Περίπου δύο ώρες κράτησε η συνάντηση Κοτζιά-Τζόνσον το απόγευμα της Πέμπτης 6/4 στην Αθήνα. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, σε ξεχωριστές τοποθετήσεις τους προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, αναφέρθηκαν περιληπτικά στα θέματα που συζήτησαν.
Λίγο αναφέρθηκαν στο Κυπριακό, αλλά οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως η μεταξύ τους συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών ήταν «ενδελεχής και εμπεριστατωμένη». Ένα λεπτό ζήτημα στο οποίο, κατά πληροφορίες, απασχόλησε τους δύο Υπουργούς ήταν οι πιθανές εξελίξεις στην Τουρκία μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, και πώς αυτό θα επηρεάσει την πορεία των ενδοκοινοτικών διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, τώρα μάλιστα που ορίστηκε και η ημερομηνία επανέναρξής τους, στις 11 του τρέχοντος μηνός.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε στις προς δημοσιογράφους δηλώσεις του ότι μαζί με την Βρετανία, η Ελλάδα θέλει «να αναζητήσουμε ορθές, δίκαιες και έξυπνες λύσεις», και υπενθύμισε ότι παραμένει σταθερή η θέση της Αθήνας ότι «είμαστε ενάντια στο να έχουν τρίτες δυνάμεις δικαιώματα παρεμβάσεων, εγγυητικά δικαιώματα ή στρατό στην Κύπρο».
Σε δημοσιογραφική ερώτηση με ποια νομιμοποίηση η Βρετανία, που αποχωρεί τώρα από την ΕΕ, «ζητά στις διαπραγματεύσεις να προβλέπονται ίδια δικαιώματα για τους Έλληνες που είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες με τους Τούρκους πολίτες σε μιαν επανενωμένη Κύπρο», ο κ. Τζόνσον είπε πως αυτό είναι κάτι στο οποίο οι πολίτες του νησιού θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία.
Και ακολούθως, ο Βρετανός ΥΠΕΞ επαίνεσε τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι στιγμής για την επίλυση του Κυπριακού οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί, «που έχουν δαπανήσει πολλή ενέργεια και έχουν επιδείξει ένα αίσθημα πολιτικής αυτοθυσίας, που είναι πολύ σπάνιο σήμερα, για να αφουγκραστεί κάθε ένας από αυτούς την κοινότητα της άλλης πλευράς».
Ο κ. Τζόνσον είπε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του «καλύψαμε πολύ έδαφος» στη μακρά συζήτησή τους, και ανέφερε ενδεικτικά ότι συζήτησαν για «τη φρίκη των γεγονότων στη Συρία, εκφράζοντας και οι δύο τον αποτροπιασμό μας για το καθεστώς του Άσαντ και τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους δικούς του ανθρώπους», το Κυπριακό, την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια, στη Ρωσία, στις ΗΠΑ, στην Αρμενία.
Όμως, το ένα πράγμα που δεν συζητήσαμε, πρόσθεσε ο κ. Τζόνσον, ήταν το Brexit. «Κι’ αυτό όχι επειδή το Brexit δεν είναι ένα συναρπαστικό ζήτημα – εγώ πιστεύω ότι είναι – αλλά επειδή η σχέση της Βρετανίας με την Ελλάδα προϋπήρχε το Brexit, και ενδυναμώνεται τώρα μετά από αυτό».
Ο κ. Τζόνσον μίλησε για «νέα σχέση» μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας.
Από τη μεριά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της εισαγωγικής του τοποθέτησης προς τους δημοσιογράφους στο Brexit.
Αφού τόνισε ξανά ότι η Ελλάδα σέβεται την απόφαση του βρετανικού λαού και θέλει να διαμορφώσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο «την κάλλιστη δυνατή συμφωνία, που να εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές, με φιλία και όχι εκδικητικότητα», υπογράμμισε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει «συντεταγμένα και με σχέδιο, με τρόπο που να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο όσο το δυνατό πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με κράτη όπως είναι η Ελλάδα».
Με άλλα λόγια – πρόσθεσε - θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες που θα υπάρξουν από την αποχώρηση της Βρετανίας και να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητές μας.
Η Ελλάδα, είπε ο Υπουργός των Εξωτερικών της, ενδιαφέρεται για τρία πράγματα: για την αποτροπή αρνητικών δημοσιονομικών επιπτώσεων από το Brexit, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων και φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο - όπως και το αντίστοιχο των Βρετανών που ζουν στην Ελλάδα και είναι γύρω στους 45.000 - και δεν θέλουμε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριό μας, σε αγαθά και στις υπηρεσίες, αλλά και στον τουρισμό, αφού με τόση χαρά φιλοξενούμε κάθε χρόνο εκατομμύρια Βρετανούς.
Και καταλήγοντας είπε ότι θέλει να παρατηρήσει ότι το Brexit δεν οφείλεται μόνο στην απόφαση του βρετανικού λαού, αλλά και στο πώς αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, «που έχει κρίσεις, αλλά έχει και κρίση στη διαμόρφωση μηχανισμού επίλυσης αυτών των κρίσεων».
«Είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει επάρκεια σε οράματα, που δεν έχει επαναπροσδιορίσει τις αξίες της, αλλά και το πώς τις βλέπει να λειτουργούν στον 21ο αιώνα και που συχνά είμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που περιορίζουμε το είναι μας, αποκλειστικά σε ορισμένα εργαλεία της διπλωματίας και μόνο - και μάλιστα κάποια από αυτά αρνητικά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις