Αποδέκτης μηνυμάτων του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς την τουρκική ηγεσία έγινε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε την Πέμπτη 23/03 αργά το βράδυ, στη Νέα Υόρκη, συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ο κ. Τζόνσον μεταβαίνει στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση πως ο κ. Τζόνσον «θα μεταφέρει τα μηνύματα και τις θέσεις, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό με ποιούς τρόπους και πώς μπορεί να φτάσουμε σε μια συμφωνία που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη συνάντηση αυτή, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, την οποία χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχή, και αναχώρησε για τη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις εορτασμού των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης.
Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το πρώτο σκέλος της αφορούσε το επενδυτικό φόρουμ, κατά τη διάρκεια του οποίου πέραν των 300 συμμετεχόντων είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για τις προοπτικές ασφαλών επενδύσεων στην Κύπρο, και υπήρξε ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες ενέργειας και επενδυτικά ταμεία.
«Ήταν σημαντικότατο και το θεωρώ απόλυτη επιτυχία», υπογράμμισε.
Για το πολιτικό μέρος της επίσκεψης και τις επαφές που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας και Πρόεδρο της επικείμενης 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δόθηκε η ευκαιρία να επεξηγηθούν δυσκολίες και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε σημαντικούς τομείς που άπτονται της λειτουργικότητας του κράτους, της μελλοντικής ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, και γενικότερα προβλήματα, που αν δεν επιλυθούν κατά ορθό τρόπο και με βάση τις αρχές και αξίες της ΕΕ, ή με βάση την αρχή της δημοκρατίας ή ακόμα, και ιδιαίτερα, σεβόμενοι πάντα το κεκτημένο, δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε μια λύση που να γίνει αποδεκτή είτε από τον ίδιο είτε από τους Ελληνοκύπριους.
Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι οι θέσεις της πλευράς μας που αναπτύχθηκαν με πλήρη λογικό ειρμό και επιχειρήματα, «όχι μόνο έτυχαν ορθής ακρόασης, αλλά και απόλυτης κατανόησης».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις