Διάλογο για το κτήριο της Βουλής που θα συμπεριλαμβάνει και το υφιστάμενο Δημοτικό Θέατρο, ξεκινά πολύ σύντομα ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Συλλούρης, με την εμπλοκή του Τμήματος Πολεοδομίας, των Δημοσίων Έργων, του Δήμου Λευκωσίας και άλλων φορέων.
Σε μια εφ` όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου για την πορεία υλοποίησης των προγραμματικών του θέσεων, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις εξαγγελίες που είχε προβεί τον Ιούνιο του 2016 και έχουν υλοποιηθεί, όπως η καθιέρωση της συνεδρίας της Ολομέλειας της Παρασκευής, η διαμόρφωση πλάνου των συνεδριάσεων των Επιτροπών, η δημιουργία Νομικού Τμήματος στη Βουλή και νομικών συμβούλων του ιδίου, η ηλεκτρονική ψηφοφορία και η αξιοποίηση πρώην Βουλευτών.
Αναφέρθηκε επίσης στις εξαγγελίες προς υλοποίηση όπως η εταιρική διακυβέρνηση και η ηλεκτρονική επικοινωνία, η διαφάνεια και οι σχέσεις με τα ΜΜΕ, η αξιοποίηση του προσωπικού της Βουλής και η κτιριακή βελτίωση, ενώ σημείωσε πως προωθείται η πλήρης αυτονόμηση της Βουλής.
Όσον αφορά το κτιριακό, και απαντώντας σε ερώτηση για τον αν εγκαταλείφθηκε η ιδέα μετακίνησης της Βουλής στην είσοδο της Λευκωσίας, ο κ. Συλλούρης είπε πως ορθολογιστικά συμφέρει στο κράτος και στη Λευκωσία, η Βουλή να πάρει το Θέατρο δίπλα και να επεκταθεί στο χώρο που είναι και με αυτό τον τρόπο θα διορθωθούν και πολλά κακώς έχοντα στο υφιστάμενο κτήριο.
Ο κ. Συλλούρης είπε πως η άποψη ότι θα γίνει ξανά Θέατρο είναι ορθολογιστικά λανθασμένη και στηρίζεται στο συναισθηματισμό, καθώς δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης και θα δημιουργήσει προβλήματα ασφάλειας -ιδιαίτερα στη Βουλή- τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη συνέχεια με μονοδρόμηση ή με άλλους τρόπους.
“Δεν μπορεί ο Δήμος Λευκωσίας για να ανοίξει ένα μικρό μπαράκι να ζητά 20-30 πάρκινγκ και εδώ να κτιστεί θέατρο 1200 θέσεων και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός, είτε με τεχνοκράτες, είτε από ΕΤΕΚ να ασχοληθεί με το ζήτημα”, είπε και πρόσθεσε πως με την Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας συμφώνησαν να ξεκινήσει ένας διάλογος για την ευρύτερη περιοχή και τη διεξαγωγή ακόμη και ενός διαγωνισμού. Στο διάλογο αυτό θα κληθούν να συμμετάσχουν το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ο Δήμος Λευκωσίας και άλλοι φορείς.
“Αν σε αυτά τα πλαίσια βρεθεί τρόπος να φιλοξενηθεί η Βουλή, δεν έχω διάθεση να στηρίξω την άποψη να φύγει η Βουλή από το Δήμο Λευκωσίας. Αν όχι, θα πρέπει να εξεταστούν άλλες λύσεις, μια εκ των οποίων είναι η είσοδος της Λευκωσίας ή το Συνεδριακό Κέντρο”, είπε.
Αναφορικά με την αποτίμηση του έργου του, ο κ. Συλλούρης είπε αρχικά πως αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του και έχοντας την προσωπική του κοινοβουλευτική εμπειρία πολλών ετών, διαπίστωσε ή και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια για βελτίωση και εκσυγχρονισμό του κοινοβουλευτικού έργου σε όλα τα επίπεδα και πρόσθεσε πως γι’ αυτό εξήγγειλε τον Ιούνιο κάποιες προγραμματικές θέσεις.
Ο κ. Συλλούρης χώρισε τη διάσκεψη στις προγραμματικές θέσεις που έχουν υλοποιηθεί και σε αυτές που δρομολογούνται. Ξεκινώντας με αυτές που έχουν υλοποιηθεί, αναφέρθηκε πρωτίστως στην καθιέρωση της Παρασκευής ως τακτικής ημέρας συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής. Με αυτή, όπως είπε, έχει αυξηθεί ο διαθέσιμος χρόνος προετοιμασίας των νομοσχεδίων τόσο σε επίπεδο των κοινοβουλευτικών επιτροπών όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα καλύτερου προγραμματισμού των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Παράλληλα, παρέχεται μεγαλύτερη άνεση χρόνου στην κατάθεση νομοσχεδίων, αλλά και χρόνος προκαταρκτικού ελέγχου τους. Πρόσθεσε, πως με τη διευθέτηση αυτή, δίδεται η δυνατότητα εφαρμογής του Κανονισμού της Βουλής και των σχετικών διαδικασιών και προθεσμιών και επιτυγχάνεται ο απαιτούμενος έλεγχος, που θα συμβάλει στην ποιοτική βελτίωση των νομοσχεδίων.
Δεύτερον, είπε πως έχει διαμορφωθεί το νέο πλάνο συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών στη βάση μιας ολικής προσέγγισης, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η παρουσία όλων των βουλευτών σε όλες τις συνεδρίες των επιτροπών, χωρίς να συγκρούονται συνεδρίες του ίδιου βουλευτή σε διάφορες επιτροπές. Σημείωσε πως με τη διευθέτηση αυτή αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό το θέμα της παρουσίας βουλευτών στις επιτροπές και η εξάλειψη του προβλήματος των απουσιών βουλευτών και τόνισε πως και με την τήρηση παρουσιολογίου από τη γραμματεία των επιτροπών διαπιστώνεται η καθολική πλέον παρουσία βουλευτών στις συνεδριάσεις.
Σε άλλο σημείο, ο κ. Συλλούρης μίλησε για τη δημιουργία Νομικού Τμήματος στη Βουλή, και είπε πως έχει γίνει ο σχεδιασμός όπως η Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών μετονομαστεί σε Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και Νομοθετικού Έργου κάτω από την οποία θα δημιουργηθούν τρία τμήματα: Το Νομικό Τμήμα, το Νομοτεχνικό Τμήμα και το Τμήμα Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Τα τρία αυτά τμήματα τα οποία θα συνεργάζονται και θα συνεπικουρούνται μεταξύ τους, ενώ παράλληλα θα συνεργάζονται με την εκτελεστική εξουσία και με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας αναμένεται να αναβαθμίσουν ουσιαστικά το παραγόμενο νομοθετικό έργο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Όπως είπε, για την υλοποίηση της προσπάθειας αυτής έχουν ήδη εγκριθεί στον προϋπολογισμό του 2017 έξι νέες θέσεις, έτσι ώστε να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία των τμημάτων αυτών τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να ενισχυθούν με την πλήρη στελέχωσή τους.
Σημείωσε πως η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με ανάλογη ενίσχυση, βελτίωση ή δημιουργία νομικών τμημάτων στα διάφορα υπουργεία ή στο Υπουργικό Συμβούλιο, και προς αυτή τη κατεύθυνση έχει ήδη απευθύνει σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Συλλούρης είπε πως πέραν της δημιουργίας του νομικού και νομοτεχνικού τμήματος στη Βουλή, κρίνεται χρήσιμη η δημιουργία του θεσμού του νομικού συμβούλου ή νομικού συμβουλίου του Προέδρου της Βουλής και πρόσθεσε πως την ερχόμενη Παρασκευή θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη όπου θα ανακοινωθεί το όνομα του νομικού συμβούλου.
Είπε ακόμη πως έχει τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και για ένα μεταβατικό στάδιο η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα διεξάγεται παράλληλα με την ψηφοφορία διά ανατάσεως της χειρός, ενώ ένας άλλος στόχος που έθεσε, όπως είπε, ήταν και η αξιοποίηση όλων όσοι έχουν διατελέσει μέλη του κοινοβουλίου από το 1960 μέχρι και το 2016. Όπως σημείωσε, η ανταπόκριση των πρώην και τέως μελών της Βουλής ήταν ιδιαίτερα θερμή και στις 9 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται μια ευρύτερη σύσκεψη και με τους πρώην Βουλευτές.
Στο κεφάλαιο της ασφάλειας και της υγείας, ο κ. Συλλούρης είπε πως εξασφαλίστηκαν υπηρεσίες νοσηλευτή αρχικά για κάθε Παρασκευή που συνεδριάζει η Ολομέλεια, ενώ έχει εξασφαλιστεί κονδύλι στο Υπουργείο Υγείας για την πρόσληψη αριθμού νοσηλευτών με σκοπό να διατίθεται σε καθημερινή βάση ένας νοσηλευτής κατά τις ώρες λειτουργίας της Βουλής. Αυτό θα γίνει κατορθωτό τις επόμενες ημέρες, όπως είπε, μόλις προσληφθούν οι νέοι νοσηλευτές σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες.
Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσληψη δώδεκα νέων επιστημόνων, αντικαθιστώντας παλαιότερη πρακτική εργοδότησης δύο ή τριών ατόμων σε διευθυντικές θέσεις. Όπως είπε, οι εν λόγω επιστήμονες εκτελούν χρέη ειδικών συνεργατών και ασχολούνται τόσο με πρακτικά ζητήματα, όπως η παρακολούθηση των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, όσο και με τη μελέτη και έρευνα εξειδικευμένων θεμάτων και ετοιμασία σχετικών εγχειριδίων.
Όσον αφορά τις εξαγγελίες που τροχοδρομούνται, ο κ. Συλλούρης είπε πως προχωρά η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η βελτίωση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας τόσο εντός της Βουλής όσο και με την κοινωνία. Στόχος όπως είπε, είναι να καταστεί η Βουλή ένας χώρος φιλικός στην ηλεκτρονική επικοινωνία και προσιτός στον πολίτη μέσω των ηλεκτρονικών μέσων, ώστε να επιτευχθεί απόλυτη διαφάνεια και μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων.
Σε σχέση με τις σχέσεις με τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, ο κ. Συλλούρης είπε πως ο ίδιος έχει αποφασίσει να καθιερώσει μια τακτική ημέρα συνάντησης με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μια φορά το μήνα, για ενημέρωση ειδικότερα των διαπιστευμένων στη Βουλή δημοσιογράφων. Ωστόσο, όπως είπε, θα αναγκαστούν και οι δημοσιογράφοι να εγκαταλείψουν κάποιες παλιές πρακτικές, όπως η είσοδος σε γραφεία λειτουργών για αποκλειστική πληροφόρησης και εξασφάλιση εγγράφων.
Όσον αφορά το Κτήριο, εκτός από το χώρο του Δημοτικού Θεάτρου που αναφέρθηκε εκτενώς απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε εξάλλου πως έχει ξεκινήσει προσπάθεια για την αναβάθμιση του υφιστάμενου κτηρίου της Βουλής καθώς και για την παραχώρηση χώρου στάθμευσης για τις ανάγκες της Βουλής, του προσωπικού και των βουλευτών στο χώρο του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου.
Επίσης, ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως μελετάται σοβαρά και προγραμματίζεται η δημιουργία ιδρύματος μελετών της Βουλής των Αντιπροσώπων στα πρότυπα άλλων παρόμοιων ιδρυμάτων που λειτουργούν σε άλλα κοινοβούλια διεθνώς.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ο κ. Συλλούρης είπε πως η Βουλή θα αναπτύξει δράσεις και για την οικονομική διπλωματία γι’ αυτό προετοιμάζεται εγχειρίδιο από την ομάδα συνεργατών και συμβούλων του ιδίου για τις προοπτικές επένδυσης στην Κύπρο. Όπως είπε, ένας ξένος υποψήφιος επενδυτής που έρχεται στην Κύπρο δεν μπορεί να προμηθευτεί ένα συγκεκριμένο εγχειρίδιο αλλά μπορεί να του δοθεί ένα από την ΟΕΒ, άλλο από το ΚΕΒΕ, και άλλα από διάφορους συνδέσμους. Γίνεται μια σε βάθος προσπάθεια ώστε να εκδοθεί από τη Βουλή ένα εγχειρίδιο.
Ερωτηθείς για το θέμα της αυτονόμησης, ο κ. Συλλούρης είπε πως είναι έτοιμο το νομοσχέδιο και θα προωθηθεί πολύ σύντομα για την πλήρη αυτονόμηση της Βουλής. Αυτό, όπως είπε, θα βοηθήσει στην παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα της Βουλής καθώς και στη σωστή διάταξη του προσωπικού.
Σε ερώτηση σχετικά με τους συμβούλους του ιδίου, και σχετικά με την αναφορά ότι αυτοί θα καταγράφουν συμπεριφορές μέσα στις Επιτροπές και τις μεταφέρουν στον ίδιο, ο κ. Συλλούρης είπε πως ο στόχος είναι να αποτραπούν κακές συμπεριφορές. Όπως είπε, αν ένας Βουλευτής για παράδειγμα συμπεριφερθεί άσχημα ή με αγένεια σε έναν προσκεκλημένο, δημοσιογράφο ή κάποιο άλλο, αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο από τον Πρόεδρο του Σώματος. “Και αυτό είναι Δημοκρατία και δεν είναι επιβολή”, είπε και σημείωσε πως σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να δίδεται συμβουλή ή και αν χρειαστεί να δημοσιοποιείται η συμπεριφορά για να την κρίνει ο κόσμος.
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του στο Κυπριακό και για το γεγονός ότι δεν τοποθετείται πάνω στις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Συλλούρης είπε πως ως Πρόεδρος της Βουλής πράττει το καθήκον του και δεν υπάρχει πουθενά που να λέει ότι ο Πρόεδρος του Σώματος θα πρέπει να βγάζει ανακοινώσεις για το Κυπριακό. Όπως σημείωσε, το ποια ήταν η πρακτική των προηγούμενων Προέδρων ήταν δικό τους θέμα και δεν τον αφορά, και σημείωσε πως η δική του στάση βοηθά και την καλύτερη λειτουργία της Βουλής την περίοδο αυτή και την αντίληψη που υπάρχει στο λαό για τους πολιτικούς πάνω στο Κυπριακό. “Τις απόψεις και τις εκτιμήσεις μου τις έχω στο Κυπριακό και θα κρίνω πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος να πω τι”, κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα
• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα
• Πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό: Έξι πρόσωπα στο νοσοκομείο - Επεκτάθηκε σε όλο το σπίτι η φωτιά
• Στόχος εμπρηστών περίπτερο στη Λεμεσό – Εκτεταμένες οι ζημιές – Τι δείχνουν οι πρώτες εξετάσεις
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις