Με αντάλλαγμα χρήματα και ένα αυτοκίνητο φέρεται να εξασφάλισε η οικογένεια μοναχού τα DVD, που κατατέθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στο πλαίσιο αγωγής που καταχώρησε η οικογένεια εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του ηγούμενου Επιφάνιου, της Μονής Μαχαιρά, της Εκκλησίας της Κύπρου και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για πράξεις και παραλείψεις τους.
Αυτό ελέχθη την Τρίτη 6/12 στην αίθουσα του δικαστηρίου, με τον δικηγόρο υπεράσπισης του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, Μάριο Χαρτζιώτη, να υποβάλλει στη μητέρα του μοναχού, Μαρία Θεοδούλου, ότι ο σύζυγός της εξασφάλισε τα DVD από τον πρώην μοναχό της Μονής Μαχαιράς, Αντρέα Θρασυβούλου, έναντι χρηματικού ποσού και έναντι ενός οχήματος, το οποίο ανήκε στην εταιρεία του πατέρα του 43χρονου μοναχού.
Επίσης, ο κ. Χαρτζιώτης της υπέβαλε ότι ο Αντρέας Θρασυβούλου, αφού του απηύθυναν την πρόταση για εξασφάλιση των DVD με αντάλλαγμα, ακολούθως επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Λεμεσού και του ζήτησε κάτι παραπάνω, για να μην δώσει τα συγκεκριμένα DVD στην οικογένεια του 43χρονου μοναχού.
Όπως υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ο κ. Χαρτζιώτης, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος του είπε να πάει στο καλό γιατί οι ομιλίες του δεν εξαγοράζονται.
Η αντεξέταση της μητέρας από το συνήγορο υπεράσπισης του Μητροπολίτη Λεμεσού έγινε σήμερα ενώπιον του Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Χάρη Πογιατζή, μέσα στα πλαίσια της ακρόασης της αγωγής, με την οποία ζητούνται αποζημιώσεις μέχρι και €2.000.000.
Οι γονείς υποστηρίζουν ότι ο γιος τους εγκλωβίστηκε από τους εναγόμενους και μετατράπηκε σε ένα “άβουλο όργανο στα χέρια τους”, “ένα πιόνι στα χέρια του γέροντα και των συνεργατών του”, με αποτέλεσμα να παρατήσει τις σπουδές του και να ακολουθήσει το μοναχισμό.
Κατά τη σημερινή δικάσιμο, ο κ. Χαρτζιώτης υπέβαλε στην Μαρία Θεοδούλου πως τον Αντρέα Θρασυβούλου τον γνώριζε πολύ πριν γίνει μοναχός, υποστηρίζοντας ότι ο σύζυγός της ήταν πολύ στενός φίλος με άτομα από την οικογένεια του πρώην μοναχού.
Η κ. Θεοδούλου αρνήθηκε, ωστόσο, οποιαδήποτε σχέση ή γνωριμία με το συγκεκριμένο πρόσωπο, λέγοντας ότι τον είδε μία ή δύο φορές στο γραφείο του συζύγου της, χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντα.
Ο δικηγόρος του Μητροπολίτη Λεμεσού της υπέβαλε ότι τον Αντρέα Θρασυβούλου τον γνώριζε πολύ πριν γίνει μοναχός, ενώ συναντήθηκε μαζί του στη Μονή Μαχαιρά το 2009, όταν ο ίδιος ήταν δόκιμος μοναχός.
“Είδα πολλούς μοναχούς το 2009 στη Μονή Μαχαιρά. Μπορεί ένας από αυτούς να ήταν και αυτός. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Τον είδα μία ή δύο φορές στο γραφείο του άντρα μου... Λεπτομέρειες για τη ζωή του ρωτήστε τον άντρα μου. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο γι` αυτόν τον άνθρωπο”, είπε η κ. Θεοδούλου.
Σε ερώτηση του κ. Χαρτζιώτη ποια η σχέση της με το Θεό, η κ. Θεοδούλου είπε: “Θέλω να πιστεύω ότι είμαι καλή χριστιανή. Πριν μπει ο γέροντας στη ζωή μας είχα μια κανονική θρησκευτική ζωή, όπως ο κάθε πολίτης. Από την ημέρα που αντίκρισα το γιο μου στο μοναστήρι με τα ράσα (2009), χωρίς καμιά προειδοποίηση, δεν μπορώ να μπω μέσα στην εκκλησία”.
“Ήταν Κυριακή των Βαΐων όταν τον είδα με τα ράσα για πρώτη φορά. Το βράδυ στον εσπερινό ένιωσα να χάνω την αναπνοή μου και να μου κόβονται τα πόδια. Έκτοτε δεν μπορώ να μπω μέσα στην εκκλησία. Μόλις ακούσω ψαλμωδίες και αντικρίσω ράσα μου κόβονται τα πόδια και τελειώνει η αναπνοή μου”, συνέχισε η κ. Θεοδούλου.
Ερωτηθείσα από την υπεράσπιση εάν έχει αλλάξει η πίστη της και τι έκανε για να ξεδιαλύνει αυτά που είχε μέσα της, η κ. Θεοδούλου διερωτήθηκε αν θα έπρεπε να κρατήσει την πίστη που είχε πριν ή αυτή που της μετέδωσε ο γέροντας, για να προσθέσει ότι με την προτροπή ενός εκ των τριών πνευματικών που έχει, αποτάθηκε σε ψυχολόγους, οι οποίοι την διαβεβαίωσαν ότι αυτό που έχει δεν είναι εμμονή.
Εξήγησε ότι μετά από συνομιλία που είχε με τον Ηγούμενο του Μαιχαιρά της είπε ότι ο λόγος που δεν μπορεί να μπει στην εκκλησία είναι “γιατί μπήκε ο δαίμονας” μέσα της, σημειώνοντας ότι κατόπιν μίλησε με τους πνευματικούς της, οι οποίοι δεν μπορούσαν να της δώσουν κάποια εξήγηση γι` αυτό και την παρέπεμψαν σε ψυχολόγο, ο οποίος της ξεκαθάρισε ότι αυτό που ένιωθε δεν ήταν εμμονή.
Ο κ. Χαρτζιώτης της υπέβαλε ότι αυτά που έχει μέσα της δεν πρόκειται να τα ξεδιαλύνει ποτέ, λόγω του πάθους και της εμμονής της με συγκεκριμένα άτομα.
Κληθείσα να απαντήσει τι ζήτα από τη συγκεκριμένη διαδικασία και αν θέλει λεφτά, η κ. Θεοδούλου είπε ότι το μόνο που ζητά είναι απαντήσεις και ο γιος της να πάρει τη θέση που του αξίζει.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: “Δεν τον θέλω Αρχιεπίσκοπο. Ένας άνθρωπος με 14 χρόνια σπουδές και ένα διδακτορικό σας φαίνεται λογικό να βρίσκεται στη Μονή Μαχαιρά και φτιάχνει γλυκό του αθασιού;”
Περαιτέρω, εξήγησε στο δικαστήριο ότι θέλει ο γιος της να απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων, που έχουν άλλοι ιερωμένοι σε άλλα μοναστήρια, όπως επισκέψεις στο σπίτι του κάθε Κυριακή.
“Γιατί ο γιος μου δεν έρχεται την Κυριακή να φάει μαζί μας; Αυτό που βλέπω να γίνεται στη Μονή Μαχαιρά και στο γιο μου δεν είναι μοναχισμός. Αν είναι μοναχισμός αυτό, εγώ δεν τον πιστεύω. Ζητώ η Εκκλησία της Κύπρου να αναλάβει τις ευθύνες της”, είπε.
Σε ερώτηση από τον κ. Χαρτζιώτη αν πιστεύει ότι είναι σωστό ένας γονιός να θέλει να καθορίζει τη ζωή του παιδιού του, μέσω των δικαστηρίων, η μητέρα του μοναχού απάντησε αρνητικά, ωστόσο, σημείωσε πως πιστεύει ότι όλα αυτά δεν είναι αποφάσεις του γιου της.
Στην υποβολή της υπεράσπισης του Μητροπολίτη Αθανάσιου ότι αυτή τη στιγμή έχει ένα γιο λυπημένο και στεναχωρημένο, λόγω της επιλογής της δικαστικής οδού από την ίδια, η κ. Θεοδούλου είπε: “Εσείς πιστεύετε ότι σήμερα εγώ είμαι ευτυχισμένη; Νομίζετε ότι ξεκίνησα αυτή τη διαδικασίας για φίτσιο; Ο πάτερ Ιουστίνος (έτσι ονομάζεται σήμερα ο 43χρονος μοναχός) ήταν δυστυχισμένος από τη μέρα που μπήκε στη Μονή Μαχαιρά και αυτό με έκανε να αποταθώ στη δικαιοσύνη, για να τον απελευθερώσω από το λάκκο, που τον έχουν βάλει ο γέροντας και οι συνεργάτες του”.
Κληθείσα από την υπεράσπιση να πει αν θεωρεί τα επίθετα που χρησιμοποίησε για το παιδί της μέσα στο δικαστήριο προσβλητικά, όπως “πιόνι του γέροντα”, “προϊόν του γέροντα”, “έρμαιο”, η κ. Θεοδούλου είπε ότι αναγκάζεται να τα πει “για να καταλάβει το δικαστήριο σε τι κατάσταση τον έχουν φέρει”.
“Δεν ήταν έτσι ο γιος μου πριν. Λέω την πραγματικότητα. Ο γιος μου υποφέρει. Το ξέρω ότι υποφέρει και για να μην υποφέρει είμαι εδώ”, ανέφερε.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί μεθαύριο Πέμπτη(8/12) στις 10:30
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις