Πρώτιστο καθήκον της Κυβέρνησης είναι να διαφυλάξει την κοινωνική ιδιοκτησιακή δομή του Συνεργατισμού, είτε διατηρώντας το δημόσιο ιδιοκτησιακό καθεστώς είτε επιστρέφοντας την ιδιοκτησία σε συνεργατική βάση, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι “κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος, είτε του πιστωτικού είτε του εμπορικού συνεργατικού τομέα στρέφεται πρώτα και κύρια ενάντια στην κοινωνία”.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΑΚΕΛ, με θέμα το Συνεργατικό Κίνημα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “ενόσω οι οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο παραμένουν δύσκολες η προστασία της κοινωνικής ιδιοκτησιακής δομής αποτελεί καθήκον του Κράτους”, προσθέτοντας ότι “αν δεν υπήρχε ο Συνεργατισμός, οι αγρότες, οι εργάτες δεν θα μπορούσαν ούτε να συνεχίσουν τις δουλειές τους, ούτε να σπουδάσουν τα παιδιά τους ούτε να αποκτήσουν κατοικίες”.
Εξέφρασε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ “να συνεργαστεί τόσο με την Κυβέρνηση όσο και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ώστε να διασφαλιστεί ότι ο συνεργατισμός θα αποτελέσει και πάλι πυλώνα ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία”, ενώ ανέφερε πως η Κυβέρνηση θα βρει απέναντι της το ΑΚΕΛ αν λειτουργήσει στην περίπτωση του Συνεργατισμού όπως λειτουργεί στα άλλα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας όπου “κωφεύει και δεν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις που καταθέτουν τα πολιτικά κόμματα”.
Παράλληλα, ανέφερε ότι “η βελτίωση της λειτουργίας και των διαδικασιών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) είναι απαραίτητη”.
“Δεν δεχόμαστε όμως να αποτελέσει το άλλοθι για το ξεπούλημα του Οργανισμού στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Έχουμε δει ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών της Κυβέρνησης, εκεί και όπου έχουν εφαρμοστεί, όπως πχ στα λιμάνια”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η ΣΚΤ για να πετύχει το επόμενο διάστημα να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας, θα πρέπει να στηριχθεί σε τέσσερις βασικές αρχές.
Ανέφερε ότι πρώτη αρχή είναι να προστατεύσει τον τοπικό χαρακτήρα της τράπεζας, προσθέτοντας ότι η ΣΚΤ είναι η μόνη τράπεζα στην Κύπρο που δεν ελέγχεται από ξένους επενδυτές και η λειτουργία της είναι συνδεδεμένη με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς “το σύνολο των αρχικών μελών - καταθετών ξεπερνά τις 400 χιλιάδες, γεγονός που δείχνει τη σημασία της τράπεζας στην καθημερινότητα της κοινωνίας”.
Δεύτερη αρχή, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, είναι η ΣΚΤ να επαναφέρει σταδιακά τις συνεργατικές αρχές στη λήψη αποφάσεων και στη λειτουργία της τράπεζας.
“Η κρατική στήριξη της ΣΚΤ έχει εξασθενίσει το ρόλο που διαδραματίζουν τα μέλη του Συνεργατισμού στη διοίκηση και τη λειτουργία της Τράπεζας” και “χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο των μελών του Συνεργατισμού και να τους θέσουμε στο επίκεντρο των αποφάσεων”, πρόσθεσε.
Ως τρίτη αρχή ανέφερε την ανάγκη να προστατευθούν οι δανειολήπτες και οι καταθέτες, προσθέτοντας ότι η διαχείριση των δανείων από τη ΣΚΤ δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην εκμετάλλευση των δανειοληπτών.
“Είναι αναγκαίο να στηριχθεί η κύρια κατοικία και η μικρομεσαία επιχείρηση και να αποφευχθεί η παραχώρηση της διαχείρισης των δανείων σε ξένα/εγχώρια επενδυτικά ταμεία”, ανέφερε.
Τέλος, ως τέταρτη αρχή, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ανάγκη να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και πρόσθεσε ότι σήμερα η Τράπεζα απασχολεί 2.700 εργαζόμενους.
Πώληση μεριδίου Κυβέρνησης στον Συνεργατισμό
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι εφόσον η Κυβέρνηση αποφασίσει μονομερώς να αποχωρήσει από τη ΣΚΤ, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο Υπουργός Οικονομιών, θα πρέπει να επιστρέψει μετοχές στους νόμιμους ιδιοκτήτες, τα μέλη του Συνεργατισμού, να δώσει τη δυνατότητα προτεραιότητας απόκτησης νέων μετοχών στα υφιστάμενα μέλη και να εκδώσει μετοχές για τους εργαζόμενους στη ΣΚΤ και για άλλα οργανωμένα σύνολα τοπικού χαρακτήρα (π.χ. ταμεία προνοίας, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, συνεργατικές εταιρείες εμπορικού τομέα κτλ.) ώστε να διατηρηθεί ο τοπικός χαρακτήρας της Τράπεζας.
Επίσης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ζητεί από την Κυβέρνηση όπως διασφαλίσει ότι κανένα πρόσωπο (φυσικό ή νομικό και τα συνδεδεμένα με αυτό πρόσωπα) δεν θα κατέχει πέραν του 5% των μετοχών για να εξασφαλιστεί η ευρεία βάση της ΣΚΤ και να αποτραπεί ο ουσιαστικός έλεγχος από ένα ή δυο πρόσωπα και επαναφέρει την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου απευθείας από τα μέλη, στη βάση της αρχής κάθε μέτοχος μια ψήφος, που αποτελεί βασική συνεργατική ιδέα.
Ανέφερε ότι για μερικά από αυτά τα ζητήματα η Κυβέρνηση είχε αναλάβει δέσμευση έναντι της Βουλής, όταν ψηφιζόταν το σχετικό Νομοσχέδιο με το οποίο το Κράτος έπαιρνε το 99% των μετοχών.
Ενέργειες Κυβέρνησης για θέματα οικονομίας, κοινωνίας
Ερωτηθείς κατά πόσον πιστεύει ότι η Κυβέρνηση θα εισακούσει την εισήγηση του ΑΚΕΛ για τον Συνεργατισμό με βάση το πως ενεργεί σε θέματα για την οικονομία, γενικά, ο κ. Κυπριανού είπε σε σχέση με τον Συνεργατισμό ότι το ΑΚΕΛ θα αναμένει τις εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών για να τοποθετηθεί, ενώ σε σχέση με γενικά θέματα της οικονομίας, ανέφερε ότι “είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχουν διατυπωθεί θέσεις και προτάσεις για την οικονομία, την κοινωνία γενικότερα, και από το ΑΚΕΛ όσο και από άλλα πολιτικά κόμματα”.
“Η Κυβέρνηση κωφεύει, δεν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις που καταθέτουν τα πολιτικά κόμματα και προχωρά με βάση την δική της αντίληψη για το πως πρέπει να λειτουργούν αυτά τα πράγματα και ενώ συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο ζητά από όλους να στηρίξουν αποφάσεις”, πρόσθεσε.
Ανέφερε πως “θα πρέπει να κατανοήσει η Κυβέρνηση πως δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο και αν στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργήσει έτσι τότε θα μας βρει απέναντι της”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις