ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «Politico» ισχυρίζεται ότι η Μόσχα υπονομεύει τον ΠτΔ και τις συνομιλίες του Κυπριακού

Το «Politico» ισχυρίζεται ότι η Μόσχα υπονομεύει τον ΠτΔ και τις συνομιλίες του Κυπριακού

Αν και ο πήχης των προσδοκιών έχει χαμηλώσει τις τελευταίες μέρες, τα πρώτα καλά νέα έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν από το μέτωπο της Γενεύης, με την τεράστιας συμβολικής σημασίας ανταλλαγή χαρτών για το εδαφικό, εκτιμά η De Morgen σε ανυπόγραφη ανταπόκριση υπό τον τίτλο «Πρόοδος συμβολικού χαρακτήρα στις συνομιλίες για το Κυπριακό» - Παραμένουν πάντως τα εμπόδια που απειλούν να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες, σημειώνει η εφημερίδα, παραπέμποντας στο πολιτειακό (εκ περιτροπής προεδρία), το περιουσιακό και το ζήτημα της ασφάλειας/εγγυήσεων.

Την ίδια ώρα το Politico ισχυρίζεται ότι «η Κύπρος φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει το ενδεχόμενο επανένωσης», καθώς η Μόσχα έχει να κερδίσει πολλά από τη διατήρηση της διχοτόμησης.

"Καθώς οι Κύπριοι ηγέτες βρίσκονται σε διένεξη με την Ελλάδα, την Τουρκία και το ΗΒ γύρω από τα πιο ευαίσθητα σημεία μιας ενδεχόμενης συμφωνίας επανένωσης της νήσου, αυξάνονται οι φόβοι τορπιλισμού της από τη Ρωσία", αναφέρει το δημοσίευμα, "μια και τα συμφέροντα της Μόσχας δεν εξυπηρετούνται από μία ειρήνευση, η οποία θα μετρίαζε τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ - ανοίγοντας το δρόμο για την επίσημη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ -, θα παρείχε στην Τουρκία μία νέα πηγή εισαγωγών φυσικού αερίου και θα εξασφάλιζε στις Βρυξέλλες μια ιστορία διπλωματικής επιτυχίας, μετά από μια σειρά αποτυχίες πέρυσι".

Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζει το δημοσίευμα, η ελληνοκυπριακή πλευρά φοβάται ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τους δεσμούς της με περιθωριακά εθνικιστικά κόμματα και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, για να υπονομεύσει τις συνομιλίες. Κυβερνητική μάλιστα πηγή φέρεται να επιβεβαιώνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενήμερη σε σχέση με τις ρωσικές ενέργειες και παρακολουθεί την κατάσταση.

Η Ρωσία, σημειώνει η αρθρογράφος, δεν εμπλέκεται άμεσα στις συζητήσεις, αλλά εκφράζεται ανησυχία ότι θα κάνει χρήση της ήπιας ισχύος της, προκειμένου να επηρεάσει την κοινή γνώμη, ιδίως στην περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία και ξεκινήσουν εκστρατεία εν όψει του δημοψηφίσματος.

Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι έχει ήδη αρχίσει η προσπάθεια υπονόμευσης, μια και ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Stanislav Osadchiy, κατηγορείται τον τελευταίο μήνα ότι στέλνει αντιφατικά μηνύματα αναφορικά με τη θέση της κυβέρνησής του στην επανένωση της νήσου, δεδομένου ότι από τη μία υπογραμμίζει την υποστήριξη της Μόσχας στην εξεύρεση λύσης και από την άλλη είναι ο μοναδικός ξένος αντιπρόσωπος που παρέστη στα τέλη Δεκεμβρίου σε σεμινάριο μεταξύ των πέντε μικρότερων κομμάτων, επίκεντρο του οποίου ήταν η αντίθεση στην επανένωση και στο ρόλο του Αναστασιάδη στις συνομιλίες. 

Η Μόσχα, ισχυρίζεται η συντάκτρια, είχε προκαλέσει και στο παρελθόν προβλήματα, κατά την προηγούμενη και μοναδική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού το 2004, όντας η μοναδική χώρα που είχε ασκήσει βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τις αναγκαίες αλλαγές σε περίπτωση επανένωσης της νήσου. Το ερώτημα που τίθεται, επομένως, είναι το κατά πόσο θα πράξει το ίδιο και αυτή τη φορά, είτε δημοσίως είτε κρυφά, ενώ υπάρχει ανησυχία στη Λευκωσία και σε σχέση με την αρνητική ειδησεογραφική κάλυψη του Αναστασιάδη και με τις εμφανείς προσπάθειες δυσφήμισης του. Παράδειγμα αυτής της επιχείρησης δυσφήμισης είναι ο δημοσιογράφος John Helmer, με έδρα τη Μόσχα, ο οποίος τον Οκτώβριο μετέδιδε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει τον Αναστασιάδη προς την επίτευξη μίας συμφωνίας προς όφελος της Τουρκίας, με στόχο τη χαλάρωση των δεσμών της χώρας με τη Ρωσία.

Ολοκληρώνοντας, η συντάκτρια, αφού αναφέρεται στους μακρόχρονους οικονομικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς δεσμούς Ρωσίας και Κύπρου, συνοψίζει τους ευρύτερους γεωπολιτικούς λόγους για τους οποίους διπλωμάτες και αναλυτές θεωρούν η Μόσχα επιδιώκει τη διατήρηση της διχοτόμησης της νήσου, λόγοι οι οποίοι έχουν κυρίως να κάνουν αφενός με την πιθανότητα η ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αφετέρου με το ενδεχόμενο η Τουρκία αλλά και η ΕΕ να εισάγουν φυσικό αέριο μέσω του αγωγού από την Κύπρο και το Ισραήλ. 

Από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Έτσι εκλέγεται ο Πρόεδρος - Πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Τι γίνεται αν υπάρξει ισοψηφία

• Θρίλερ στην Αμαλιάδα: Και έκτο νεκρό βρέφος - Η αλλαγή της κατάθεσης από τη μητέρα του τελευταίου παιδιού

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

Σε απόλυτο ντέρμπι, στο οποίο όμως εμφανίζει μικρό προβάδισμα η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top