Συνάντηση που κράτησε σχεδόν δύο ώρες είχε το απόγευμα της Τρίτης 11/4 με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος , στον οποίο έθεσε τις ξεκάθαρες θέσεις του κόμματός του για τη διαδικασία στο Κυπριακό και την κάθετη διαφωνία του με ορισμένα ζητήματα όπως το θέμα της ενδεχόμενης αλλαγής του ρόλου του στις συνομιλίες.
Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι καλό θα ήταν τα ΗΕ να ακούνε όλες τις πλευρές στο Κυπριακό για να μην απογοητευθούν όπως το 2004.
“Καταρχήν είχαμε την ευκαιρία να του μεταφέρουμε την απογοήτευσή μας, γιατί η προηγούμενη φορά που μας επισκέφθηκε για να συζητήσουμε για το Κυπριακό ήταν πριν από δύο χρόνια, η σημερινή συμβουλή μας προς τον κ. Είντε και υπόλοιπους λειτουργούς των Ηνωμένων Εθνών είναι να ακούν όλες τις πλευρές στο Κυπριακό, για να μην απογοητευθούν όπως απογοητεύθηκαν το 2004, γιατί δεν θέλουμε, απευχόμαστε, να καταλήξουμε σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα όπου θα αναγκαστούμε να πούμε ΟΧΙ”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η επιδίωξη όλων πρέπει να είναι μια λύση του Κυπριακού στην οποία όλοι θα μπορούμε να πούμε ΝΑΙ και χωρίς να ακούγεται η φωνή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ε/κ δεν θα έχουμε αυτή την κατάληξη.
Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ κατέθεσε στη συζήτηση την κάθετη διαφωνία στην εισήγηση να αλλάξει η διαδικασία, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί ότι θα ήταν σωστό να αναλάβει ένα ρόλο ο κ. Είντε όπου θα καταθέτει γεφυρωτικές προτάσεις.
“Δεν πρέπει να φύγουμε από την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία που είχαμε μέχρι σήμερα γιατί σε τέτοια περίπτωση κινδυνεύουμε να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση ως ελληνοκυπριακή πλευρά, ως η αδύναμη πλευρά, να αυξηθούν οι πιέσεις πάνω μας αν κληθούμε να απορρίψουμε προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Είπε επίσης πως μετέφερε στον κ. Εϊντε την ανησυχία του κόμματος για την προτεινόμενη πακετοποίηση των κεφαλαίων του Κυπριακού. “Οπως βλέπουμε τα πράγματα, με αυτή τη μέθοδο, απλά θα πετύχει για ακόμη μια φορά η Τουρκία αυτό που θέλει, να μην συζητάμε την ασφάλεια, την κατάργηση των εγγυήσεων, την απόσυρση των στρατευμάτων αλλά για ακόμη μια φορά θα συζητάμε διακυβέρνηση και μόνο διακυβέρνηση”, σημείωσε.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι μετέφερε την ξεκάθαρη θέση στον κ. Εϊντε πως ο κυπριακός ελληνισμός δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία, τα βέτο, την αριθμητική ισότητα, τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων, τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας “και πολλές άλλες παράλογες και απαράδεκτες πρόνοιες που αυτή τη στιγμή συζητούνται ή και προωθούνται στις διαπραγματεύσεις και όποιος τον διαβεβαιώνει για το αντίθετο, απλά παραπλανεί και τον παραπληροφορεί”.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει αποδείξει ότι έχει τη βούληση και θέληση για λύση , γιατί δυστυχώς επαναλαμβάνει τις ίδιες πάγιες, αδιάλλακτες, απαράδεκτες θέσεις της.
Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τον ΠτΔ να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο και κάκισε τον Πρόεδρο γιατί δεν το έπραξε ενώ το κόμμα το είχε ζητήσει.
“Δεν είχαμε εκ των προτέρων συνδιαβούλευση και συναπόφαση για τα επόμενα βήματα , ελπίζουμε κατά το ελάχιστο να έχουμε εκ των υστέρων διαβούλευση όπως συνεχίζει να κάνει πάντα ( ο ΠτΔ), αυτή φυσικά θεωρούμε εμείς είναι απαράδεκτη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Θα έπρεπε να υπάρχει προδιαβούλευση και συναπόφαση για τους χειρισμούς για το εθνικό μας θέμα”, ανέφερε.
Σε ερώτηση κατά πόσο στη συνάντηση έλαβε ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις από τον κ. Εϊντε για τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του κόμματος και ειδικά στο θέμα της επιδιαιτησίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν είναι τόσο βέβαιος τι θέλουν οι ηγέτες “γιατί ο κ. Ακιντζί λέει ακριβώς τα αντίθετα”.
Σε παρατήρηση ότι ο κ. Είντε χθες είπε ότι δεν διεκδικεί αλλαγή του ρόλου του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σχολίασε πως “δεν έχουμε καταλάβει ότι θα αλλάξει με οποιοδήποτε τρόπο ο ρόλος του κ. Είντε και επαναλαμβάνω ότι εμείς καταθέτουμε την αντίθεσή μας σε μια τέτοια εισήγηση”.
“Ανταλλάξαμε απόψεις και δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να τοποθετηθώ στο αν ικανοποιούμαι ή όχι με αυτά που μου είπε”, ανέφερε.
Προεδρικές εκλογές
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ρωτήθηκε και για τις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές και την πρόσκληση της ΕΔΕΚ για συνάντηση των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.
“Εχουμε δηλώσει ότι θα παραστούμε και θα λάβουμε μέρος σε μια συνάντηση με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και η δική μας προσδοκία είναι να έχουμε φυσικά το συντομότερο δυνατό συμφωνία για να προχωρήσουμε από κοινού και μαζί να διεκδικήσουμε τις προεδρικές, να διεκδικήσουμε την αλλαγή αυτής της διακυβέρνησης που κατά τη δική μας άποψη έχει αποτύχει σε πολλαπλά επίπεδα, τόσο σε ό,τι αφορά τη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού όσο και σε ότι αφορά τα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης”, ανέφερε.
Σε ερώτηση αν η δική του υποψηφιότητα δεν πρέπει να αποκλείεται, απάντησε ότι δεν πρόκειται να μπει σε συζήτηση για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος. “Αλλά ναι η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα κοινό υποψήφιο και είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε”, ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις