ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο Ανώτατο η απόφαση για τον Αιγύπτιο αεροπειρατή – Ζήτησε εάν μπορεί να καταχωρήσει έφεση και αίτηση Habeas Corpus

Στο Ανώτατο η απόφαση για τον Αιγύπτιο αεροπειρατή – Ζήτησε εάν μπορεί να καταχωρήσει έφεση και αίτηση Habeas Corpus

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφύλαξε την Μεγάλη Τρίτη 11/04 την απόφαση του για το κατά πόσον ο εκζητούμενος από τις αιγυπτιακές αρχές, Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά έχει το δικαίωμα να καταχωρήσει αίτηση για έκδοση προνομιακού εντάλματος (Habeas Corpus) και έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης για έκδοση του στην Αύγυπτο.

Η διαδικασία ήταν ορισμένη για ακρόαση ενώπιον του τριμελούς Εφετείου η έφεση που άσκησε η υπεράσπιση του Αιγύπτιου εκζητουμένου κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου του 2016,  το οποίο ενέκρινε την έκδοση του στην Αίγυπτο.  

Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι ο εκζητούμενος δεν εκζητείται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις ή τοποθετήσεις αλλά για το ποινικό αδίκημα της αεροπειρατείας που παραδέχθηκε ότι διέπραξε. Δέχθηκε επίσης τις διαβεβαιώσεις από τις αιγυπτιακές αρχές ότι ο εκζητούμενος θα τύχει δίκαιης δίκης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του ότι εφόσον επιστρέψει στην Αίγυπτο δεν θα τύχει δίκαιης δίκης και θα βασανιστεί.

Σημειώνεται ότι η υπεράσπιση του Αιγύπτιου εκζητουμένου  είχε καταχωρήσει και αίτηση  για έκδοση προνομιακού εντάλματος (Habeas Corpus) με το οποίο επεδίωκε την άμεση αποφυλάκισή του. Η αίτηση απορρίφθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 2017 με την υπεράσπιση του Αιγύπτιου να καταχωρεί έφεση κατά της απόφασης απόρριψης της αίτησης. 

Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι δεν μπορεί η υπεράσπιση του εκζητουμένου να ασκήσει και τα δύο ένδικα μέσα, δηλαδή την καταχώρηση αίτησης για Habeas Corpus και  έφεση κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Η υπεράσπιση του Αιγύπτιου διαφωνεί με τη θέση αυτή και υποστηρίζει ότι ο εκζητούμενος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να ασκήσει και τα δύο ένδικα μέσα διότι, όπως εξήγησε, ο έλεγχος που ασκεί το Ανώτατο με την έφεση είναι πολύ διαφορετικός από τον έλεγχο που ασκείται με την αίτηση Habeas Corpus η οποία ελέγχει τη νομιμότητα της κράτησης του.

Το δικαστήριο επιφύλαξε την έκδοση της απόφασης του σε μεταγενέστερο στάδιο η οποία θα κρίνει και την παρά πέρα πορεία της πολύκροτης αυτής υπόθεσης που αφορά τη διενέργεια της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στις 29 Μαρτίου 2016.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

• Φόνο εκ προ μελέτης διερευνούν οι Αρχές για την υπόθεση του 62χρονου που βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Λεμεσό - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

• Πολιτικός Αναλυτής στο «Τ»: Οι διεθνείς προκλήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις το 2025

• Ρεβεγιόν στα κέντρα αναψυχής: Κρατήσεις αλλά και… ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής - Το ωράριο και οι τιμές

• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου

• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»



Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε το πρωί η γυναίκα η οποία θεωρείται ύποπτη για το φόνο του συζύγου της, Vitaly Shostak 62 ετών, που διαπράχθηκε χθες βράδυ.  Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι είχε προηγηθεί καυγάς μεταξύ του ζεύγους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top