Για ομάδα είκοσι “μανιακών” ατόμων που έβαλαν στόχο να τιμωρήσουν εξιλαστήρια θύματα, ώστε να ικανοποιήσουν τον πόνο τους, έκανε λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, Μάριος Χαρτζιώτης, στο πλαίσιο της ακρόασης της αγωγής εναντίον του Μητροπολίτη, του ηγούμενου Επιφάνιου, της Μονής Μαχαιρά, της Εκκλησίας της Κύπρου και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για πράξεις και παραλείψεις τους.
Ενάγοντες είναι η Μαρία και ο Φρίξος Θεοδούλου, γονείς του 44χρονου σήμερα μοναχού, ο οποίος γύρω στο 2002 εισήχθη ως μοναχός στη Μονή Μαχαιρά και όπως υποστηρίζουν ο γιος τους εγκλωβίστηκε από τους εναγόμενους και μετατράπηκε σε ένα άβουλο όργανο στα χέρια τους, με αποτέλεσμα να παρατήσει τις σπουδές του και να ακολουθήσει το μοναχισμό.
Η διαδικασία συνεχίστηκε την Τετάρτη 5/4 ενώπιον του Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Χάρη Πογιατζή, με τη μαρτυρία του Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Μοναχών, Αντρέα Νεάρχου, ο οποίος όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, την οποία κατέθεσε στο δικαστήριο, ανέλαβε την πρωτοβουλία για ίδρυση του Συνδέσμου από τη μια γιατί έχει παιδί που είναι μοναχός στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου από το Δεκέμβριο του 2001 και από την άλλη γιατί οι γονείς και άλλων μοναχών πίστευαν ότι η συλλογική δράση θα δημιουργούσε καλύτερες προοπτικές, για την αντιμετώπιση του κοινού προβλήματος.
Ο κ. Νεάρχου είπε στο δικαστήριο ότι ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 2003 και εγγράφηκε στο σχετικό μητρώο του Υπουργείου Εσωτερικών το 2004, για να προσθέσει πως ο Σύνδεσμος ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εκκλησίας, με διπλοσυστημένες επιστολές και προσωπικές συναντήσεις, αναφορικά στο θέμα της χειραγώγησης και του εξαναγκασμού νέων να ενταχθούν στις Μονές, που ελέγχει η αδελφότητα που καθοδηγείται από το Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας από ειδικούς επιστήμονες, που ζητήθηκε από το Σύνδεσμο, προκειμένου να εκτιμηθεί η έκταση του προβλήματος και να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις επί των θυμάτων και των οικογενειών τους, καθώς και για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα, με βάση την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Εξάλλου, κατατέθηκε στο δικαστήριο δέσμη επιστολών, που ο Σύνδεσμος έχει αποστείλει από το 2005 μέχρι το 2012 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, το Γενικό Εισαγγελέα και την Υπεύθυνη του Τομέα Ατομικών Δικαιωμάτων Ανθρώπου της Νομικής Υπηρεσίας, την Επίτροπο Διοικήσεως, τον Αρχιεπίσκοπο και μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο οι επιστολές αναφέρονται στο ίδιο θέμα περί χειραγώγησης και εξαναγκασμού νέων να ενταχθούν στις Μονές, που ελέγχει η αδελφότητα, και μέσω των επιστολών ζητείτο απάντηση για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν, ο κάθε ένας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να ικανοποιηθεί το χρόνιο και πάγιο αίτημα των μελών του Συνδέσμου για διερεύνηση των συγκεκριμένων καταγγελιών τους εναντίον του “κυκλώματος στρατολόγησης νέων στο μοναχισμό”.
Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του Μητροπολίτη Λεμεσού για τα μέλη του Συνδέσμου, ο κ. Νεάρχου είπε ο Σύνδεσμος ξεκίνησε με 22 μέλη και αυτή τη στιγμή είναι 24, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για γονείς μοναχών μόνο. Σημείωσε ακόμα ότι ο Σύνδεσμος εκπροσωπεί 15 μοναχούς.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει άλλος Σύνδεσμος στην Κύπρο, που ασχολείται με το θέμα, ο κ. Νεάρχου είπε ότι υπάρχει, ωστόσο, ανέφερε πως δεν γνωρίζει λεπτομέρειες γι` αυτόν, ούτε από πόσα μέλη απαρτίζεται.
“Είστε δύο σύνδεσμοι που σχετίζονται. Δεν μπήκατε στη διαδικασία να μάθετε πόσα μέλη έχει ο άλλος Σύνδεσμος; Θα σας πω λοιπόν ότι απαρτίζεται από 470 μέλη και εκπροσωπεί 170 μοναχούς. Και αυτοί οι 170 μοναχοί εγκαταβιούν σε μονές στην Κύπρο, την Αγγλία, τα Ιεροσόλυμα κλπ. Εγκαταβιούν σε 146 μοναστήρια. Συμφωνείτε ότι είστε μια πενιχρή μειονότητα μπροστά τους;”, είπε ο κ. Χαρτζιώτης.
Ο κ. Νεάρχου συμφώνησε με την υπεράσπιση ότι όντως είναι μειονότητα, ωστόσο, ανέφερε πως είναι άνθρωποι και εκπροσωπούν ανθρώπους που έχουν χειραγωγηθεί και εξαναγκαστεί να ενταχθούν σε Μονές.
Ο κ. Χαρτζιώτης υπέδειξε στο μάρτυρα ότι η συντριπτική πλειοψηφία γονέων - και συγκεκριμένα των 170 μοναχών που εκπροσωπεί ο αντίστοιχος Σύνδεσμος στην Κύπρο- αποδέχονται το γεγονός ότι τα παιδιά τους είναι μοναχοί, για να του υποβάλει στη συνεχεία ότι τα μέλη του Συνδέσμου του “είναι μια ομάδα μανιακών ατόμων, που έβαλαν στόχο να τιμωρήσουν εξιλαστήρια θύματα, για να ικανοποιήσουν τον πόνο τους”.
Επίσης, του υπέβαλε ότι ποτέ κανένας δεν θα τους ακολουθήσει στο μοναχικό δρόμο τους και ότι δεν υπάρχει άλλος δυσαρεστημένος γονιός με την επιλογή του παιδιού του, εξ` ου και το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος έχει μόνο 24 μέλη από τότε που ιδρύθηκε και έκτοτε δεν έχει εγγραφεί κανένα άλλο.
“Το να έχουμε πολλά μέλη δεν μας εξυπηρετεί σε κάτι. Όταν μάθουν ότι κάποιος γονιός έχει εγγραφεί στο Σύνδεσμο, τότε θα έχουν πρόβλημα οι μοναχοί. Έχουμε δεχθεί πιέσεις και εκβιασμούς. Εγώ ο ίδιος τους λέω ότι δεν χρειάζεται να εγγραφούν στο Σύνδεσμο για μην έχουν πρόβλημα τα παιδιά τους”, είπε ο κ. Νεάρχου.
Κατά την αντεξέτασή της, η συνήγορος υπεράσπισης του Ηγούμενου Επιφανίου, Θάλεια Ραφτοπούλου, υπέβαλε στο μάρτυρα ότι οι ισχυρισμοί του περί χειραγώγησης και εξαναγκασμού νέων να ενταχθούν στις Μονές, που ελέγχει η αδελφότητα που καθοδηγείται από το Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, είναι όλα συμπεράσματα των μελών του Συνδέσμου και μόνο, για να σημειώσει ακόμα πως είναι μύθοι και φαντασίες, ώστε να δικαιολογήσουν την απόφαση των παιδιών τους.
Σε ερώτηση αν γνωρίζει να χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές διανοητικής χειραγώγησης στον Πάτερ Ιουστίνο (γιο της Μαρίας και του Φρίξου Θεοδούλου), ο κ. Νεάρχου είπε ότι δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να θεωρητικολογεί, ωστόσο, σημείωσε πως η μέθοδος χειραγώγησης μία είναι και αυτά που υποστηρίζουν είναι γεγονότα, αφού τα ζουν οι ίδιοι με τα παιδιά τους.
Ο δικηγόρος της Εκκλησίας της Κύπρου, Λεωνίδας Γεωργίου, υπέβαλε στο μάρτυρα ότι κανένας δεν ανάγκασε τα παιδιά τους να πάνε σε μοναστήρι και ότι μόνοι τους επέλεξαν να πάνε, απλώς όπως είπε, οι ίδιοι οι γονείς δεν θέλουν να το δεχτούν.
Σε ερώτηση της δικηγόρου του Γενικού Εισαγγελέα, Θεανώς Μαυρομουστάκη, αν ο ίδιος έχει επικοινωνία με τον γιο του που είναι μοναχός στο Βατοπέδι, ο κ. Νεάρχου απάντησε αρνητικά.
Η διαδικασία διακόπηκε με την ολοκλήρωση της αντεξέτασης του μάρτυρα, για να συνεχιστεί στις 10 και 18 Μαΐου, στις 10:30.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις