Με στόχο την ανάπτυξη του τομέα της αστρονομίας και της αστροπαρατήρησης στην Κύπρο ανακοινώθηκε σήμερα και επίσημα η ίδρυση της Κυπριακής Ακαδημίας Αστρονομίας και Διαστήματος.
Η Διάσκεψη Τύπου για την έναρξη της λειτουργίας της Ακαδημίας δόθηκε στο Science & Space Cafe, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών και Έργων Μάριου Δημητριάδη.
Ο Υπουργός, στο χαιρετισμό του, είπε πως σήμερα κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς την ενδυνάμωση του τομέα της Αστρονομίας στην Κύπρο, ενός νέου τομέα με φανατικούς υποστηρικτές και φανατικά μέλη.
Σημείωσε πως όταν είχε αναλάβει το Υπουργείο είχε διαπιστώσει πως υπήρχε σταστιμότητα στον τομέα αυτό, στον οποίο η ΕΕ ολοένα και περισσότεροι επενδύει περισσότερα κονδύλια καθώς θεωρεί πως έχει μέλλον. “Υπάρχουν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίες θεωρούν ότι ένας από τους σημαντικότερους τομείς που μπορεί να φέρει ανάπτυξη στη χώρα τους, είναι και ο τομέας του διαστήματος”, είπε.
Εξήγησε πως ο τομέας του διαστήματος δεν αφορά μόνο ότι έχει να κάνει με πλανήτες αλλά γενικότερα ότι βρίσκεται στο διάστημα και έχει να κάνει με τεχνολογία, όπως δορυφόροι για επιτήρηση της ΑΟΖ, πληροφορίες για πυρκαγιές, και άλλα.
Ο κ. Δημητριάδης είπε πως το θετικό με το να προχωρήσει η χώρα στο επόμενο στάδιο, ένα στάδιο πριν να καταστεί πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, είναι το γεγονός ότι το 90% της συνδρομής που πληρώνουμε θα έρχεται πίσω ως μορφή χρηματοδότησης προγραμμάτων που έχουν να κάνουν με το διάστημα. Το ποσό αυτό ανέρχεται στο 1,2 εκ ευρώ και θα είναι διασφαλισμένο για τα επόμενα 5 χρόνια πως θα επενδύεται στον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης και θα εναπόκειται στους επιστήμονες κατά πόσο θα αξιοποιούν αυτό το κονδύλι.
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τέλος πως θα είναι στο πλάι της Ακαδημίας στη νέα της προσπάθεια και σημείωσε πως με αυτά τα μικρά αλλά σταθερά βήματα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.
Ο ιδρυτής του Science Cafe Γιώργος Τζίβας μίλησε αρχικά για την ιδέα δημιουργίας του science cafe, το οποίο με τις πολλές δράσεις του έχει ως στόχο τη δημιουργία επιστημονικών ερεθισμάτων για τους νέους που είναι “κολλημένοι” στα κινητά τους.
“Σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος του science cafe, είμαστε σε θέση να ομολογήσουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση πως το θέμα της προώθησης της αστρονομίας και του διαστήματος στην Κύπρο έχει ξεκολλήσει από την προηγούμενη περίοδο της αδράνειας στην οποία μεμονωμένες ομάδες έδιναν τον δικό τους αγώνα για την προώθηση της αστροπαρατήρησης στην Κύπρο”, είπε.
Όπως ανέφερε ο κ. Τζίβας φέτος, έγιναν κάποια πολύ σημαντικά βήματα καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία χάρη στο πείσμα του Υπουργού Μεταφορών έγινε συνεργαζόμενο μέλος στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε και έγινε θεσμική γιορτή στο Προεδρικό η παγκόσμια Ημέρα Αστρονομίας, ενώ ο παγκοσμίου φήμης Ελληνοαμερικανός αστρονομικός της ΝΑΣΑ Θανάσης Οικονόμου επισκέφθηκε την Κύπρο και σε συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αποφασίστηκε η δημιουργία αστεροσκοπείου στο Τρόοδος. Επίσης, πρόσθεσε, ένα ακόμη σημαντικό βήμα είναι η απόφαση για προώθηση και ανάπτυξη του αστροτουρισμού στην Κύπρο.
Ο κ. Τζίβας είπε πως μετά από αυτές τις εξελίξεις, όλοι όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από μια ομπρέλα, αυτή της Κυπριακής Ακαδημίας Αστρονομίας και Διαστήματος ενώ ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών, τον προσεχή Απρίλιο, του πρώτου αστεροσκοπείου.
Τόνισε πως όλα αυτά τα επιτεύγματα στον τομέα της αστρονομίας δεν θα ήταν εφικτά αν δεν υπήρχε ο Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας που με τα δραστήρια μέλη του άλλαξαν καθοριστικά τους συσχετισμούς στην κυπριακή αστροπαρατήρηση.
Στη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Ακαδημίας Αστρονομίας και Διαστήματος προτάθηκε και αποδέχθηκε τη θέση ο Αστροφυσικός Στέλιος Τσαγγαρίδης.
Μιλώντας στη διάσκεψη, ο κ. Τσαγγαρίδης αφού ευχαρίστησε όσους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, αναφέρθηκε στην απόφαση του να ακολουθήσει την αστροφυσική και στους προβληματισμούς για τη συγκεκριμένη επιστήμη στην Κύπρο.
Όπως είπε, η αστροφυσική είναι κάτι που έπρεπε και πρέπει να συμβαίνει στην Κύπρο καθώς για πάνω από 200 μέρες το χρόνο έχει καθαρούς ουρανούς και συνεπώς μεγάλο πεδίο για αστροπαρατήρηση.
“Η αστροφυσική είναι κάτι που συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι κοιτάζουν τον ουρανό και προσπαθούν να μελετήσουν με επιστημονικό τρόπο τον νυκτερινό ουρανό, τον ήλιο, όλα τα σώματα όλα τα συστήματα πέραν της γης και προέρχεται από την αγάπη και την περιέργεια του ανθρώπου για το τι υπάρχει εκεί πάνω”, είπε.
Αν και η περιοχή μας, όπως είπε, έχει προσφέρει πολλά στην επιστήμη μέσα στην ιστορία, η Κύπρος δεν έχει προσφέρει πολλά στο διεθνή τομέα έρευνας μέχρι σήμερα. “Ελπίζουμε ότι με την Κυπριακή Ακαδημία Αστρονομίας και Διαστήματος, αυτό θα αλλάξει”, είπε, και σημείωσε πως ο στόχος του είναι ένας Κύπριος αστρονόμος να μπορεί να ζει και να εργάζεται στην Κύπρο και να προσφέρει στην παγκόσμια έρευνα στην επιστήμη.
Στη διάσκεψη μίλησαν εκπρόσωποι του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, του Κυπριακού Οργανισμού Αστρονομίας, του εκπαιδευτικού πλανητάριου Starlab, του Innovation Gym και του House of Science Λεμεσού.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις