Μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου που διενήργησε το Τμήμα Νομικής, την οποία υιοθετεί το Υπ. Δικαιοσύνης, παραθέτει εισηγήσεις για νέα μορφή νομοθεσιών σχετικά με τα τροχαία αδικήματα.
Ακόμα και εντός 30 ημερών, το Υπ. Δικαιοσύνης μπορεί να προχωρήσει με την κατάθεση νομοσχεδίων τα οποία θα αυξάνουν τις ποινές για τροχαίες παραβάσεις όπως τις πρότειναν μέσα από σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρει ρεπορτάζ του «Πολίτη».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, την Τρίτη (7/2) παρουσίασε τις εισηγήσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν, στον αρχηγό και άλλων αξιωματικών της Αστυνομίας, σε βουλευτές και σε συνδέσμους ασφαλιστικών εταιρειών που ήταν και οι χρηματοδότες της μελέτης.
Οι εισηγήσεις που προέκυψαν:
1)Ο μέγιστος δυνατός αριθμός βαθμών ποινής να μειωθεί από 12 σε 6.
2)Για οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα 161χλμ ή περισσότερο από 30% της επιτρεπτής ταχύτητας να μην εκδίδεται εξώδικο, αλλά ο οδηγός να οδηγείται στο δικαστήριο για στέρηση της άδειας οδήγησης και για επιβολή χρηματικής ποινής ή και ποινής φυλάκισης μέχρι και 6 μήνες.
3)Να νομοθετηθεί κατηγορία οδηγών υπό επιτήρηση για περίοδο 3 ετών από την ημερομηνία απόκτησης ή επανάκτησης της άδειας οδήγησης.
4)Να αυξηθεί στα 10 χρόνια η ποινή φυλάκισης για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.
5)Να αυξηθεί η ποινή για την εγκατάλειψη σκηνής δυστυχήματος χωρίς παροχή βοήθειας στο θύμα σε φυλάκιση 3 χρόνων ή σε χρηματική ποινή 5 χιλιάδες ευρώ ή και στις δυο ποινές μαζί.
6)Η ποινή φυλάκισης για οδήγηση που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή να αυξηθεί στα 2 χρόνια και να προσθέτει πρόνοια για κατακράτηση οχήματος.
7)Η εξώδικη χρηματική ποινή για τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση να αυξηθεί από 85 στα 200 ευρώ.
8)Η στάθμευση οχήματος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή γενικά σε επικίνδυνη θέση να τιμωρείται με 150 ευρώ πρόστιμο, με 2 βαθμούς ποινής και με μια εβδομάδα κατακράτηση του οχήματος.
9)Η ζώνη ασφαλείας να καταστεί υποχρεωτική για όλους ανεξαιρέτως τους οδηγούς.
10)Το εξώδικο για μη χρήση κράνους αλλά και μη χρήση ζώνης να αυξηθεί στα 200 ευρώ.
11)Όταν γίνεται μεταβίβαση οχήματος, ο αγοραστής/ καινούργιος ιδιοκτήτης να τιμωρείται με εξώδικο 400 ευρώ εάν παραλείψει να δηλώσει την μεταβίβαση στο ΤΟΜ εντός 72 εργάσιμων ημερών.
12)Ο οδηγός ο οποίος έχει στερηθεί την άδεια του να χρειάζεται νέο τεστ για εκ νέου απόκτησή της ως μαθητευόμενος οδηγός και να θεωρείται «νέος οδηγός» για τα επόμενα 3 χρόνια.
13)Η οδήγηση χωρίς άδεια να επισύρει εξώδικη χρηματική ποινή ύψους 200 ευρώ και κατακράτηση του οχήματος για ένα μήνα, ενώ το όχημα θα ρυμουλκείται και τα έξοδα μεταφοράς του σε αστυνομικό σταθμό θα τα επωμίζεται ο οδηγός.
14)Τέλος, προτείνεται διπλασιασμός των εξωδίκων όταν πρόκειται για υπέρβαση του ορίου αλκοόλης ή ταχύτητας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις