Οριακά ψηφίστηκε από τη Βουλή ο καταργητικός νόμος για το Ταμείο του AIDS.
Με οριακή διαφορά μίας ψήφου, (22 υπέρ και 21 κατά ), η Βουλή, με καταργητικό νόμο, κατήργησε τη νομοθεσία για το Ταμείο Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS), μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διαλύσει το Ταμείο.
Πριν ο καταργητικός νόμος τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή 3/3, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Eπαρχίας Λεμεσού Γιώργος Γεωργίου είπε ότι το κράτος πριν την κατάργηση ταμείου είχε υποχρέωση να έχει εθνική στρατηγική για τους οροθετικούς ασθενείς και για την πρόληψη.
Ο Πρόεδρος και Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο αριθμός των οροθετικών μπορεί να είναι μικρός, αλλά πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα. Αίτημα τους, ανέφερε, είναι οι οροθετικοί να τύχουν οικονομικής στήριξης και ζητούν επίδομα ανάλογο με το επίδομα στήριξης.
Είπε πως το ταμείο έχει ουσιαστικά καταργηθεί στην πράξη, και πρόσθεσε πως η κατάργηση του ταμείου αφήνει στην εγκατάλειψη τους ασθενείς.
Ο Πρόεδρος και Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η πρακτική δείχνει ότι όπου έχουν καταργηθεί ταμεία η φροντίδα μειώνεται, άσχετα να το κράτος κάλυψε με άλλα κονδύλια στον προϋπολογισμό τη σχετική δαπάνη.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι η κατάργηση του Ταμείου δεν έχει σχέση με μείωση επιδομάτων προς τους οροθετικούς αφού υπάρχει κονδύλι στον προϋπολογισμό.
Αναφέροντας ότι υπάρχει εθνική στρατηγική, παρατήρησε ότι δεν έχουμε πετύχει τους στόχους καθώς υπάρχει αύξηση των Κυπρίων ετεροφυλόφιλων οροθετικών.
Ο Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ είπε ότι οι φορείς του ιού χρήζουν ειδικής προστατευτικής μεταχείρισης, η οποία, όπως ανέφερε, δεν μπορεί να επιτύχει με γενική προστατευτική μεταχείριση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου,αναφέρθηκε στην ειδική και ευαίσθητη κατηγορία των οροθετικών, παρατήρησε ότι το Ταμείο καταργήθηκε πριν ένα χρόνο και είπε ότι οι φορείς είναι ευάλωτα στην κυπριακή κοινωνία άτομα, απομονώνονται και στιγματίζονται και θα πρέπει με ειδική μεταχείριση να προστατεύεται η αξιοπρέπεια τους.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι διεξήχθη σχετική συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώπιον της οποίας δηλώθηκε ότι η στρατηγική που υπήρχε ήταν για τα έτη 2012 - 2015 και ακόμα δεν έχει εκπονηθεί νέα στρατηγική.
Η κ. Κουκουμά πρόσθεσε ότι το 2015 υπήρξαν 80 νέα κρούσματα, κάτι που καταδεικνύει ότι οι στρατηγικές απέτυχαν. Πριν φτάσουμε στην κηδεία του ταμείου έπρεπε να είχαμε κάνει άλλα πολλά, κατέληξε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις