα.

«Εμείς ως Οικολόγοι δεν στεκόμαστε δογματικά απέναντι στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Για εμάς, αυτό που έρχεται πρώτον είναι το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των καταναλωτών και πολιτών και μετά βεβαίως, το συμφέρον των εργαζομένων», είπε.

Στον τομέα της υγείας εξέφρασε λύπη γιατί - όπως είπε - τα όρια δαπανών που τέθηκαν τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Οικονομικών στα πλαίσια της εφαρμογής της τυφλής λιτότητας του μνημονίου, έχουν εξαρθρώσει τα δημόσια νοσοκομεία.

Παρατήρησε επίσης μεγάλη στασιμότητα στον τομέα της αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της κυπριακής ΑΟΖ. Αναφέρθηκε επίσης στην απουσία πιστώσεων για το περιβάλλον.

Στον τραπεζικό τομέα πρότεινε, μεταξύ άλλων, άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων του Προέδρου Αναστασιάδη για επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μη θεσμικοί κάτοχοι αξιογράφων και εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του βάρους της αδικίας με ανάληψη της ευθύνης από τις τράπεζες. Επίσης κατάργηση δια νόμου όλων των καταχρηστικών ρητρών των δανείων, τροποποίηση της νομοθεσίας και ένταξη των τραπεζών στο νόμο περί τοκογλυφίας και δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση για να απαμβλυνθεί αποφασιστικά το πρόβλημα των εξυπηρετούμενων δανείων.


Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top