Ο εκλελεγμένος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, έλαβε σήμερα τον νενομισμένο όρκο ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στο πρώτο μέρος της τελετής η γενική συνέλευση εξέδωσε ψήφισμα αποτίοντας φόρο τιμής στον απερχόμενο ΓΓ Μπαν Γκι-μουν.
Ο κ. Γκουτιέρες αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2017. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού αμέσως μετά το νενομισμένο όρκο που έδωσε ενώπιον των 193 μελών των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την ετοιμότητά του να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες και να εμπλακεί προσωπικά σε καταστάσεις, όταν του ζητηθεί.
«Ως μέρος των καλών μου υπηρεσιών, είμαι έτοιμος να εμπλακώ προσωπικά στην επίλυση συγκρούσεων, όπου αυτό θα προσφέρει προστιθέμενη αξία, αναγνωρίζοντας τον ηγετικό ρόλο των κρατών μελών», είπε ο εκλελεγμένος ΓΓ του ΟΗΕ.
Ο κ. Γκουτιέρες χαρακτήρισε ως μεγαλύτερη πρόκληση την αδυναμία του ΟΗΕ να προλαμβάνει τις κρίσεις και τόνισε τη σημασία να αντιμετωπίζονται τα αίτια που τις προκαλούν. Ανέφερε ότι προτεραιότητες σε κάθε τι που κάνει ο ΟΗΕ θα πρέπει να είναι η ειρήνη και η ασφάλεια, η αειφόρος ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπου αποτυγχάνει η πρόληψη, είπε, "θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την επίλυση των κρίσεων. Από τις πρόσφατες κρίσεις στην Συρία, την Υεμένη, το Σουδάν και αλλού, μέχρι τις πολυετείς κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, χρειαζόμαστε διαμεσολάβηση, επιδιαιτησία, όπως και δημιουργική διπλωματία.»
Απευθυνόμενος αργότερα στους δημοσιογράφους, ο Αντόνιο Γκουτιέρες υποσχέθηκε να εργαστεί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον διεθνή οργανισμό, δεσμεύτηκε να εργαστεί για να γίνει πραγματικότητα η Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών.
«Το μόνο που θέλω είναι να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας», είπε και εξήγησε ότι το πρώτο πράγμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι να λες την αλήθεια. Είναι ο μόνος τρόπος αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις ανθρώπινες αλλά και τις διεθνείς σχέσεις», είπε.
Για τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ισχύει το ίδιο, να συνεργαστούμε για την επίλυση των προβλημάτων της ανθρωπότητας, ανέφερε.
Για τη συριακή κρίση, αλλά και άλλες κρίσεις, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να κινητοποιηθούν όλες οι προσπάθειες.
Επεσήμανε την ανάγκη τα Ηνωμένα `Εθνη να είναι έντιμος διαμεσολαβητής, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ΓΓ δεν είναι ο ηγέτης του κόσμου, καθώς η ισχύς του ΟΗΕ πηγάζει από τα κράτη μέλη.
Στην ομιλία του αμέσως μετά τη διαβεβαίωση, ο Αντόνιο Γκουτιέρες απέτισε φόρο τιμής στον απερχόμενο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για τη δεκαετή του προσφορά, τη δέσμευσή του στην ειρήνη και την ασφάλεια, την αειφόρο ανάπτυξη και τις πρωτοβουλίες του να τεθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο του έργου του διεθνούς οργανισμού.
«Είναι τιμή μου που συνεχίζω στα βήματά σας ακολουθώντας τις ίδιες αξίες που μας ενώνουν όλους», είπε ο εκλελεγμένος ΓΓ, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στην συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι η δυναμική που δημιούργησε είναι ασταμάτητη.
Αναπτύσσοντας στα 193 κράτη – μέλη του διεθνούς οργανισμού το προσωπικό του όραμα, είπε πως όταν πριν 21 ορκιζόταν Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ο κόσμος ήταν γεμάτος αισιοδοξίας από τον τερματισμό του ψυχρού πολέμου.
«Κάποιοι το περιέγραφαν ως το τέλος της ιστορίας, πιστεύοντας ότι θα ζούσαμε σ’ ένα κόσμο ειρηνικό, με οικονομική ευημερία για όλους. Όμως συνέβη το αντίθετο. Η ιστορία φαίνεται πως σε κάποια μέρη πάγωσε και όταν διαλύθηκε η παλαιά τάξη, η ιστορία επέστρεψε εκδικούμενη», επεσήμανε.
Αναφέρθηκε στην αναβίωση παλαιών εχθροτήτων, δημιουργία νέων συγκρούσεων και περίπλοκων καταστάσεων στις διεθνείς σχέσεις και την εμφάνιση της διεθνούς τρομοκρατίας.
Δίνοντας κοινωνικό πρόσημο στο πρόγραμμά του, ο Αντόνιο Γκουτιέρες μίλησε για τις μεγάλες ανισότητες που δημιουργήθηκαν παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την παγκοσμιοποίηση, ακόμη και σε πολύ προηγμένες χώρες, αφήνοντας πίσω μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
«Όλα αυτά βάθυναν το ρήγμα μεταξύ του λαού και των πολιτικών κατεστημένων, με αποτέλεσμα να βλέπουμε σε αρκετές χώρες αυξημένη αστάθεια, κοινωνική αναταραχή, ακόμη και βία και συγκρούσεις", ανέφερε και πρόσθεσε πως "πολλοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους, όχι μόνο στις κυβερνήσεις τους, αλλά και στους διεθνείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών".
Διαπιστώνοντας ότι ο φόβος καθοδηγεί πολλές από τις πράξεις των ανθρώπων, είπε πως πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους, χωρίς ωστόσο να χάνουμε τις οικουμενικές μας αξίες.
«Είναι καιρός να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μεταξύ λαού και ηγετών, εθνικά και διεθνώς. Είναι καιρός οι ηγέτες να δείξουν πως ακούν και νοιάζονται για τον ίδιο το λαό τους και την παγκόσμια σταθερότητα και αλληλεγγύη, στις οποίες στηριζόμαστε», ανέφερε.
Κάλεσε τα Ηνωμένα `Εθνη να πράξουν το ίδιο, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες τους και να μεταρρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται.
«Ο οργανισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολυμερούς διπλωματίας, αλλά οι προκλήσεις ξεπερνούν την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε», ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις