Σε συζήτηση για τη διαμόρφωση εθνικής θέσης για το Κυπριακό κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο οποίος «πέρασε» με 152 ψήφους.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας, αφού επισήμανε ότι τις επόμενες μέρες έχουμε μπροστά μας την εντατικοποίηση της τελικής φάσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, τόνισε τη συμπαράσταση του στον πρόεδρο Αναστασιάδη, «με τον οποίο έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία, αλλά και την ενθάρρυνση μου και στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τον Μουσταφά Ακκιντζί, γιατί πιστεύω ότι για πρώτη φορά έχουμε μια θετική συγκυρία, να έχουμε δυο ηγέτες που θέλουν επίλυση του προβλήματος, και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά και οι γείτονες μας στην Τουρκία».
Σημείωσε ότι «οι διαρκείς δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών και της διεθνούς νομιμότητας δεν βοηθάνε καθόλου στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Άποψη μου είναι ότι δεν βοηθάνε καθόλου και την ίδια την Τουρκία».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια μικρή χώρα που θα φοβηθεί, αλλά ούτε και θα αντιδράσει σπασμωδικά σε παρόμοιες προκλήσεις». «Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες της ΕΕ. Τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι ταυτόχρονα τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία», επισήμανε.
«Επιμένουμε λοιπόν», πρόσθεσε, «να υποστηρίζουμε τη θετική ατζέντα και τις ευρωτουρκικές αλλά και τις ελληνοτουρκικες σχέσεις. Θα έλεγα μάλιστα ότι είμαστε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της θετικής ατζέντας, όταν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη διαμορφώνεται δυστυχώς ένα αρνητικό κλίμα». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τείνουμε διαρκώς το χέρι της φιλίας και της συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε θέματα αρχών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά, είναι διεθνές πρόβλημα που εδώ και 42 έτη προκύπτει από την παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της νήσου» και πως «αν λοιπόν θέλουμε βιώσιμη λύση, αυτή δεν μπορεί να προβλέπει τη συνέχεια ενός αναχρονιστικού πλαισίου εγγυήσεων, αλλά ούτε και την παρουσία, και μάλιστα τη μόνιμη παρουσία, των στρατευμάτων στο νησί. Αντιθέτως πρέπει να προβλέπει την αποχώρηση τους».
«Αυτή τη θέση σας καλώ να τη συμφωνήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Διότι, εντάξει, είστε υπέρ της ευθύνης, αλλά το να λέει κανείς διαρκώς ‘η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται', είναι ένα κλισέ, όλοι το ξέρουμε αυτό να το λέμε. Στην κρίσιμη στιγμή όμως πρέπει να πούμε άποψη». «Να πούμε», συνέχισε, «αν είμαστε υπέρ της λύσης, να πούμε τι θα κάνουμε για να τη διασφαλίσουμε και κυρίως να δούμε μαζί, θα έλεγα, να επικροτήσουμε ως εθνική γραμμή τη θέση μας και τη στάση μας στις κρίσιμες εντατικές συνομιλίες».
«Θα σας καλούσα λοιπόν, και αυτή η πρόσκληση απευθύνεται προφανώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε όλα τα κόμματα, να έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα να διαμορφώσουμε την εθνική μας θέση για το κρίσιμο αυτό θέμα και να καλέσουμε τους γείτονες μας να αναλογιστούν την ιστορική αλλαγή που θα επιφέρει στις σχέσεις μας, αλλά και στο αύριο των επόμενων γενεών, στις χώρες μας, στους λαούς μας, στην περιοχή μας, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος», είπε ο πρωθυπουργός.
«Και να καλέσουμε τους γείτονες μας», πρόσθεσε, «να χαμηλώσουν τους τόνους και να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με λογική και σύνεση», για να τονίσει: «Λογική και σύνεση σημαίνει ότι η κατοχή στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχιστεί και μόνο έτσι θα βρεθεί η τομή για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».
Από cnn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις