Μοναδικές στιγμές έζησαν σήμερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής του Πωμού καθώς η υπερχείλιση του φράγματος αποτέλεσε περιβαλλοντικό υπερθέαμα που σε συνδυασμό με την μοναδικότητα του πράσινου της φύσης συνέθεσε ένα ξεχωριστό τοπίο, ποικίλων χρωμάτων και ήχων.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Κύπρου Ανδρέας Μανώλη ανέφερε πως σε λίγες μέρες μετά και την υπερχείλιση του φράγματος του Πωμού, αναμένεται και η υπερχείλιση του φράγματος της Αργάκας καθώς παρατηρείται αυξημένη ροή, ενώ ικανοποιητική ροή νερού καταγράφεται και στα άλλα τρία μεγάλα φράγματα της Πάφου του Ασπρόκρεμου,της Ευρέτου και της Καναβιού.
Ο κ. Μανώλη είπε πως μετά τις βροχές των τελευταίων δεκαπέντε ημερών τα αποθέματα νερού έχουν ανέβει στο 21,6% στο σύνολο των φραγμάτων της Κύπρου και αυτό επεξήγησε σε εκατομμύρια μεταφράζεται σε 62.675.000 κυβικά μέτρα νερού.
Όσον αφορά τα φράγματα της Πάφου ο κ.Μανώλη είπε πως η ροή νερού βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, με ποσοστό πληρότητας το 33,6% , ωστόσο παρατήρησε πέρσι το ποσοστό ανήλθε στο 61,8%.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Πωμού Ευάγγελος Στυλιανού ανέφερε πως η υπερχείλιση του φράγματος έγινε στις 10:00 το πρωί και ευχήθηκε όπως αυτή, αποτελέσει την συνέχεια και για τα υπόλοιπα φράγματα της Κύπρου.
Ο κ. Στυλιανού μιλώντας στο ΚΥΠΕ αναφέρθηκε στην ευεργετικότητα των βροχών, στον πολύ καλό μήνα Δεκέμβρη αλλά και στην υπερχείλιση του φράγματος της κοινότητας του που συμβάλει – όπως είπε- στον εμπλουτισμό των υπόγειων νερών και στις δενδροφυτεύσεις .
Ακολούθως ο κοινοτάρχης είπε πως ο Πωμός είναι μια γεωργική κοινότητα , μια ακριτική περιοχή η οποία διαθέτει μεγάλης έκτασης γεωργική γή.
Είναι, συνέχισε, “ και μια προσπάθεια για να πείσουμε τον κόσμο να ασχοληθεί με την γεωργία”.
Ο κ. Στυλιανού αναφέρθηκε στην συνέχεια στην απαίτηση των κατοίκων της περιοχήw που είναι εδώ και χρόνια η μείωση του κόστους του νερού.
Επί του θέματος ανέφερε η κοινοτική αρχή του Πωμού έχει αποστείλει και σχετική επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκο Κουγιάλη. Είμαστε, είπε ο κοινοτάρχης, “ μια ακριτική περιοχή , το κόστος του νερού είναι πολύ ακριβό και αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για να μπορέσει κάποιος να ασχοληθεί με τη γεωργία”.
Ο Ανδρέας Παπαχριστοφή κάτοικος της περιοχής ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως οι κάτοικοι ασχολούντο παλιά με τη γεωργία . Τώρα σημείωσε,επειδή είναι ακριβό το νερό και τα λιπάσματα οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν την γεωργία. Σύμφωνα με τον κ. Παπαχριστοφή το φράγμα του Πωμού έχει να υπερχειλίσει εδώ και δύο χρόνια.
Επισκέπτης της περιοχής ο Γιώργος Γρηγορίου από την Λευκωσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως τα Σαββατοκύριακα επισκέπτεται τακτικά τον Πωμό αφού εκεί διατηρεί κατοικία. Σήμερα είπε “ έχουμε δει και την υπερχείλιση του φράγματος του Πωμού” εκφράζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό του γιατί –όπως είπε- η περιοχή χρειάζεται νερό για να βοηθηθούν οι κάτοικοι με τη γεωργία και να επανέλθει το επάγγελμα του γεωργού, που τείνει να εκλείψει.
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Άρης Διονυσίου πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Πωμού είπε πως το φράγμα του Πωμού είναι το πρώτο που υπερχειλίζει παγκύπρια. Έχουμε είπε την ευλογία να δεχόμαστε βροχόπτωση ίσως και τη μεγαλύτερη από τις άλλες περιοχές της Κύπρου σημειώνοντας πως η υπερχείλιση σίγουρα θα βοηθήσει.
Στην σημερινή γιορτή του Πωμού λόγω της υπερχείλισης δεν έλειψε η ζιβανία, το χαλούμι, η λούντζα και το λουκάνικο
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις