ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Γιατί Ρωσία και Τουρκία ίσως έρθουν πιο κοντά μετά τη δολοφονία Καρλόφ

Guardian: Γιατί Ρωσία και Τουρκία ίσως έρθουν πιο κοντά μετά τη δολοφονία Καρλόφ

Με τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, μετά την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ, ασχολείται σε άρθρο του ο Guardian, εξηγώντας πως οι δύο χώρες πιθανότατα θα έρθουν πιο κοντά.

Με τίτλο: «Γιατί η δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη ίσως φέρει την Τουρκία και την Ρωσία πιο κοντά», η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει πως Ερντογάν και Πούτιν θα «βρουν κοινό έδαφος στην επιθυμία τους να κατηγορήσουν τρίτους για το θάνατο του Καρλόφ».

«Πολλοί υποστήριζαν πως η δολοφονία του πρέσβη θα μπορούσε να είναι το σημείο μηδέν μιας νέας παγκόσμιας σύγκρουσης στην περιοχή», σημειώνει, αρχικά, ο Guardian, και προσθέτει: «Ο Πούτιν και ο Ερντογάν όμως κινήθηκαν τάχιστα για να περιορίσουν την οποιαδήποτε ζημιά στη σχέση των δυο χωρών και σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δυο ηγέτες θα βρουν κοινό έδαφος στην προσπάθεια τους να κατηγορήσουν τους στρατηγικούς τους αντιπάλους για τη δολοφονία».

Τόσο η Αγκυρα, όσο και το Κρεμλίνο ανακοίνωσαν πως η συνάντηση μεταξύ των δυο χωρών τους και του Ιράν, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα, θα διεξαχθεί κανονικά.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Ερντογάν μετά το τηλεφώνημα του στον Πούτιν, όταν είπε πως «η συνεργασία των δυο χωρών μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα είναι ακόμα ισχυρότερη», αναφέρει το δημοσίευμα.

Παραθέτοντας την άποψη του Τούρκου σχολιαστή, Μουσταφά Ακιόλ, το δημοσίευμα τονίζει πως «οι δυο ηγέτες πιστεύουν στην ύπαρξη μιας ''δυτικής συνωμοσίας'' που τους θέλει αντίπαλους».

Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές κανένας από τους δυο ηγέτες δεν είχε κίνητρο για να «χαλάσει» την κοινή τους δράση στο Συριακό. 

O Ααρον Στέιν, μέλος της δεξαμενής σκέψης «Atlantic Council» υπογράμμισε πως λόγω της δολοφονίας του Καρλόφ, η Ρωσία θα αποκτήσει ακόμα περισσότερο το πάνω χέρι στις σχέσεις με την Τουρκία. «Ηδη ήταν σε θέση ισχύος, τώρα απλά αυτή της η θέση ενισχύθηκε», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, Ρώσοι και Τούρκοι αξιβματούχοι κάνουν λόγο για σχέδιο πίσω από την δολοφονία, με τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιμίρ να μιλά για «σκοτεινές δυνάμεις», ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε σε «συνομωσία με σκοπό την διατάραξη των ρωσωτουρκικών σχέσεων». Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έβλεπαν συνωμοσίες πίσω από το τραγικό συμβάν. Ο Ρώσος γερουσιαστής Φραντζ Κλίοντσεβιτς ισχυρίστηκε πως «από πίσω κρύβονται εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ», ενώ Τούρκοι κατηγόρησαν τον Γκιουλέν.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Σινάν Ουλγκιούν, υπογράμμισε πως η δολοφονία του Καρλόφ, δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο με αυτό της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους.

«Αυτή τη φορά, καμία από τις δυο πλευρές δεν έχει λόγο να υψώσει τους τόνους. Φυσικά, η Μόσχα θα απαιτήσει μια εξονυχιστική έρευνα και θα πρέπει να αναζητηθεί το αν πρόκειται για μια μοναχική επίθεση ή αν υπάρχει πυρήνας τζιχαντιστών που έχει διεισδύσει στην τουρκική αστυνομία», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top