“Λέω ιδού η Ρόδος. Ας διορθώσουν αυτό το λάθος και εγώ την επόμενη ημέρα θα είμαι στο τραπέζι. Να δούμε ποιος έδωσε ντιρεκτίβες ποιου”, ήταν η απάντηση σήμερα του Τ/κ ηγέτη όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα λέγονται στη “νότια Κύπρο” (Κυπριακή Δημοκρατία) ότι λόγω του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και ότι η Τουρκία έδωσε οδηγίες του Ακιντζί, οι διαπραγματεύσεις αναστάληκαν.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της συνομοσπονδίας Hak İş, είπε ότι από την πρώτη ημέρα (της κρίσης) έγινε αναφορά στο επικείμενο δημοψήφισμα της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι σε περιόδους εκλογών και δημοψηφισμάτων υπάρχει μια ευαισθησία. “Ωστόσο, πραγματικά δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα από την Τουρκία (σσ για αναστολή των διαπραγματεύσεων)”.
“Η διαδικασία της Κύπρου έχει τη δική της πορεία και η διαδικασία του δημοψηφίσματος τη δική της πορεία” ανέφερε ο Ακιντζί υποστηρίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να διασυνδεθούν αυτές οι δύο διαδικασίες για να απομακρυνθούμε από το γεγονός των Προεδρικών εκλογών στη “νότια Κύπρο”, κατά την έκφρασή του.
Η ανησυχία του, ανέφερε, δεν είναι εάν γίνει σήμερα στην “νότια Κύπρο”, όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές της ΚΔ, δημοψήφισμα για την Ένωση, αν αυτό εγκριθεί, αλλά το λάθος του εμβολιασμού με την ιδέα της Ένωσης στα σχολεία αντί της δημιουργίας μιας κουλτούρας ειρήνης.
Κανείς να μην θεωρεί, συνέχισε, ότι οι Τ/κ δεν έχουν τη δική τους σκέψη, βούληση, άρθρωση λόγου και όλες οι αντιδράσεις να αποδίδονται στην Τουρκία. Ο τ/κ “λαός” στην Κύπρο, είναι μια ίση οντότητα, όπως και η ε/κ κοινότητα, αυτό πρέπει να το αποδεχθούν όλοι, συμπλήρωσε ο κ. Ακιντζί.
Υπενθυμίζοντας ότι στην επικαιρότητα ήρθε το ερώτημα εάν το ψευδοκράτος θα προσαρτηθεί στην Τουρκία, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι “όχι, αυτό δεν μπορεί να γίνει”. Εδώ, είπε, υπάρχει η “ΤΔΒΚ”, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, το οποίο, σε περίπτωση λύσης, θα μετατραπεί σε μια τ/κ συνιστώσα πολιτεία σε συνθήκες, ελευθερίας, ασφάλειας και ισότητας και “θα συνεχίσουμε το δρόμο μας κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή. Εάν αυτό δεν γίνει, θα ριζώσουν σε δύο διαφορετικές περιοχές, δύο διαφορετικά κράτη και θα συνεχίσουν το δρόμο τους. Ούτε και εμείς έχουμε στόχο να προσαρτηθούμε στην Τουρκική Δημοκρατία, ούτε έχει ανάγκη η Τουρκική Δημοκρατία μια νέα επαρχία”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις