Τέσσερις και πλέον δεκαετίες μετά το πραξικόπημα και την εισβολή, δεν έχουμε καταφέρει να ενωθούμε γύρω από το στόχο της συμφωνημένης λύσης, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σε χαιρετισμό του σε συνέδριο στο Σπίτι της Συνεργασίας με θέμα “Η αριστερά και το Κυπριακό”.
"Δεν αναγνωρίζουμε όλοι το αυτονόητο: όταν το εφικτό θυσιάζεται στο βωμό του ευκταίου, ο μεγάλος χαμένος είμαστε εμείς και η Κύπρος μας", πρόσθεσε λέγοντας ότι αν θέλουμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις δυνατότητες της Τουρκίας να παίζει παιχνίδια σε βάρος της Κύπρου και του συνόλου του κυπριακού λαού.
Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι κάθε φορά που επιλέγουμε να εγκαταλείψουμε τα συμφωνηθέντα για μικροπολιτικούς και άλλους λόγους, μπαίνουμε σε περιπέτειες∙ κάθε φορά και πιο επικίνδυνες. Μια άλλη αδιάψευστη αλήθεια, σημείωσε, είναι πως κάθε φορά που υπήρχε στασιμότητα στις προσπάθειες επίλυσης, δίχως να φαίνεται και να καταγράφεται ότι η δική μας πλευρά δεν ευθυνόταν γι’ αυτό, η Τουρκία έβρισκε την ευκαιρία να προωθεί ανενόχλητη το στόχο της για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
“Αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε ποτέ. Αυτό δεν πρέπει να αφήνει τον κ. Αναστασιάδη ούτε λεπτό ήσυχο, παρόλο που δυστυχώς φαίνεται ότι έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του. Έχει αποφασίσει να υποτάξει τα πάντα στο στόχο της επανεκλογής του. Εμείς δεν θα κουραστούμε να του επαναλαμβάνουμε φορτικά: οι επόμενες γενιές θα μιλούν για τεράστιο ιστορικό σφάλμα. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς το γεγονός ότι τώρα που φθάσαμε σε ένα προχωρημένο στάδιο με χάρτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με την Τουρκία απέναντι μας στο θέμα της ασφάλειας, τα διπλώσαμε και ξεκινήσαμε προεκλογική εκστρατεία”, είπε ο κ. Κυπριανού.
Δεν είναι αργά, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, έστω και τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επιδείξει πολιτική βούληση και να διαπραγματευθεί την επίλυση του Κυπριακού με προσήλωση σε αρχές, ευελιξία στην τακτική, συνέπεια και εμμονή σε διαχρονικές θέσεις και στο συμφωνημένο πλαίσιο. Να εξαντλήσει, πρόσθεσε, κάθε περιθώριο ώστε να συμφωνηθεί δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Είπε πως την κύρια ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού την έχει η τουρκική πλευρά, με την προκλητικότητα, την επιθετικότητα και τις αδιάλλακτες θέσεις της.
Η στάση της ε/κ πλευράς και αυτό που απαιτούμε από τον κ. Αναστασιάδη, ανέφερε, είναι να μην διευκολύνει την Τουρκία. Ο κ. Κυπριανού κάλεσε όλους τους Ε/κ και Τ/κ που παλεύουν για την επανένωση του τόπου “να αγωνιστούν μαζί μας από όλες τις επάλξεις, από όλα τα βήματα και να στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Λαϊκό Κίνημα, η Κυπριακή Αριστερά, ώστε να στείλουμε δυνατό και ισχυρό το μήνυμα, ότι η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί. Ότι η λύση και η επανένωση μπορούν και πρέπει να επιτευχθούν”.
Τάκης Χατζηδημητρίου
Στον δικό του χαιρετισμό ο Τάκης Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε στην επίλυση του Κυπριακού ως τη μόνη προϋπόθεση για να γνωρίσει ο τόπος και ο λαός καλύτερες μέρες και αυτή, είπε, είναι η μόνη αριστερή επιλογή και το κύριο καθήκον του κάθε προοδευτικού ανθρώπου.
Το νέο αδιέξοδο που προβάλλει απειλητικό προδίδει ότι το σύστημα έφτασε στα όριά του, πρόσθεσε, λέγοντας ότι το δίλημμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι λύση ή μη λύση, αλλά λύση ή κρίση με ξαφνικές εξάρσεις ή και ακόμα, κρίσης μακράς και παρατεταμένης φθοράς.
Πετύχαμε να γεμίσουμε την Κύπρο νεκροταφεία και σημαίες, εκείνο που χρειαζόμαστε είναι χώρο για τους ζωντανούς, σημείωσε ο κ. Χατζηδημητρίου.
Τουφάν Ερχιουρμάν
Από το 1963, εδώ και 54 χρόνια, δεν μπορέσαμε να είμαστε το εμπόδιο μιας δομής από την οποία χαμένοι είναι όλοι, Τ/κ, Ε/κ και όσοι ζουν στην Κύπρο ανεξαρτήτως του πού γεννήθηκαν, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν που ζήτησε τη δημιουργία ενός νέου παραδείγματος, μιας νέας γλώσσας για να “δημιουργήσουμε έναν νέο κόσμο”.
Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά εάν σκεφτόμαστε πως οι Τ/κ κερδίζουν όταν οι Ε/κ χάνουν ή το αντίθετο, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Ερχιουρμάν, λέγοντας ότι η αριστερά στην Κύπρο έχει πληρώσει βαρύ τίμημα εδώ και 54 χρόνια αλλά θα συνεχίσει την πολιτική στήριξης της ομοσπονδίας “γιατί αυτή είναι η μόνη λύση”.
Ο Πρόεδρος του ΡΤΚ είπε ότι πρέπει να βρεθεί μια νέα κοινή γλώσσα, που θα είναι δίκαιη και θα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα με την αριστερά να καθορίζει αυτή την ατζέντα της επικαιρότητας στον τόπο. Να αποφύγουμε να τρέχουμε πίσω από ατζέντες που μας καθοδηγούν αλλού, ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πράγματα που έχουν κορεσθεί, που πρέπει να επαναξιολογήσουμε, που πρέπει να εγκαταλείψουμε, αλλά πρέπει πριν από όλα να δημιουργήσουμε νέες ιδέες, νέες θέσεις, ένα νέο παράδειγμα.
Σενέρ Ελτζίλ
Ο ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ αναφέρθηκε σε διαχωριστική πολιτική της τ/κ ηγεσίας καθώς και σε μη θέληση της ε/κ ηγεσίας να διαμοιραστεί το νησί με την τ/κ κοινότητα, λέγοντας ότι ο διαχωρισμός στο μυαλό είναι πολύ μεγαλύτερος από τον “φυσικό”.
Είναι σημαντικό, συνέχισε, να γκρεμιστούν τα τείχη στο μυαλό των ανθρώπων, να βγει ο φασισμός και ο εθνικισμός από την εκπαίδευση και να μυηθεί ο κόσμος στη συνεργασία. Από το 2003, συνέχισε, που άνοιξαν τα οδοφράγματα δεν μπόρεσε να γίνει εφικτή η σμίξη των ανθρώπων και αυτό γιατί η αριστερά δεν μπόρεσε να καθορίσει την επικαιρότητα, να εγκαθιδρύσει την αμοιβαία κατανόηση, αλλά αναγκαζόταν να ακολουθήσει την ατζέντα που άλλοι έθεταν, “να τρέχει πίσω από θέματα που δεν εστερνίζεται”. Κόμματα της αριστεράς στο “βορρά”, είπε ο κ. Ελτζίλ, φτάνουν στο σημείο να κάνουν δηλώσεις στήριξης της αποικιοκρατικής πολιτικής της Τουρκίας στην τ/κ πλευρά.
Από ΚΥΠΕ
Η θέση ότι οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ (για την τ/κ πλευρά) προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις μέχρι σήμερα έχουν καταστρέψει την Κύπρο. Η Κύπρος πρέπει να γίνει παράδειγμα ειρήνης και η ελευθερία πρέπει να είναι ο κύριος στόχος της αριστεράς και να θέσει η αριστερά την ατζέντα στο νησί, σημείωσε ο Σενέρ Ελτζίλ.
Ιζέτ Ιζτζιάν
-------------
Ο Πρόεδρος του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζιάν είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι όσοι υποστηρίζουν τη λύση και θέλουν την ειρήνη δεν μπόρεσαν να κάνουν έναν κοινό αγώνα.
Είπε πως θεωρεί πς το μεγαλύτερο εμπόδιο στο Κυπριακό είναι το ότι “προσπαθούμε το ένα να το κάνουμε δύο, από μία χώρα δύο, από ένας κράτος δύο, από έναν λαό να δημιουργήσουμε δύο λαούς”. Αυτή η πολιτική, πρόσθεσε, συνεχίζεται και το εκμεταλλεύονται οι φανατικοί και οι εθνικιστές και στις δύο πλευρές και η αριστερά ακολουθεί την ατζέντα που αυτοί διαμορφώνουν.
Εάν η αριστερά δεν μπορέσει να δημιουργήσει ένα κοινό μανιφέστο, μια κοινή ατζέντα και στρατηγική, με κοινούς στόχους, δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην ειρήνη, πρόσθεσε.
Ο κ. Ιζτζιάν ανέφερε ότι οι συνομιλίες φαίνεται πως σε λίγο θα αναβληθούν και εάν επαναρχίσουν μετά από 1-1,5 χρόνο, οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις θα είναι πιο δύσκολες, και χιλιάδες “υπηκοότητες” θα έχουν παραχωρηθεί. Προέβλεψε ότι θα δημιουργηθούν μεγαλύτερες εντάσεις στο θέμα του φυσικού αερίου και αναφερόμενος στο περιστατικό με τον οθωμανικό ύμνο ως απάντηση του Μπαρμπαρός στη Λιμενική της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι αυτό δεν έγινε μόνο για να φοβίσει τους Ε/κ αλλά ήταν και ένα μήνυμα προς τους Τ/κ.
Ερμπάι Ακάνσοϊ
Στο χαιρετισμό του εκ μέρους του ΔΣ του Σπιτιού της Συνεργασίας (H4C), ο Ερμπάι Ακάνσοϊ ανέφερε ότι η αριστερά στην Κύπρο είναι υποχρεωμένη να αναπτύξει ένα νέο παράδειγμα και για να το πράξει αυτό πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της, να διερωτηθεί γιατί δεν μπόρεσε στην Κύπρο να αναπτυχθεί μια πολιτική που θα επηρεάσει και θα μεταμορφώσει την κοινωνία, δημιουργώντας συνεργασίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα
• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα
• Πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό: Έξι πρόσωπα στο νοσοκομείο - Επεκτάθηκε σε όλο το σπίτι η φωτιά
• Στόχος εμπρηστών περίπτερο στη Λεμεσό – Εκτεταμένες οι ζημιές – Τι δείχνουν οι πρώτες εξετάσεις
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις